back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Brexit: Τα πυρά της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δέχεται η «ανανεωμένη» συμφωνία της Μέι

Διαβάστε επίσης

«Ιδιαίτερα αδύναμη» χαρακτήρισε ο σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit σερ Κέιρ Στάρμερ τη νέα «προσφορά» της βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit.

Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κ. Μέι παροτρύνοντας τους βουλευτές «να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να κάνουν ένα βήμα πίσω» για να εξετάσουν με προσοχή τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η Αντρέα Λίντσομ – συνάδελφος του κ. Γκόουβ, εξέχων στέλεχος των Brexiteers και επικεφαλής των Τόρις στη Βουλή των Κοινοτήτων – δήλωσε ότι μελετάει το νομοθετικό σκέλος της συμφωνίας και ότι – «θέλει να είναι βέβαιη ότι το Brexit θα γίνει πραγματικότητα».

Στο κοινοβούλιο οι βουλευτές έχουν απορρίψει την Συμφωνία Αποχώρησης τρεις φορές και η προσπάθεια να υπάρξει κάποιος «συμβιβασμός» με το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποτύχει.

Την Τρίτη η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους βουλευτές – «να αδράξουν την τελευταία ευκαιρία»- και να εγκρίνουν μια συμφωνία Brexit ή να διακινδυνεύσουν να μη γίνει ποτέ η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ένας σημαντικός όμως αριθμός βουλευτών έχουν επικρίνει το σχέδιο της πρωθυπουργού. Ανάμεσα τους και ο Νάιτζελ Έβανς που ζήτησε να αλλάξουν οι κανονισμοί του κόμματος ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την αντικατάσταση της κ. Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

Επίσης και ένας αριθμός βουλευτών του Εργατικού κόμματος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην καινούργια πρόταση της κ. Μέι. Ο σερ Κέιρ Στάρμερ υπογράμμισε ότι το μόνο που έχει να προσφέρει η ανανεωμένη συμφωνία είναι η δυνατότητα να γίνονται ψηφοφορίες που θα αφορούν τους διακανονισμούς για την τελωνειακή ένωση και να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων για το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος κάτι που οι βουλευτές ούτως ή άλλως θα το έχουν πετύχει αν γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες τροπολογίες στο σχετικό νομοσχέδιο.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια συμβιβαστική λύση. Απλούστατα έχουμε να κάνουμε με τη δυνατότητα να ψηφίζουμε γι αυτά τα θέματα», είπε σήμερα στο Radio 4 του BBC ο αρμόδιος υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης για το Brexit».

Στην πραγματικότητα η πρωθυπουργός πρέπει τώρα να αποδεχθεί την ήττα της. Καλά θα κάνει να μη προχωρήσει στη νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Η προσπάθειά της δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο σερ Κέιρ.

Παρεμφερής είναι η εκτίμηση και του σερ Βινσ Κέιμπλ, του ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. «Η κ. Μέι δεν κάνει σαφές ότι το κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε στο BBC (Radio 4) o σερ Βινσ.

Η πολιτική συντάκτης του BBC Λόρα Κένσμπεργκ είναι της γνώμης ότι εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο που αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης – ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 Ιουνίου – «είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς πως η πρωθυπουργός θα διατηρήσει τη θέση μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο».

Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος έχουν προτείνει η Τερέζα Μέι να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης- «ώστε να αποφύγει ακόμη μια ήττα και μια επιπλέον ταπείνωση».

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ένθερμος αντιευρωπαϊστής και ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και της πρωθυπουργίας μετά την παραίτηση της Μέι , έγραψε στο Twitter – «Μας ζητεί να ψηφίσουμε για την τελωνειακή ένωση και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα . Το νομοσχέδιο είναι τελείως αντίθετο με το μανιφέστο του κόμματός».

Τέλος, ένας άλλος από τους επίδοξους διαδόχους της Τερέζα Μέι , ο υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ σημείωσε ότι η νέα πρόταση της πρωθυπουργού για τη Συμφωνία Αποχώρησης – «σαφώς παραβιάζει τις υποσχέσεις μας στο μανιφέστο».

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα