back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκπαίδευση δημοσιογράφων για την εξάλειψη ομοφοβικών στερεοτύπων

Διαβάστε επίσης

Εξάλειψη ομοφοβικών στερεοτύπων μέσω των ΜΜΕ

Την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση δημοσιογράφων και φοιτητών δημοσιογραφίας για τα φαινόμενα της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας επιχειρεί η Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «E.T.Ho.S – Εξάλειψη Τρανσφοβικών, Ομοφοβικών και Αμφιφοβικών Στερεοτύπων μέσω των ΜΜΕ».

Τα εργαστήρια

Δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια για επαγγελματίες των ΜΜΕ, με αντικείμενο την πρόληψη και την αντιμετώπιση αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων μέσω των ΜΜΕ θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΚΜΟΠ, Σκουφά 75 στην Αθήνα, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και την Τρίτη 4 Ιουνίου. Τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια θα έχουν διάρκεια πέντε (5) ώρες έκαστο και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Συντονιστής του έργου είναι το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το ΚΜΟΠ και την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.
Το έργο υλοποιείται σε 3 χώρες Ελλάδα, Κροατία, Λιθουανία και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Rights, Equality, Citizenship της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι βασικές δράσεις του E.T.Ho.S

«Έχει εκδοθεί ένας έντυπος οδηγού για επαγγελματίες και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ σχετικά με την αναπαράσταση/αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και ζητημάτων στα ΜΜΕ», εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο διαχειριστής του έργου Γιώργος Κουλούρης. Τα μαθήματα ενημέρωσης για την ομοφοβική, τρανσφοβική και αμφιφοβική ρητορική στα ΜΜΕ αφορούν σε 100 επαγγελματίες δημοσιογράφους και 100 φοιτητές. Το ίδιο θα γίνει και στις άλλες δύο χώρες Κροατία, Λιθουανία. Απώτερος στόχος του προγράμματος E.T.Ho.S., είναι να καταπολεμήσει τις διακρίσεις εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας σε Ελλάδα, Λιθουανία και Κροατία με τη χρήση της δύναμης των μέσων ενημέρωσης προς όφελός τους, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις ψευδείς δηλώσεις».

1 στους 2 στην Ελλάδα έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους

Η επιλογή των 3 χωρών βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, στην οποία αναφέρεται ότι το 60% των ερωτηθέντων στην Κροατία, και το 48% στη Λιθουανία και την Ελλάδα, έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

 Lgbtq

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Μέσω της υλοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων το E.T.Ho.S προσδοκά να βελτιώσει τη γνώση των δημοσιογράφων και φοιτητών/φοιτητριών ΜΜΕ σχετικά με την μη διακριτική απεικόνιση της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στα ΜΜΕ. Να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της αναπαραγωγής ομοφοβικών, τρανσφοβικών και αμφιφοβικών στερεοτύπων. Να βελτιώσει την αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και ζητημάτων από τα ΜΜΕ και την πολιτική, αλλά και να ευαισθητοποιήσει για το φαινόμενο του ομοφοβικού, τρανσφοβικού και αμφιφοβικού μιντιακού λόγου μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, των επαγγελματιών και του ευρύτερου κοινού.

INFO

Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού θέσεων – έως 30 άτομα ανά Εργαστήριο – θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Όλοι-ες οι συμμετέχοντες-ουσες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής και τον Οδηγό του Έργου σε έντυπη μορφή.

  Διαδικασία υποβολής συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώνετε την ηλεκτρονική αίτηση που βρίσκεται διαθέσιμη στο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1sk4q3M4qTkolxYVZbI9abM1yOhGUeHJuEFjv3aydFqg/edit

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα