back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πέρα Δώθε» της Χριστίνας Πουλίδου

Διαβάστε επίσης

Ένα κοσμοπολίτικο Πέρα Δώθε, με φόντο τη Σύρο του 19ου αιώνα, μητροπολιτικό κέντρο εμπορίου και ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου μας ταξιδεύει στα συριανά μονοπάτια, με πρωταγωνιστές μια εύπορη οικογένεια από τη Χίο, την οικογένεια Χωρέμη, που κατέφυγε στη Σύρο για να γλιτώσει τη σφαγή της Χίου. Ο Στέφανος Χωρέμης, πνεύμα προοδευτικό και φιλελεύθερο, σταδιοδρομεί στη ναυτιλία και γίνεται παράγοντας του τόπου, ενώ η γυναίκα του η Σμαράγδα Χωρέμη αναπτύσσει πλούσια κοινωνική δράση.

Η αρχόντισσα θεία Ελβίρα, η Ρορώ (που μιλάει με το ρο), ο κουραστικός θείος Χαρίλαος, ο νεωτερικός Λεωνίδας ο γιατρός, ο μυστήριος εξάδελφος Αντώνης, η σκορδόπιστη Λελέ, η κοντοφάρδουλη φιλενάδα Ελπινίκη, είναι τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το Χωρέμικο νοικοκυριό, εμπλουτίζοντας την αφήγηση.

Πλάι σε αυτούς, η Χιώτισσα Αυγή, ο γάλλος Γκασπάρ και η συριακής καταγωγής Αμίρα, πρόσφυγες και κατατρεγμένοι, ριζώνουν στη Σύρο και γίνονται ψηφίδες του πολύχρωμου μωσαϊκού της.

Η κοινωνική παραζάλη των εύπορων συριανών, με τα σουαρέ, τα μπαλ μασκέ, τις χαρτοπαιξίες, τα κυνήγια, τον απολαυστικό παραθερισμό στο Πισκοπείο και τη Δελαγκράτσια, και παράλληλα η επιδημία της χολέρας, τα οικογενειακά δράματα, ο επώδυνος μετασχηματισμός της συριανής οικονομίας, η μετάβαση από τα ιστιοφόρα στα ατμοκίνητα πλοία, ζωντανεύουν μέσα από τις περιγραφές της συγγραφέως.

Δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα για την Χριστίνα Πουλίδου, μετά το «Ανω Κάτω», στο οποίο η δημοσιογράφος και συγγραφέας ζωντανεύει ξανά, με λογοτεχνική μαεστρία αλλά και ιστορική ακρίβεια, την εικόνα του κοσμοπολίτικου νησιού, φωτίζοντας την ταξική διαστρωμάτωση και τις ανθρώπινες σχέσεις μίας κοινωνίας σε μετάβαση.

Το βιβλίο «Πέρα Δώθε» της Χριστίνας Πουλίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Έλενα Χατζηιωάννου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα