back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από σήμερα οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία- Σημεία προσοχής και παγίδες

Διαβάστε επίσης

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε σε λειτουργία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr.) για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εγκαινιάσει την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων(!), η οποία αμέσως μετά θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

Όπως εκτιμάται, η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 1.300.000 ασφαλισμένους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των χρεών, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, η νέα ρύθμιση χρεών κρύβει παγίδες, τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αναλυτικότερα:

Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές έως 31.12.2018.

Δεν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Θα υπάρξει κούρεμα βασικής οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (περίπου 160 ευρώ το μήνα).

Μείωση των προσαυξήσεων σε όλες τις περιπτώσεις κατά 85%.

Η ελάχιστη δόση το μήνα θα είναι 50 ευρώ.

Εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων που οφείλουν οι επιχειρήσεις.

Για τις οφειλές των επιχειρήσεων θα υπάρξει διαγραφεί των προσαυξήσεων κατά 100% αν αποπληρωθούν εφάπαξ και 50% εάν η εξόφληση γίνει σε δόσεις.

Για τους αγρότες, η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων και η μηνιαία ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ, χωρίς “κούρεμα” του βασικού χρέους.

Με την ρύθμιση, θα δοθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω χρεών δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής αυξάνεται από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες στα 20.000 ευρώ.

Η ρύθμιση, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε έως 120 δόσεις κατά περίπτωση, αντί των 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών.

Όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό του ποσού της οφειλής, θα λάβουν αναλογικά μειωμένη σύνταξη, καθώς θα έχουν καταβάλλει λιγότερες εισφορές.

Οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, αλλά μειωμένη καθώς θα υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των οφειλών.

Η ρύθμιση, χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και αν δεν καταβληθούν οι τρεχουσες εισφορές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Επιπλέον, απώλεια ρύθμισης θα υπάρξει αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν συμπεριελήφθησαν στη ρύθμιση, με επιλογή του οφειλέτη, καθώς επίσης και αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απόφασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενδεχόμενη απώλεια της ρύθµισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής σε αυτή και πριν από τον τυχόν επανυπολογισµό τους.

Πάντως, το ποσό που έχει καταβληθεί έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα