Search

Δικαιοσύνη για τον Ζακ/την Zackie

774

Παγκοσμίως, πλέον, πραγματοποιείται η εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κοστόπουλου (Ζακ/ Zackie), την οποία διενεργεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η υπόθεση του Ζακ, μάλιστα θα αποτελέσει τη μία από τις δύο υποθέσεις παγκοσμίως, που θα αναδείξει η οργάνωση στο πλαίσιο των εορτασμών του Pride, μαζί με εκείνη για τη δολοφονία της Marielle Franco της Βραζιλιάνας ακτιβίστριας που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2018.

Παράλληλα η εκστρατεία στοχεύει στην εξάλειψη φαινομένων που δυστυχώς, η υπόθεση του Ζακ ανέδειξε όπως η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση και η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον τονίζεται ότι ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά το σοκαριστικό περιστατικό, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η έκκληση

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Διεθνής Αμνηστία ζητά από τους πολίτες να υπογράψουν την σχετική έκκληση, η οποία θα σταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ.

«Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η Ειρήνη Γαϊτάνη υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ζητάμε να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση. Πριν λίγες μέρες έκλεισε η ανακριτική διαδικασία ωστόσο πολλοί, ανάμεσά τους και οι δικηγόροι και η οικογένεια του Ζακ, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι έκλεισε βεβιασμένα, αφήνοντας εκτός έρευνας και δικογραφίας σημαντικά στοιχεία για την διαλεύκανση της υπόθεσης».

 Ζακ/ Zackie

«Την εκστρατεία διεξάγουν όλα τα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας ανά τον κόσμο έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ορατότητα της υπόθεσης. Οι υπογραφές που θα συλλεχθούν, υπολογίζουμε να είναι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς θα υπογράψουν και πολίτες άλλων χωρών, θα δοθούν στον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της εκστρατείας μας είναι και η διερεύνηση των ευθυνών της Αστυνομίας και του ρόλου που έπαιξαν οι αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο» επισημαίνει η κα Γαϊτάνη.

Η δολοφονία του Ζακ/της Zackie στοιχειώνει την πόλη

Ένα ακόμα γκράφιτι για τον Ζακ/τη Zackie

Το νέο εντυπωσιακό γκράφιτι κοσμεί τις τελευταίες μέρες τον τοίχο μιας πολυκατοικίας στα Εξάρχεια (Σουλτάνη και Σολωμού) το οποίο έφτιαξαν οι politicalstencil.com και η πρωτοβουλία «Justice For Zak/Zackie»

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *