back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Brexit: Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή 1922 για νέα ψήφο εμπιστοσύνης στη Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι ρίσκαρε και έχασε. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να εγκαταλείψει τη συμφωνία για το Brexit και να παραιτηθεί από πρωθυπουργός εντός ολίγων ημερών.
Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή 1922 των Τόρις, εν μέσω πληροφοριών ότι θα υπάρξει πίεση για νέα ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία της Μέι. Ο Ζακ Γκόλντσμιθ, μέλος της Επιτροπής, σχολίασε πως έχει έρθει η ώρα για την Μέι, να αποχωρήσει.

Λίγο μετά την χθεσινή ομιλία της Μέι, με ένα κύμα ανακοινώσεων και αναρτήσεων στα social media πλήθος κορυφαίων στελεχών των Τόρις και ειδικά οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τους κρατάει αδικαιολόγητα «δεμένους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα μεγάλο «όχι» είπαν όμως και οι Εργατικοί, τους οποίους ήλπιζε να προσεγγίσει με την πρόταση για τελωνειακή σχέση και τη δυνατότητα για νέο δημοψήφισμα. Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη συμφωνία γνωστοποίησαν και βουλευτές του DUB.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από το πόσο άσχημη υποδοχή έτυχε η νέα πρόταση της πρωθυπουργού. Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας αναγνώρισαν ότι οι ελπίδες να περάσει τελικά η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή είναι ελάχιστες. Και τούτο παρά την υπόσχεση να δοθεί ευκαιρία για δεύτερο δημοψήφισμα. Φοβούμενοι μία τέταρτη ταπεινωτική ήττα στη Βουλή, υπουργοί και άλλα στελέχη των Τόρις φέρονται να καλούν την Τερέζα Μέι να ακυρώσει την ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας, που έχει προγραμματίσει για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αν αυτό συμβεί, τότε δεν θα έχει ουσιαστικά λόγο να παραμείνει στην πρωθυπουργία και θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο σε έναν νέο ηγέτη να προσπαθήσει να ολοκληρώσει το Brexit.

O Mπόρις Τζόνσον, που θέλει να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι, έγραψε στο Twitter: «Μας ζητείται να ψηφίσουμε για τελωνειακή ένωση και δεύτερο δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο είναι εντελώς αντίθετο στο μανιφέστο μας και δεν θα το ψηφίσουμε. Μπορούμε καλύτερα».

Αλλά και ο πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Στίβεν Κραμπ, τόνισε πως η προοπτική ενός νέου δημοψηφίσματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από πολλούς συναδέλφους του και εκτίμησε ότι η τέταρτη ψηφοφορία θα ακυρωθεί. «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλη ψηφοφορία. Δεν μπορεί να περάσει, υπάρχει μεγάλη αντίδραση» δήλωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα