back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Τη “νέα της συμφωνία για το Brexit” παρουσίασε η Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Τη «νέα της Συμφωνία για το Brexit», όπως ονόμασε τις παραχωρήσεις της προς τους βουλευτές που θέλουν να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ, παρουσίασε σε ομιλία της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών, λίγες μέρες πριν φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που κάνει πράξη την Συμφωνία για την Αποχώρηση.

Η Τερέζα Μέι επεσήμανε δέκα βασικά σημεία, στα οποία όπως είπε, αλλάζει την προσφορά της για το Brexit προς τους βουλευτές – τα περισσότερα από τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει τους τελευταίους έξι μήνες. Βασικότερη είναι η αλλαγή της θέσης της για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο ως προαπαιτούμενο, τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το εάν θα γίνει ή όχι δεύτερο δημοψήφισμα, που σημαίνει ότι εάν οι βουλευτές θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνουν το νομοσχέδιο της.

Τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Σε ότι αφορά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, είπε ότι θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να αποφασίσει για αυτό μέσα από τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, που μάλλον θα γίνουν στη διάρκεια εξέτασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης. Σχετικά με το backstop δήλωσε ότι θα επιδιώξει νομική δέσμευση που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές διευθετήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Αρνητικές αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στις νέες τοποθετήσεις της πρωθυπουργού, ήταν κυρίως αρνητικές. Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι πρόκειται για αναμάσημα των κυβερνητικών θέσεων, όπως παρουσιάστηκαν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, και οι οποίες τερματίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα. «Στα βασικά στοιχεία – τα τελωνεία, την ευθυγράμμισης της αγοράς και την περιβαλλοντική προστασία – αυτό που αποκαλεί η πρωθυπουργός νέα συμφωνία για το Brexit είναι ουσιαστικά ένα νέο πακετάρισμα της ίδιας παλιάς κακής συμφωνίας που απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή» είπε και πρόσθεσε ότι θα εξετάσεις προσεχτικά τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου όταν δημοσιοποιηθεί.

Οι Τόρις

Τουλάχιστον δέκα βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού στην τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή, τώρα ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να την στηρίξουν, κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει για ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ το DUP, ανακοίνωσε ότι τα βασικά ελαττώματα της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι τα νέα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και πάλι και ότι δεν πρόκειται να έχουν την υποστήριξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα