back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

7 Ιουνίου: Η ημερομηνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πριν απο λίγο ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 7 Ιουνίου.

Η Μέι έδωσε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα , με την 10η Ιουνίου να είναι η ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής της.

Προηγήθηκαν συναντήσεις με στελέχη του Κόμματός της .

Έπειτα από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών, η Μέι συναντήθηκε  σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει ή κατεβάζει πρωθυπουργούς.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία στις 3 Ιουνίου, γράφει η εφημερίδα The Times.

Το θέμα που προκύπτει και απασχολεί κυρίως τους πιο κεντρώους του Συντηρητικού Κόμματος είναι πόσο προς τα δεξιά θα κινηθεί ο νέος ηγέτης των Τόρις για να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους που γοητεύτηκαν από το ευρωσκεπτικιστικό Brexit του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στην «Guardian» ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Τόρις, τον Γκράχαμ Μπρέιντι. «Σε κάθε περίπτωση, όλα παραμένουν ρευστά», πρόσθεσε η ίδια πηγή κρατώντας μία απόσταση από τα απρόβλεπτα πολιτικά πράγματα στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες.

Η Μέι δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια. Από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ της ξεκαθάρισαν αμφότεροι χθες ότι δεν μπορούν πια να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit και κατά συνέπεια την προοπτική του δεύτερου δημοψηφίσματος που άφησε ανοιχτή για να δελεάσει τους Εργατικούς, η Μέι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να κατέβει από τον θρόνο της. Χωρίς φίλους και συμμάχους, η αποχώρησή της ήταν αναπόφευκτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα