back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πορεία διαμαρτυρίας από φεμινιστικές οργανώσεις για το ζήτημα συναίνεσης

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+, αντιφασιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, έπειτα από κάλεσμα της ανοιχτής συνέλευσης “Χωρίς συΝΑΙνεση είναι βιασμός”.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τη 1:30 με προορισμό την πλατεία Συντάγματος.

Στο ενδιάμεσο της διαδρομής πραγματοποιήθηκε στάση στην οδό Γλάδστωνος, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς εκεί είναι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Ζακ Κωστόπουλος τον Σεπτέμβριο. Μέσω της οδού Σταδίου, έπειτα, η πορεία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος.

Κύριο αίτημα της διαμαρτυρίας είναι να συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Μάρτιο, το ζήτημα της συναίνεσης.

Πρόκειται για ένα χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων, το οποίο στον Ποινικό Κώδικα, μέχρι τώρα, απουσιάζει.

Η ανοιχτή συνέλευση “Χωρίς συΝΑΙνεση είναι βιασμός, μέσω κειμένου της που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, ζητάει μεταξύ άλλων:

● Τροποποίηση του ορισμού του βιασμού αποκλειστικά στη βάση της απουσίας συναίνεσης
● Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να θέσει σε πραγματική ισχύ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει ήδη υπογράψει και κυρώσει, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι για οποιαδήποτε «σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά μόνο προϋπόθεση είναι η εκούσια συγκατάθεση των ατόμων, συγκατάθεση που αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης».
● Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας
● Να θεσπιστεί το δικαίωμα των θηλυκοτήτων στην αυτοάμυνα απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας
● Να μπουν σε λειτουργία ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό
● Να λειτουργήσουν σε κάθε γειτονικά δομές άμεσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης και ενδυνάμωσης γυναικών που έχουν υποστεί βία
● Να καταγράφονται επίσημα στατιστικά για κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Ο προτεινόμενος ορισμός, σύμφωνα με τα μέλη της «ανοιχτής συνέλευσης Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός» αφήνει απ’ έξω ένα τεράστιο ποσοστό βιασμών οι οποίοι δεν έγιναν με χρήση σωματικής βίας. Βιασμός είναι όταν παγώνεις την ώρα της σεξουαλικής επίθεσης. Βιασμός είναι όταν απειλείσαι με διαπόμπευση ή απόλυση. Βιασμός είναι όταν υφίστασαι ψυχολογική βία από τον σύντροφο – σύζυγο. Βιασμός είναι όταν δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση (χάπι βιασμού, χρήση αλκοόλ ή ουσιών). Βιασμός είναι όταν εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση σου ως προσφύγισσα/πρόσφυγας, μετανάστρια/μετανάστης, τοξικοεξαρτημένη/-ος. Βιασμός, και μάλιστα εξακολουθητικός, είναι όταν είσαι θύμα trafficking.

Η ανοιχτή Συνέλευση Χωρίς συΝΑΙνεση είναι Βιασμός συγκροτήθηκε στις 13/3/2019 ως απάντηση στη δημοσιοποίηση του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δυο μέρες πριν την 8η Μάρτη”.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα