back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Διαβάστε επίσης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στις πέντε και μισή το απόγευμα θα ψαλλεί μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 7, θα γίνει αλλαγή προεδρικής φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από Πόντιους εύζωνες.

Ακολουθεί ομιλία του Τούρκου συγγραφέα Ταμέρ Τσιλινγκίρ και στις 19:45, κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί επισήμων ενώ στις 20:00 θα γίνει πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Την υποχρέωση των θυτών «να εκφράσουν, τουλάχιστον, μια ειλικρινή, αναδρομική, συγγνώμη» τόνισε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Προκλητικός ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς», αναφέρει σε γραπτό του μήνυμα, για τη σημερινή ημέρα.

Θεσσαλονίκη: 100 φαναράκια φώτισαν τον ουρανό

Εκατό φαναράκια με ονόματα των αδικοχαμένων προγόνων φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα ως ελάχιστος φόρος τιμής στα 353.000 θύματα της Ποντιακή Γενοκτονίας.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια με πορεία μνήμης από το πλακόστρωτο της παραλίας, κινήθηκαν στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα άναψαν τα φαναράκια για τις 353.000 «γενοκτονημένες ψυχές», φωνάζοντας «αθάνατοι».

Λίγο νωρίτερα στην πλατεία Αριστοτέλους ακούστηκαν μοιρολόγια από Πόντιους καλλιτέχνες νέας γενιάς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα