back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστε επίσης

Χωρίς προβλήματα έγινε το πρωί της Παρασκευής η επίσημη πρόβα αποδοχής και μετάδοσης αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών με την SingularLogic.

Η φετινή πρόβα διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα καθώς τόσο το υπουργείο όσο και η εταιρία ήθελαν να δοκιμάσουν όλα τα συστήματα τους υπό πραγματικές συνθήκες αφού οι φετινές εκλογές λόγω του ότι θα στηθούν μέχρι και τέσσερις κάλπες στα 39.000 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται σχεδόν μετά από δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο, η πρώτη ασφαλήw εκτίμηση σε ό,τι αφορά sτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 9 με 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ γύρω στις 11 της ίδιας νύκτας αναμένεται η δεύτερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων η οποία δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση από τα τελικά.

Από τα μεσάνυχτα μπαίνει ο προεκλογικός «κόφτης»

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές:

Μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή. Δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημόσιων συζητήσεων.

Ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων οποιουδήποτε συνδυασμού ή υποψηφίου.  Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή δημοσκοπήσεων εξόδου (Exit Poll).  Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης μέρας.

Οι παραβάτες των πιο πάνω διατάξεων του Νόμου είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ή πρόστιμο μέχρι €5.000, ή/και στις δυο ποινές μαζί.

Χρήσιμα εκλογικά

Οι φετινές εκλογές κρύβουν εκπλήξεις στους ψηφοφόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αλλά και υπομονετικοί.

Ειδικότερα οι φετινές αλλαγές στις εκλογές έχουν ως εξής:

Τα εκλογικά τμήματα έχουν σπάσει στα δύο. Στο πρώτο ψηφίζουμε ευρωεκλογές και δημοτικές και στο δεύτερο το οποίο βρίσκεται στο ίδιο εκλογικό κέντρο περιφερειακές. Όπου υπάρχουν και τοπικά συμβούλια αυτά θα ψηφιστούν στο εκλογικό τμήμα των περιφερειακών εκλογών.

Φέτος θα υπάρχουν τρεις κάλπες στο 85% των εκλογικών τμημάτων της χώρας ενώ στο υπόλοιπο 25% τέσσερις κάλπες καθώς θα πρέπει να εκλεγούν και τα τοπικά συμβούλια στους Καλλικρατικούς δήμους.

Σε όλα τα ψηφοδέλτια απαιτείται σταυρός. Στις ευρωεκλογές μπορούν να μπουν μέχρι 4 σταυροί. Ωστόσο αν κάποιος υπερβεί το όριο το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται απλά προσμετράτε στο κόμμα ή στον συνδυασμό.

Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων οι σταυροί που μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο είναι:

Ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες µε 1 έως 3 έδρες.

Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήμους που δεν προέρχονται από συγχώνευση (π.χ. Νέα Σµύρνη).

Τρεις σταυροί συν ακόνη ένας για µία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες που συνιστούν δήμους από συγχώνευση.

Για τα κοινοτικά συμβούλια, δύο σταυροί εάν η κοινότητα είναι άνω των 300 κατοίκων ή ένας σταυρός για μικρότερη των 300 κατοίκων.

Στις περιφέρειες, ένας σταυρός εάν εκλέγονται έως τρεις σύμβουλοι, έως 2 σταυροί εάν εκλέγονται 4-7, έως 3 σταυροί εάν εκλέγονται 8-12, έως 4 σταυροί για άνω των 12 θέσεων.

Να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να δώσει παράταση αν υπάρχουν ουρές.

Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο που να μας ταυτοποιεί.

Φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φόρα 106.000 17ριδες, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί το 2002.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα