back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρησμός Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Διαβάστε επίσης

Μια σιβυλλική αναφορά του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξης του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την Πέμπτη το βράδυ φούντωσε τα σενάρια για την προκήρυξη εθνικών εκλογών, χωρίς βέβαια συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό, το βράδυ της 26ης Μαΐου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί και ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει το σχέδιο του.

Ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση τι θα κάνει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έως τώρα δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ και ειδικότερα εάν ο ίδιος θα θεωρήσει πως μέσα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση του δεν θα έχει πια τη λαϊκή νομιμοποίηση, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε πως θα την επόμενη ημέρα θα κληθεί να αποσαφηνίσει το τοπίο.

“Κυριακή κοντή γιορτή” ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η αίσθηση που έχει είναι πως οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω. Παραδέχτηκε όμως πως εάν οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα διαμορφωθούν είναι τέτοιοι που να επιβραβεύουν το σχέδιο της Ν.Δ τότε θα προκύψει ζήτημα “λαϊκής νομιμοποίησης” των μέτρων της κυβέρνησης. Νωρίτερα ο Α. Τσίπρας, δήλωνε πως ο ίδιος δεν κρύβεται και γι’ αυτό δεν μπορεί να μη σηκώσει το γάντι.

Οι στενοί του συνεργάτες, αμέσως μετά τις επίμαχες αναφορές του, που ήταν πολλαπλώς ερμηνεύσιμες, ξεκαθάριζαν πως δεν προανήγγειλε άμεση προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση ήττας του κόμματος, καθώς αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα που είναι σχετικά κοντά. Δηλαδή στις αρχές του Φθινοπώρου… Σημείωναν επίσης πως αυτό που ήθελε να τονίσει με την αναφορά του για μη νομιμοποίηση από τον λαό των μέτρων της κυβέρνησης, σχετιζόταν πρωτίστως με το γεγονός πως οι πολίτες πρέπει στην κάλπη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

“Η δική μας ευθύνη σταματάει εδώ. Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών” ήταν η χαρακτηριστική τους φράση, την οποία όπως σημείωναν χρησιμοποίησε ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη του.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης, χαρακτήρισε συγκλονιστική την παρουσία του κόσμου λέγοντας πως είναι βγαλμένη από άλλες δεκαετίες, που θυμίζει τη δεκαετία του ‘80 και είναι μήνυμα, το εισιτήριο νίκης».

«Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου, την κατάργηση της περικοπή στις συντάξεις και τις αυξήσεις για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την επαναφορά του 1-1 στο Δημόσιο.

Αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενώ κατηγόρησε όσους κάνουν ρατσιστικά σχόλια για τους Ρομά και την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα θετικά μέτρα θα εμπλουτιστούν τονίζοντας ότι σταδιακά από την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το μόνο που εγγυώνται είναι «το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την 7ημερη εργασία, την επιστροφή στο 1 προς 5 στο δημόσιο και τη φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες».

Κάλεσε όλους να εγγυηθούν με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, “όσα πετύχαμε μαζί”. Κάλεσε τους συνταξιούχους να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη τους αλλά και την αύξηση στην εθνική τους σύνταξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πορεία.

Κάλεσε τους αγρότες να εγγυηθούν το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών τους, τους έμπορους και καταστηματάρχες να εγγυηθούν τη μείωση του ΦΠΑ, τους εργαζόμενους να εγγυηθούν το 8ωρο, την ασφάλιση τους, τα δικαιώματα τους, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία τους και, τέλος, τους νέους και νέες να εγγυηθούν την αξία των πτυχίων τους, για το μισθό τους, για την προοπτική να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Γ. Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα