back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι ευρωεκλογές που ξεκινούν σήμερα σε δύο χώρες της Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο.

Για Ευρωεκλογές: “Καλό βόλι!” Ανοίγουν οι κάλπες σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για τις ευρωεκλογές ενώ Ιρλανδία και Τσεχία, ακολουθούν αύριο. Το Brexit κυριαρχεί στη βρετανική πολιτική σκηνή, ενώ οι ευρωεκλογές έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα όχι μόνο για την κυβερνητική πολιτική αλλά για και για παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Η παραμονή της Μέι κρέμεται από μια κλωστή: χθες το βράδυ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λιντσομ παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σε μια κίνηση που αυξανει την πίεση για την ίδια την Μέι να παραιτηθεί.

Στην Ολλανδία χθες το βράδυ διεξήχθη τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε και του Ευρωσκεπτικιστή Τιερί Μποντέ. Ο Ρούτε βρίσκεται υπό πίεση καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης παραιτήθηκε την Τρίτη μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε ο τρόπος παρουσιασης μιας έκθεσης για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αιτούντες άσυλο. Την ίδια ώρα, το Φορουμ για τη Δημοκρατία του Μποντέ αναμένεται να βγει οριακά πρώτο έναντι του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος για την Ελευθερια και τη Δημοκρατία στη σημερινή εκλογική διαδικασία. Στις προεκλογικές του ομιλίες ο 36χρονος Μποντέ και οι οποίες συνήθως προσελκύουν άνδρες και νέους χρησιμοποίησε όρους όπως “πολιτιστικός Μαρξισμός”, “οικοφοβία” – δηλαδή φοβία έναντι κάποιου οικείου- καθώς επίσης και ακροδεξιά στοιχεία. Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας ο Μποντέ χαρακτήρισε τον Ρούτε “περισσότερο ακόλουθο παρά ηγέτη” και είπε πως ο πρωθυπουργός κινείται “χωρίς ηθική πυξίδα”. Ο Ρούτε ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας τον Μποντέ “ρωσόφιλο” που είναι “αφελής έναντι του Πούτιν” και ρώτησε τον συνομιλητή του πως κατέληξε με τόσο ακραίες απόψεις. “Από που προέρχονται αυτά τα χαζά πράγματα;” τον ρώτησε ο Ρούτε. Ούτε ο ένας πάντως ούτε ο άλλος κατόρθωσαν να κερδίσουν στο ντιμπέιτ. Το Politico συνομίλησε με τον Μπας Άικχουτ έναν από τους δύο επικεφαλής της λίστας του κόμματος των Πρασίνων. Ερωτηθείς γιατί οι Ολλανδοί θα πρέπει να επιλέξουν το κόμμα του που ήδη βγαίνει τρίτο στις δημοσκοπήσεις – όταν έχουν μάλιστα πληθώρα επιλογών, ο Άικχουτ είπε: “επειδή σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο μεγάλα στρατόπεδα στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία”. Ο υποψήφιος των Πρασίνων είπε ότι “αν όλες οι προβλέψεις είναι σωστές” το κόμμα του θα χρειαστεί για να συγκροτηθούν καθαρές πλειοψηφίες και “ανυπομονούμε γι αυτό καθώς τότε θα μπορούμε να καταθέσουμε τα αιτήματα μας στο τραπέζι και να είμαστε σίγουροι ότι θα αλλάξουν οι πολιτικές”. “Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη εχουν Πράσινους και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να λάβουμε θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Οι Πράσινοι ενδιαφέρονται κυρίως για τον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ ένας ακόμα Ολλανδός – ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, έκανε περιοδεία χθες στη Βαρσοβία μέσω εντος τραμ δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κόμμα της χώρας, “Άνοιξη” και το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή της χώρας, Ρόμπερτ Μπιεντρόν.
Ο Φρανς Τίμερμανς αναφέρθηκε χθες στη Βαρσοβία στη δική του εμπειρία ως θύματος ενός παιδεραστή ιερέα και κάλεσε την Καθολική Εκκλησία “να μην αφήσει ατιμώρητα” αυτού του είδους τα εγκλήματα. “Κατά πρώτον, και όπως έχω πει δημόσια στην Ολλανδία, το λέω σε άλλα θύματα: μην ντρέπεστε. Δεν φταίτε εσείς. Δεν κάνατε τίποτε κακό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Τίμερμανς θα ψηφίσει σήμερα το πρωί στην πόλη του, Χέρλεν.

Η Ιρλανδία μια από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες στην Ένωση με 93% των Ιρλανδών πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Ε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κινήματος Ιρλανδίας. “Πάντα είμασταν φιλοευρωπαϊκός λαός” δηλώνει η Έλεν ΜακΕντι, υπουργός Ευρωπαϊκων Υποθέσεων του κυβερνώντος Φάιν Γκελ. “Άλλα κόμματα ισχυρίζονται ότι είναι – ίσως στο παρελθόν να μην ήταν πραγματικά, αλλλα πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει”. Το κυβερνών κόμμα του Λίο Βαράντκαρ – Φάιν Γκελ – μέλος του ΕΛΚ – αναμένεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά εσωτερικών σκανδάλων, που οι αντίπαλοί της θα επιχειρήσουν να τα εκμεταλλευθούν. Οι εκλογές λοιπόν θα είναι ενα τεστ για τον ιρλανδό πρωθυπουργό, η δημοτικότητα του οποίου είναι η χαμηλότερη από το 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Irish, παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει μιας ευρείας στήριξης λόγω της προσέγγισης του στο θέμα του Brexit. Ενώ οι Ιρλανδοί θα εκλέξουν 13 υποψηφιους αυτή την εβδομάδα μόνο οι 11 θα πάρουν τις θέσεις τους γιατί οι άλλοι δύο θα περιμένουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απο την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη του στο CNN χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιτέθηκε εναντίον των “ηλίθιων εθνικιστών”. “Αυτοί οι λαϊκιστές, εθνικιστές, ηλίθιοι εθνικιστές ειναι ερωτευμένοι μόνο με τις χώρες τους” είπε. “Δεν τους αρέσουν εκείνοι που προέρχονται από μακριά, έμενα πάλι μου αρέσουν… θα πρέπει να δράσουμε με αλληλεγγύη έναντι εκείνων που είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς”. Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι οι Ευρωσκεπτικιστές είναι καλύτεροι στην κινητοποίηση των υποστηρικτών τους απο ό,τι οι φιλοευρωπαίοι ο Γιούνκερ απάντησε “είναι πάντα πιο εύκολο να κινητοποιείς αρνητικές δυνάμεις από τις θετικές”. Το Brexit κατά τον Γιούνκερ πάντως αφύπνισε τους Ευρωπαίους “ο αριθμός αυτών που είναι υπερ της Ε.Ε αυξάνεται επειδή ο κόσμος βλέπει τι συμβαίνει και βλεπουν ότι το να εγκαταλείψεις την Ε.Ε δεν είναι τελικά τόσο εύκολο, όσο τους είχαν πει”. Όμως πιστεύει ότι ηρθε η ώρα να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. “Θα πρέπει να σταματησουμε αυτή τη διαδικασία επειδή ζημιώνει την ατμόσφαιρα σε όλη την Ευρώπη. Ζημιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο” ενώ προσέθεσε “έχω κουραστεί περιμένοντας την επόμενη παράταση”. “Θα ήθελα να πω ναι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι τόσο διαφορετικό” είπε.

“Ελπιζω ότι θα συμφωνήσουν μεταξύ τους και θα έχουν φύγει έως τα τέλη Οκτωβρίου… Πιστεύω ότι είναι πατριωτικό καθήκον τους να καταλήξουν σε συμφωνία”. “Αυτό που δεν μου αρέσει στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία είναι ότι για αυτούς είναι πιο σημαντικό να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό από το να καταλήξουν σε συμφωνία” είπε. Για την Ε.Ε όμως δεν είναι σημαντική η ταυτότητα του επόμενου πρωθυπουργού, αλλά η Συμφωνία Αποχώρησης. “Αυτή η γυναίκα ξέρει πως να κάνει πράγματα αλλά δεν μπορεί να τα πετύχει” είπε. “Μου αρέσει πολύ, είναι σκληρός άνθρωπος”. Ο Ντ Τραμπ “λέει ότι είμαι φίλος του, επομένως θα πω ότι είμαι. Και δημόσια λέει ότι με αγαπά. Για ποιον άλλο έχει κάνει τέτοια δήλωση ο Ντόναλντ;”

Οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο τώρα ξεκινούν αλλά η μάχη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για τις ανώτατες θέσεις στην Ε.Ε. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει “εξαιρετική ποιότητα” και θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά να πάρει την προεδρία της Κομισιόν.
Στο μεταξύ, τη συγκρότηση ενός “ευρύτερου συνασπισμού στο Ευρωκοινοβούλιο, από τη σημερινή πλειοψηφία μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών, ώστε να προωθηθεί μετά τις ευρωεκλογές ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο”, πρότεινε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στην Soir των Βρυξελλών. “Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια πλειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και στους συντηρητικούς. Χρειάζεται ένας ευρύτερος συνασπισμός, στον οποίο οι ισορροπίες θα είναι πολύ πιο σεβαστές. Θα πρέπει να εργασθούμε για να οικοδομήσουμε αυτόν τον συνασπισμό της προόδου και του μέλλοντος με ηγέτες όπως ο (Βέλγος) Σαρλ Μισέλ, ο (Ολλανδός) Μαρκ Ρούτε, ο (Πορτογάλος) Αντόνιο Κόστα και άλλοι”, αναφέρει και προσθέτει: “Έχουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο, όπου πρέπει να δούμε πώς η Ευρώπη θα υπερασπιστεί την Ιστορία της και το μέλλον της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα”.

Στη Γερμανία, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντική μείωση των ποσοστών τους. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν ως μεγάλους κερδισμένους τους Πράσινους. Οι Σοσιαλδημοκράτες στις τελευταίες ευρωεκλογές απέσπασαν ποσοστό 27%. Για την ερχόμενη Κυριακή οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα ποσοστό μόλις γύρω στο 17%. Οι Πράσινοι ενδέχεται να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα, υπερδιπλασιάζοντας το 8,9% που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Νευρικότητα επικρατεί, ωστόσο, και στους Χριστιανοδημοκράτες

Στην Ελλάδα, ο Γιονούς Μουχαμάντι θα ψηφίσει για πρώτη φορά και την Κυριακή ίσως να έχει την ευκαιρία να εκλεγεί και ο ίδιος. Ο 45χρονος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Έλαβε υπηκοότητα, πριν από τρεις μήνες αναφέρει το Politico. O Μουχαμάντι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν μετά από σχεδόν ένα μηνα που παρέμεινε στις φυλακές των Ταλιμπάν. Στην Ελλάδα έφθασε το 2001 και είχε δεχθεί δύο φορές επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία, τη μια φορά το 2010 οταν κάποιοι εισέβαλαν στα γραφεία της Αφγανικής κοινότητας και τον χτύπησαν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το να περιληφθεί ο Μουχαμάντι στη λίστα του για τις ευρωεκλογές είναι ένας τρόπος επαναπατρισμού όλων των ακτιβιστών που καποτε στήριζαν το κόμμα αλλά και ως συμβολική απάντηση στην δεξιόστροφη κατεύθυνση που έχουν παρει οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

Για ακροδεξιά συμμαχία: “Οι ακροδεξιοί, το σκάνδαλο Ίμπιζα και η κοινή λογική” αναφέρει η DW. Παίζουν συνεχώς με το φόβο. Φόβο για τους πρόσφυγες, φόβο για τους τζιχαντιστές, για την ανεργία και την οικονομική ύφεση. Αυτά τα θέματα κυριαρχούν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των εθνολαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων της ΕΕ που στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε άνοδο. Δείγμα αγωνιστικότητας έδωσαν στην συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στο Μιλάνο με οικοδεσπότη τον Ματέο Σαλβίνι, πρόεδρο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του Βορρά. Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης της Ρώμης έκανε προεκλογική καμπάνια μαζί με τους αρχηγούς κομμάτων από τον ακροδεξιό χώρο για μια μεγάλη συμμαχία με το όνομα Ευρώπη της Κοινής Λογικής (Europe of Common Sense) που θα σχηματιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές. Άλλοι ομιλητές εκείνο το βράδυ έριξαν στο πυρ το εξώτερο τη μετανάστευση, κάλεσαν για μια Ευρώπη των ελίτ και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διάλυσης των εθνών. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Λίγες ώρες πριν είχε βγει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που αποκάλυπτε καθόλου κολακευτικές πτυχές του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας και προέδρου του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, και που οδήγησε στην κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας του. «Το σκάνδαλο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον εκλογικό αποτέλεσμα του FPÖ αλλά και του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD» υποστηρίζει ο βερολινέζος πολιτικός επιστήμων Χάγιο Φούνκε, χωρίς να αποκλείει το ποσοστό να πέσει κάτω από το 10%. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα συγκεντρώνει 12%, στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές άγγιξε το 12,6%. Ο Φούνκε πιστεύει ότι το λεγόμενο σκάνδαλο Ίμπιζα έχει παγιδεύσει τον Γιεργκ Μόιτεν, που είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος για την ευρωβουλή. Οι αποκαλύψεις για τον αυστριακό αντικαγκελάριο και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας έρχονται σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή για τον Ματέο Σαλβίνι και την κύρια σύμμαχό του από τη Γαλλία, την Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού. Με το που ξέσπασαν οι αποκαλύψεις η Μ. Λεπέν έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα της εφαρμόζει κατά γράμμα τους όρους για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Βέβαια τόσο η ίδια, όσο και άλλα κομματικά στελέχη βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικών ανακρίσεων για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το AfD λόγω εμβασμάτων ποσών αμφιβόλου προέλευσης. Πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο τα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μέχρι και 170 έδρες ανάμεσα στις 751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διακηρυγμένος στόχος του Σαλβίνι ήταν εξάλλου να συγκροτήσει την τρίτη μεγαλύτερη αριθμητικά πολιτική ομάδα στην ευρωβουλή, κάτι που υπό την επήρεια των εξελίξεων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το κατορθώσει. Μέχρι στιγμής αυτή η «ανίερη» συμμαχία από πολλά ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα δεν έχει κοινό πρόγραμμα. Ο Σαλβίνι ζητά περισσότερη αλληλεγγύη σε σχέση με την στέγαση των προσφύγων που αρνούνται κατηγορηματικά ομοϊδεάτες του από άλλες χώρες. Το AfD ζητά την έξοδο της Γερμανία από την ευρωζώνη, η Λεπέν «φλερτάρει» ανοιχτά με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν προκαλώντας τη δυσαρέσκεια δεξιών πολιτικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Εκείνο που χωρίζει κατά κύριο λόγο τους πολιτικούς αυτού του πολιτικού χώρου είναι η πρόσδεσή τους στα συμφέροντα των χωρών τους, γεγονός που δυσκολεύει τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει το προηγούμενο στην ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» ENF, που τα 37 μέλη που απέμειναν, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν πάντα. Σε περίπτωση που στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταφέρουν οι εθνολαϊκιστές να συμπτύξουν τελικά πολιτική ομάδα με περισσότερα μέλη, οι διενέξεις θεωρούνται δεδομένες. Το σκάνδαλο στην Αυστρία έχει κόψει τον αέρα στα πανιά αυτών των κομμάτων. Για να σχηματιστεί πολιτική ομάδα χρειάζεται η συμμετοχή τουλάχιστον 25 βουλευτών. Αυτήν την προϋπόθεση θα είναι εύκολο να την ικανοποιήσουν. Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει ακόμη ότι τα μέλη μιας ομάδας θα πρέπει να έχουν κοινή πολιτική γραμμή. Αυτό είναι ακόμη ζητούμενο.

Στην Ουγγαρία: Αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ουγγαρία για αυξηση υποκινούμενων απο ακροδεξιά στοιχεία επιθέσεων εναντίον των Ρομά, μια δεκαετία μετά από μια σειρά δολοφονικών που είχαν ταρακουνήσει τη χώρα. Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα “το Κίνημα της Πατρίδας μας” πραγματοποίησε την Τρίτη διαμαρτυρία εναντίον των Ρομά σε μια πόλη της χώρας. Οι επικριτές του αναφέρουν ότι το κόμμα έχει την διακριτική στήριξη του Βίκτορ Όρμπαν, κάτι που αρνείται βέβαια το ίδιο το κόμμα.

Για Ελλάδα: «Αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις συντάξεων. Όμως ο πληθυσμός θα ωφεληθεί ελάχιστα», αναφέρει η tagesschau.de, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σε ρεπορτάζ από την Αθήνα με τίτλο “Αγαθοεργία ή τέχνασμα;” Η ιδέα του πρωθυπουργού ηχεί ευχάριστα. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ενέργεια και αέριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν 11,5 δις ευρώ, τα οποία τώρα επιστρέφουν υπό τη μορφή παροχών στο λαό. Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση των μέτρων ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και τις βουλευτικές τον Οκτώβριο. Από την περασμένη Κυριακή άλλαξαν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Μια χαμηλόμισθη με μισογεμάτη σακούλα δηλώνει πάντως βέβαιη ότι τα σουπερμάρκετ αύξησαν πρώτα τις τιμές για να εμφανίσουν μετά μειώσεις. Τίποτα δεν είναι φθηνότερο, τονίζει η γυναίκα. Ολοένα και συχνότερα διαπιστώνει κανείς στην Ελλάδα λιγότερη ελπίδα και περισσότερη καχυποψία, συνεχίζει το ρεπορτάζ. Ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά ελάχιστα προϊόντα. Και για τους συνταξιούχους όμως η χαρά είναι περιορισμένη από τη στιγμή που η αύξηση αφορά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όσοι παίρνουν από 800 και πάνω καταβάλλουν σε φόρους σχεδόν το ένα τρίτο της 13ης σύνταξης».
Η Wiener Zeitung αναφέρεται στο σάλο, ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών που δείχνουν τον έλληνα πρωθυπουργό με μαγιό «σε κότερο πάμπλουτης εφοπλιστικής οικογένειας». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε κοινωνικές παροχές, ενώ την περασμένη Πέμπτη υποσχέθηκε 3.000 προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε δημόσια σχολεία και αυξήσεις 10%. «Τέτοιες αυξήσεις μόνο να ονειρεύονται μπορούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».
Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο «Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί την Αθήνα για επιστροφή της κρίσης»: «Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν μια νέα αντιπαράθεση με την Αθήνα. Το ζήτημα των παροχών όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να αναστείλουν τις ελαφρύνσεις του χρέους που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο και να αρνηθούν το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ».

Επιμέλεια : Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα