Search

«Σχολεία Ανοιχτά στην προστασία του Κλίματος και στην Εξοικονόμηση της Ενέργειας 2017-2019»

454

Εκδήλωση-παρουσίαση των εργασιών των σχολείων από την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολεία Ανοιχτά στην προστασία του Κλίματος και στην Εξοικονόμηση της Ενέργειας 2017-2019» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Μηχανουργείο».

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα φαινόμενο μακρινό από την καθημερινότητά μας. Ούτε είναι ένα πρόβλημα της οποίας η αντιμετώπιση μπορεί να παραταθεί για το… μέλλον. Αντίθετα, χρειάζονται αποφασιστικά βήματα για την προσαρμογή σε αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, 200 εκπαιδευτικοί και 3,500 μαθητές από 71 σχολεία στο Δήμο Αθηναίων συμμετέχουν στο πολύ-επίπεδο πρόγραμμα επιμόρφωσης, έρευνας, ευαισθητοποίησης και δράσης για το κλίμα και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμμαχοι στην υλοποίηση του προγράμματος ήταν ο Δήμος Αθηναίων, ο Άνεμος Ανανέωσης, η γερμανική πρωτοβουλία πολιτών «Σεβασμός στην Ελλάδα / Respect for Greece” και το γερμανικό Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεμάτων (UfU).

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν, φυσικά, οι δημιουργίες των 3500 μαθητών, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, καθώς και ψηφίσματα τα οποία θα κληθεί η νυν δημοτική αρχή να παραλάβει.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν μέλη των φορέων που συμμετείχαν, ο κάθε ένας με το ρόλο του, στο πρόγραμμα.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, αφού προειδοποίησε πως από το 2021 μέχρι το 2050 η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα ανέβει κατά 2 μονάδες συνολικά, και από το 2050 μέχρι το 2100 κατά 4, πράγμα που θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην Αθήνα.

Στη συνέχεια μίλησε η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία εξήγησε μεταξύ άλλων πως πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος, που αφορούσαν στη διαχείριση ενέργειας της σχολικής μονάδας και στις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τελικά, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, το σχέδιο του Δήμου για τη διαχείριση της ενέργειας στα σχολικά κτίρια είναι ολοκληρωμένο και η επόμενη δημοτική αρχή, αφού της γίνει ολοκληρωμένη παρουσίαση και έκθεση του, θα μπορεί να το προχωρήσει και να το πάει ένα βήμα παραπέρα.

«Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν τα 2/3 της ενέργειας, και εκπέμπουν το 65% των αερίων του θερμοκηπίου» ανέφερε η επόμενη ομιλήτρια, Ελένη Μυριβήλη, η οποία είναι Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων. «Οι πόλεις έχουν πολύ μεγάλο ρόλο να παίξουν για την κλιματική αλλαγή και μπορούν να είναι πρωτοπόρες στη μάχη αυτή» πρόσθεσε.

Το μικρόφωνο πήρε, έπειτα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Γιώργος Κόσσυβας, ο οποίος σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή είναι από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και δεν πρέπει να την αναβάλλουμε διαρκώς για να λυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά με τη συνεργασία των πολιτών, των κυβερνήσεων και των οργανισμών, οφείλουμε να δράσουμε για να προστατέψουμε το κλίμα.

Για λογαριασμό του πέμπτου, κατά σειρά, ομιλητή, Αναστάση Παπαγεωργίου, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, μίλησε η Μαρία Δημαπούλου –υπεύθυνη περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης στην α’ διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθηνών. Στο λόγο που είχε γράψει ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως είναι σημαντικό όλα τα σχολεία, όχι μόνο του δήμου, να εφαρμόσουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέρεγειας και όλοι οι μαθητές να μάθουν για την κλιματική αλλαγή.

Απούσα από την εκδήλωση, αλλά.. παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ήταν και η Ιωάννα Ψίνα, Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, της οποίας το λόγο εκφώνησε ο Κωστής Κοντογιάννης. Η κ. Ψίνα εξέφρασε την πεποίθηση πως οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, συνειδητοποίησαν σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση είχε και.. γερμανικό χρώμα, αφού το λόγο πήρε η Hilde Schramm, για λογαριασμό του οργανισμού με έδρα το Βερολίνο, Respect for Greece. Η κ. Schramm αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή του οργανισμού της στη σύλληψη της ιδέας, αλλά και στο στόχο της ανάδειξης των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Ο τελευταίος ομιλητής, Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, «Άνεμος Ανανέωσης» αντί να εκφωνήσει λόγο προτίμησε να φωνάξει μαζί με τα παιδιά που συμμετείχαν μαζί στ εγχείρημα, «δράση για το κλίμα τώρα».

Το επόμενο σκέλος της εκδήλωσης περιελάμβανε μια σύντομη παρουσίαση για την επιμόρφωση καθηγητών και μαθητών όσον αφορά στην εκπόνηση του προγράμματος, από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχιλλέα Μανδρίκα και Χριστίνα Παπαζήση. Όπως υπογράμμισαν, υπήρχε αγωνία για το χρόνο που υπήρχε στη διάθεσή τους, όμως έλαβε χώρα ειδική επιμόρφωση και οι συνάδελφοι ήταν πιο έτοιμοι, ενώ εξήγησαν πως συνέβησαν μια σειρά από δράσεις, διαγωνισμοί, παιχνίδια, μαθήματα και πολλά άλλα, τα οποία ήταν, φυσικά, μέρη του προγράμματος.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του Κωστή Κοντογιάννη, ακαδημαϊκού συντονιστή του προγράμματος, στο εγχείρημα, και ο ίδιος εξήγησε τα βήματα που ακολουθήθηκαν από την αρχή έως και το τέλος του.

Αρχικά, «εντοπίστηκε το πρόβλημα»: Το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, ότι υπάρχουν σχεδόν 400 σχολεία στο Δήμο της Αθήνας, πολλά από τα οποία έχουν απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, κακό φωτισμό και κακή σκίαση, προβληματική μόνωση, κακή κατάσταση και κακή χρήση των κτιρίων, κακή χρήση των δημόσιων πόρων και, κυρίως, εχθρική νοοτροπία προς το περιβάλλον αλλά και προς το δημόσιο βίο.

Κύριος στόχος του έργου, εξήγησε, ήταν η αλλαγή στάσης των χρηστών των κτιρίων, η θεωρητική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, η πειραματική αποτύπωση της λειτουργίας των κτιρίων και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της ατομικής στάσης, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επιλογή των 200 εκπαιδευτικών, μεταξύ 300 που έκαναν αίτηση, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Πάντως, πολύ σημαντικό είναι, όπως υποστήριξε ο κ. Κοντογιάννης, να γίνει το επόμενο βήμα και η νέα δημοτική αρχή να αναλάβει τη συνέχιση του προγράμματός. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να γίνουν είναι η αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των σχολείων ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και της Γκράβας, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης, οι πολιτικές ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης των μαθητών.

Η αυλαία της εκδήλωσης έπεσε με τις πολύ σύντομες ομιλίες μαθητών και εκπαιδευτικών. Από τη μεριά των μαθητών, στο «στρογγυλό τραπέζι» έκατσαν οι Ηλίας Μαθιουδάκης, Άγγελος Ασημακόπουλος, Ραφαήλ Παπούλιας και Ράνια Σταυρελοπούλου, ενώ από τη μεριά των εκπαιδευτικών οι Παναγιώτης Λάζος και Βασιλική Ιωκειμίδου.

Ο κάθε ένας εξήγησε τη δράση και το ρόλο που ακολούθησε στο σχολείο του, για χάρη του προγράμματος.

Με τη λήξη των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν ανάμεσα στις δημιουργίες των παιδιών που κοσμούν την αίθουσα «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συνομίλησαν με τους φορείς της εκδήλωσης.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *