back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Διχάζει το θέμα του Ιράν την Ουάσινγκτον σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο την ώρα που ο Guardian αποκαλύπτει μυστικές συνομιλίες ανώτατου στρατιωτικού στελέχους του Ιράν με στρατιωτικές ομάδες του Ιράκ κατά τις οποίες γίνεται λόγος για άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή. Πολλές οι αναφορές στην πρόθεση Μέι να παραιτηθεί και στο ενδεχόμενο ο διάδοχος της να είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

Για Ιράν – ΗΠΑ: Έντονα δυσαρεστημένος με τους επιτελείς του που δημιουργούν πολεμική ατμόσφαιρα με το Ιράν είναι σύμφωνα με την Washington Post ο αμερικανός Πρόεδρος. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο Ντ. Τραμπ έχει εξοργιστεί με τις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο περί άμεσης απειλής εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων από την πλερυά της Τεχεράνης, χωρίς να πείσουν ούτε τον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως διέψευσε τα περί «εσωτερικής σύγκρουσης» στην κυβέρνηση του λέγοντας στο Twitter ότι «εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, αλλά εγώ παίρνω τις τελικές αποφάσεις». Στο ρεπορτάζ της η WP αναφέρει πάντως ότι στο σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου συντάσσονται με τον Ντ. Τραμπ εναντίον του Μπόλτον και Πομπέο και προειδοποιούν για τεράστιο κόστος στην περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν.

Την ίδια ώρα οι NYTimes ανέφεραν πως η εκτίμηση Μπόλτον και Πομπέο περί «ιρανικής απειλής» στηριζόταν σε φωτογραφίες ιρανικών πλοιαρίων φορτωμένων με πυραύλους να πλεουν στον Περσικό Κόλπο κάτι που εκτιμήθηκε ως προίμιο επίθεσης κατά αμερικανικών πλοίων. Ωστόσο την ίδια ώρα άλλοι αξιωματούχοι διαφώνησαν με αυτή την εκτίμηση θεωρώντας την μια μάλλον αμυντική προετοιμασία εκ μέρους του Ιράν.

Οι βρετανικοί Times επίσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελβετίας στον Λευκό Οίκο για να του ζητήσει να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το Ιράν εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι τα «γεράκια» του, οι ανώτατοι συμβουλοι του οδηγούν τις ΗΠΑ σε σύγκρουμε με την Τεχεράνη, που κανείς άλλος δεν θέλει στην Ουάσινγκτον.

Στο βασικό του θέμα ο Guardian αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ιράν με ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες στη Βαγδάτη στη διάρκεια της οποίας τους δήλωσε πως θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή και πολύ σύντομα. Η εφημερίδα τονίζει πως μια κίνηση να κινητοποιηθούν οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ ότι τα συμφέροντα τους στην περιοχή απειλούνται.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι προκαλούν μια «απαράδεκτη» κλιμάκωση των εντάσεων με την Τεχεράνη. «Ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» σημείωσε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας του απέναντι στην απόφαση που έλαβε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία του 2015, που είχε στόχο να αποτραπεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών -βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ιαπωνία- διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη απέναντι στη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Η ένταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με την ανάπτυξη στην περιοχή ενός αεροπλανοφόρου και πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν απειλές από το Ιράν κατά των συμφερόντων τους.

Για Μέρκελ-Τουρκία: Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία της γενικότερα για τον δρόμο που ακολουθεί η Άγκυρα. «Τα τρέχοντα γεγονότα στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές δεν καθιστούν πιθανότερη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελούν, αντιθέτως, λόγο ανησυχίας επί της αρχής σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της Τουρκίας» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Suddeutsche Zeitung. Αναφερόμενη στο Ιράν, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν διαφορετική άποψη από τις ΗΠΑ και ότι σε αυτό το θέμα τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά και πιο κοντά σε αυτά της Ρωσίας και της Κίνας. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη σε αυτό το σημαντικό θέμα δεν είναι πλέον διχασμένη, όπως κάποτε με τον πόλεμο στο Ιράκ, έχει αξία από μόνο του. Οι Ευρωπαίοι πρέπει όμως να εκτιμήσουν ρεαλιστικά τις δυνατότητές τους και να τις ενισχύσουν για το μέλλον» δήλωσε.

Στο μεταξύ η συνέντευξη αυτή προκάλεσε ερωτηματικά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για το εάν η Άγκελα Μέρκελ σκέπτεται να αναλάβει μετά τις ευρωεκλογές κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, όπως αναφέρει η DW. Ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ επισημαίνει ότι αυτή η ανησυχία τής έχει προκαλέσει ένα ακόμη ποιο αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης: «Να φροντίσω μαζί με άλλους για την τύχη αυτής της Ευρώπης.» Πάντως η εκτίμηση ότι κατά αυτό τον τρόπο η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει ενδιαφέρον για ευρωπαϊκό αξίωμα βρίσκεται σε αντίθεση με τη δήλωση της στην ίδια συνέντευξη ότι μετά το πέρας της θητείας της ως καγκελάριος θα τερματίσει την πολιτική της σταδιοδρομία. Η καγκελάριος καθιστά επίσης σαφές ότι στηρίζει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Παράλληλα παραδέχεται ότι μεταξύ τους επικρατούν διαφωνίες, για παράδειγμα στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream 2. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιχειρηματολογεί έχοντας υπόψη την πλειοψηφούσα αντίληψη στην ΕΕ, ενώ η δική της σκοπιά είναι η γερμανική, που όμως είναι «συμβατή με την Ευρώπη». Διαφορές επικρατούν και στο θέμα Τουρκία. Σε αντίθεση με τον Μ. Βέμπερ η ίδια απορρίπτει μια άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις δημοτικές εκλογές ναι μεν «δεν αύξησαν τις πιθανότητες της Τουρκίας να γίνει μέλος». Από την άλλη όμως η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «κοινά συμφέροντα», επισημαίνει η καγκελάριος παραπέμποντας στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Άγκελα Μέρκελ ερωτάται σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη κατά πόσο τη βρίσκει σύμφωνη ο χαρακτηρισμός «καγκελάριος της λιτότητας» σε μελλοντικά εγχειρίδια ιστορίας. «Δεν ασχολούμαι με αυτό», απαντά για να προσθέσει ότι «αυτό που μετρά είναι ότι διατηρήθηκαν η νομισματική ένωση και το ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις σε Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα αποδείχθηκαν σωστές, αν και δεν αρνούμαι ότι τα βάρη για τους πολίτες ήταν σοβαρά.» «Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μας έδειξε,» συνεχίζει η καγκελάριος «ότι έπρεπε και θα πρέπει να διορθωθούν σε ορισμένα κράτη εσφαλμένες οικονομικές εξελίξεις.»

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ επί της αρχής διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε πρόοδος. Ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους επικρατεί συναίνεση σε θέματα όπως προστασία των εξωτερικών, συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα παραδέχεται όμως ότι εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες στην κατανομή του βάρους στο προσφυγικό ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Επ’ αυτού χρειάζεται να γίνουν ακόμη προσπάθειες», τονίζει.

Στη Βρετανία: Οι συνομιλίες γύρω από το Brexit μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών θα ολοκληρωθούν χωρίς συμφωνια, μεταδίδει το BBC. Τερέζα Μει και Τζέρεμι Κόρμπιν θα περάσουν στη δεύτερη φάση με στόχο να συμφωνήσουν στη διαδικασία των ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο ώστε να βρεθεί η συναίνεση.

Αρκετές εφημερίδες φιλοξενούν ρεπορτάζ σχετικά με την απόφαση της Τερέζα Μέι για το μέλλον της ως αρχηγού των Συντηρητικών. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η κα Μέι τελικά δεσμεύθηκε για το αναπόφευκτο επιβεβαιώνοντας την αποχώρηση της τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως αν θα εξασφαλίσει στήριξη για τη συμφωνία της για το Brexit.

Η Daily Mirror περιγράφει το πως έφυγε έχοντας δάκρυα στα μάτια αφού αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ημερομηνία της παραίτησης της.

Με δάκρυα στα μάτια η Μέι επιχείρησε να πείσει για την παραμονή της για λιγο ακόμα στην Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει η Daily Telegraph, αλλά η συμπάθεια και η υπομονή των ανώτατων στελεχών των Τόρις έχει εξαντληθεί για εκείνη.

Ο Guardian απο την πλευρά του επισημαίνει ότι η υπόνοια πως η κα Μέι θα παραιτηθεί αν το νομοσχέδιο της δεν περάσει εκ νέου ίσως είναι από μόνο του ένα κίνητρο για τους Ευρωσκεπτικιστές Τόρις να ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας.

Από την πλευρά της η Daily Mail πιστεύει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι πολύ μικρές, επομένως μια αξιοπρεπής έξοδος ίσως είναι καλύτερο για εκείνη.

Η Daily Telegraph πιστεύει την ίδια ώρα ότι ο διάδοχος της θα πρέπει να πάρει το μάθημά του … από τα λάθη της Μέι και επομένως χρειάζεται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε και να παραμείνει δεσμευμένος σε αυτή. Και αυτό γιατί η χώρα έχει χάσει πια την υπομονή της και δεν θα ανεχτεί μια ακόμα αινιγματική πολιτική φιγούρα.

Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως ίσως ο Μπόρις Τζόνσον να είναι ο διάδοχος της Μέι. Η Daily Express λέει μάλιστα ότι οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως κάποιον που μπορεί να «ουδετεροποιήσει» την αυξανόμενη απειλή για το κόμμα που προκαλεί το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάραζ.

Η Daily Mail πιστεύει ότι ο κ Τζόνσον έχει πολλά ελλατώμματα και πως διχάζει την κοινή γνώμη όσο κανείς, όμως όπως σημειώνει είναι χαρισματικός

Πάντως η εφημερίδα “I” εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποτελεί ο ίδιος «εμπόδιο» για τον εαυτό του και τις φιλοδοξίες του καθώς δεν έχει κρίση και την ηθική που χρειάζεται μια τέτοια ανώτατη θέση.

Το Politico αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως θέλει να αντικαταστήσει την Τερέζα Μει στην αρχηγία των Συντηρητικών. «Φυσικά και θα τη διεκδικήσω» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επιχειρηματίες στο Μάντσεστερ. Η Μέι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος και όρισε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της – αλλά μόνο μετά τη ψηφοφορία για τη συμφωνία της στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να είναι η μόνη προοπτική υποψηφιότητας για τη θέση της Μέι καθώς μπορεί να ενώσει τους ψηφοφόρους που στήριξαν το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές, συμφωνα με δημοσκόπηση του Politico.

Οι Βρετανοί βουλευτές που θα εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να μην έχουν περιορισμούς στη δουλειά τους παρά το γεγονός ότι το Brexit παραμένει άλυτο δήλωσε ο Jan Vincent-Rostowski, επικεφαλής του κόμματος των Ανεξαρτήτων βουλευτών «Αλλαγή» στο Politico. “Σίγουρα θα ψηφίσουμε. Σίγουρα θα πάμε να ψηφίσουμε. Τι πιστεύουν δηλαδή; Για όνομα…»

Στην Πορτογαλία: Από την άνοδο του στην εξουσία το 2015 ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Σοσιαλιστής, Αντόνιο Κόστα έχει δει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μετά τη μακρά ύφεση που προκάλεσε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η ανεργία έχει φθάσει στο μισό από 6,4% που ήταν τότε. Επομένως, καλά θα είναι τα νέα για το κόμμα του στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως αναφέρει το Politico.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα