back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μόνιμη έκθεση προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας στο Ολύμπια

Διαβάστε επίσης

Η La Divina «ζωντανεύει» στο φουαγιέ του Ολύμπια

Mια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας, η οποία συνεχίζει να μας συναρπάζει περισσότερα από 40 χρόνια μετά το θάνατό της  φιλοξενείται στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Λίγα λόγια για την συλλογή και την έκθεση

Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο Δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά την διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.

«Ο δήμος Αθηναίων εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα χώρο ένα μουσείο ή μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Αυτή η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θεωρήσαμε ότι στο θέατρο Ολύμπια που είναι το θέατρο που έχει συνδεθεί με την ιστορία του Λυρικού θεάτρου και της μουσικής της Αθήνας είναι ο κατάλληλος χώρος αφενός για να πάρει το όνομα της και αφετέρου για να δημιουργηθεί στο εξαιρετικό φουαγιέ που έχει αυτός ο χώρος μια μόνιμη έκθεση με τα αντικείμενα της.

Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, ένα φόρεμα προσωπικά της αντικείμενα, σημαντικές φωτογραφίες και έντυπα, πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής που είναι εμπνευσμένα από την ίδια και κυρίως έχει χτιστεί ένα περιβάλλον από τη μουσικολογική ομάδα που ασχολήθηκε με το έργο, που αποτελούνταν από τη Μαρία Φλώρου, τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, την Ερατώ Κουτσουδάκη, και την Ανδρομάχη Γκαζή και την Άλκηστη Τσίκου, που δίνει μια βιωματική εμπειρία στον επισκέπτη μαζί με τη δυνατότητα που έχει να ακούσει κάποιες σημαντικές άριες, που ήταν τα highlights της καριέρας της να δημιουργήσει μια εμπειρία αναδρομής και ανάμνησης της μεγάλης Μαρίας Κάλλας» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δύναμη, τη μοναδικότητα και τη λάμψη της Μαρίας Κάλλας και να δημιουργήσει μια διαχρονική σύνδεση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του θεάτρου, που αποτελούν δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του Θεάτρου Ολύμπια.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, η οποία με τη φωνή και τη ζωή της σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα.

Η έκθεση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρίας Κάλλας αποτελεί μέρος της συλλογής του Δήμου Αθηναίων.

Συντελεστές:
Εκτέλεση Έργου: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Γενική εποπτεία: Μαρία Φλώρου
Συντονισμός και Διαχείριση συλλογής: Δέσποινα Ανδριοπούλου
Μουσειολογική μελέτη: Ανδρομάχη Γκαζή, Ερατώ Κουτσουδάκη
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ερατώ Κουτσουδάκη
Κείμενα: Ανδρομάχη Γκαζή
Γραφιστικός σχεδιασμός: Άλκηστις Τσίκου
Προθήκες/Κατασκευές: Λιγνού Α. & ΣΙΑ Ε.Ε.

Πληροφορίες:
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας:
21.05.19 – 31.07.19
Τρίτη με Παρασκευή 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00
Τον Αύγουστο το θέατρο θα παραμείνει κλειστό. Από τον Σεπτέμβριο η έκθεση θα λειτουργήσει με νέο ωράριο.

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο
Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
Τ. 210 3642540

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα