back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μεταφορικό Ισοδύναμο και στα αεροπλάνα για τους νησιώτες

Διαβάστε επίσης

Επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην Κρήτη, ενώ πλέον θα ισχύει και για τις αεροπορικές μεταφορές, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτ. Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα στον απολογισμό του μέτρου ο κ. Νεκ. Σαντορινιός ανέφερε ότι τα ποσά επιδότησης είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 570 εκατ. ευρώ για την πρώρτη 4ετία εφαρμογής, ενώ για πρώτη φορά διατίθενται για τα νησιά εθνικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 200.000 νησιώτες και έχουν αγορασθεί πάνω από 350.000 εισιτήρια για 1.300 και πλέον διαδρομές, ενώ έχουν επιστραφεί συνολικά 6 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.

Για τις επιχειρήσεις επιδοτείται η μεταφορά εμπορευμάτων, είτε με φορτηγό είτε με επαγγελματικό όχημα, με το μέσο ποσοστό επιστροφής του κόστους μεταφοράς να είναι στο 44%, ενώ έχουν εγγραφεί πάνω από 11.000 επιχειρήσεις.

Παράλληλα πιλοτικά το πρόγραμμα επεκτάθηκε από το Μάρτιο και στα καύσιμα για 34 μικρά και απομακρυσμένα νησιά, ώστε η τελική τιμή τους να είναι ανάλογη του μέσου όρου των πρατηρίων της Αττικής, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά να παρατηρείται μείωση της τιμής του λίτρου κατά περίπου 20 λεπτά.

Ακόμη ανακοίνωσε, ότι από 1ης Ιουλίου 2019το πρόγραμμα θα ισχύσει και για τη μεταφορά επιλεγμένων εμπορευμάτων από την Κρήτη, ενώ σταδιακά και 1ης Ιανουαρίου 2020 θα ενταχθούν και οι μεταφορές επιβατών από όλα τα νησιά.

Τέλος από τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο εντάσσονται και αεροπορικές εταιρείες εκτός των ακτοπλοϊκών για τη μεταφορά επιβατών από και προς τα νησιά.

Σημειώνεται, ότι η εγγραφή των πολιτών και για τις αεροπορικές μεταφορές θα γίνεται όπως σήμερα για τα πλοία με τη χρήση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη.

Καταλήγοντας επεσήμανε, ότι Μεταφορικό Ισοδύναμο ισοσταθμίζει το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά ανάλογα με κόστος για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική χώρα και ότι εξαλείφεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων, λόγω του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ,Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος τόνισε πως «οι ειδικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται για τα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά δικαίωμα των νησιωτών.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών, απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούν οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, η απόσταση από τις μεγάλες αγορές, το υψηλό κόστος μεταφορικών και οι χρονικοί περιορισμοί για την παράδοση και παραλαβή των προϊόντων.

Πρόκειται για μέτρο που ήταν πάγιο αίτημα της Επιμελητηριακής Κοινότητας προς την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, γιατί απαντά στην ανάγκη να εξισωθούν σε κόστος οι μετακινήσεις των νησιωτών με της χερσαίας Ελλάδας, στηρίζει τη δραστηριότητα νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονώνει τη ρευστότητα και βοηθά τα τοπικά προϊόντα να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές».

Επεσήμανε όμως ότι «το μέτρο αν και δίνει ανάσα στους επιχειρηματίες των νησιών, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Και θα συνεχίσουμε, μαζί με τους νησιώτες, να υποστηρίζουμε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα