back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Fairbnb vs Airbnb με κέρδος για τις γειτονιές

Διαβάστε επίσης

Μία διαφορετική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στα τουριστικά δρώμενα η λειτουργία της οποίας φαίνεται να αποβαίνει προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, όπου ενοικιάζονται σπίτια ή διαμερίσματα.

Πρόκειται για την Fairbnb, η οποία επιχειρεί να δυναμώσει την παρουσία της στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει τις αρνητικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η Airbnb.

Η Fairbnb προσβλέπει στην ανταπόδoση προς τις τοπικές κοινωνίες από την εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα λειτουργεί όπως εκείνη της Airbnb, όπου οι χρήστες μπορούν να ενοικιάζουν το σπίτι ή το διαμέρισμα ιδιωτών. Η ουσιαστική διαφορά αναμεσα στις δύο πλατφόρμες
είναι ότι από την προμήθεια που λαμβάνουν (σ.σ. και για τις δύο περιπτώσεις είναι 15%) η Fairbnb θα επιστρέφει τα μισά ποσά στην τοπική κοινότητα όπου ανήκει το σπίτι, με τους επισκέπτες/ενοικιαστές να μπορούν να επιλέξουν το πού μπορεί να αποδοθεί το ποσό και πως θα αξιοποιηθεί για μη εμπορικούς συνεδριακούς χώρους ή για την κοινωνική στέγαση.

Η κίνηση της εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα, οι γειτονιές να επωφελούνται με επενδύσεις και τα έσοδα να μην πηγαίνουν σε μεγάλους οργανισμούς, μακριά από αυτές. Ακόμη η εταιρεία δεσμεύεται έναντι της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμορφώνονται. Παράαλληλα τη στιγμή που η Airbnb δεν κοινοποιεί πληροφορίες στις τοπικές αρχές, που προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες ενοικιάσεις, η Fairbnb διευκρινίζει ότι θα κοινοποιεί τα δεδομένα της πλατφόρμας της.

Μέχρι τώρα η Fairbnb έχει παρουσία σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Λιθουανία, ενώ γίνονται κινήσεις για να επεκταθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως Βενετία, Μπολόνια και Βαρκελώνη με περισσότερους από 700 ιδιοκτήτες να έχουν περιλάβει τα ακίνητά τους στις σελίδες της.

Μάλιστα η εταιρεία έχει εκδώσει μανιφέστο στο οποίο αναφέρει:
«Τι θα γινόταν αν, στον κόσμο των ενοικιαζόμενων σύντομης διάρκειας (rentals), οικοδεσπότες, φιλοξενούμενοι και γείτονες μπορούσαν να αποφασίζουν συλλογικά με τους τοπικούς δήμους, ώστε να κάνουν τη διαδικασία ενοικίασης πιο δίκαιη, βιώσιμη και ανταποδοτική για το σύνολο της κοινότητας;

Τι θα γινόταν, αν τα κέρδη της πλατφόρμας δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά επανεπενδύονταν στις κοινότητες;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μας οδήγησαν, μια ομάδα ακτιβιστών, προγραμματιστών, ερευνητών και creatives από όλο τον κόσμο, να συναντηθούμε, με στόχο να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στην αγορά, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια υπαρκτή εναλλακτική στις εμπορικές πλατφόρμες.

Ιστοσελίδες που προσφέρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για διακοπές μικρής διάρκειας εξασφαλίζουν προσιτές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι κάτοικοι μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, ενώ μοιράζονται την κουλτούρα τους. Αλλά αυτό το μοντέλο μπορεί να συνοδεύεται από ένα κόστος, ανεβάζοντας τις τιμές των κατοικιών, τεμαχίζοντας κοινότητες, και κλείνοντας τοπικές επιχειρήσεις. Σε δεκάδες πόλεις, ο τουρισμός με βάση την τεχνολογία δυσκολεύει τους κατοίκους να ζήσουν και να διαχειριστούν τις ίδιες τις γειτονιές τους.

Ποιοι είμαστε Το FairBnB είναι πρώτα και κύρια μια κοινότητα από ακτιβιστές, προγραμματιστές, ερευνητές και σχεδιαστές, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση με το επιστρέφει αυτό το «μερίδιο» στη συμμετοχική οικονομία. Θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική με κέντρο την κοινότητα, που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στα κέρδη και θα διευκολύνει αυθεντικές, βιώσιμες και οικείες εμπειρίες ταξιδιού.

Δημιουργούμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες να συνδέονται με σκοπό την ουσιαστική ταξιδιωτική και πολιτιστική ανταλλαγή εμπειριών, ενώ ελαχιστοποιούμε το κόστος για τις κοινότητες.

Πως το κάνουμε;

Συλλογική Ιδιοκτησία: Η πλατφόρμα μας δεν ανήκει σε απρόσωπους επενδυτές, αλλά σε όσους την χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων, γειτόνων. Έχοντας δημιουργηθεί και διαχειριστεί από πολίτες, το FairBnB θα κρατάει τα κέρδη στις κοινότητες και θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται για το καλό των γειτονιών, όχι για την εκμετάλλευσή τους.

Δημοκρατική Διοίκηση: Η συνεργασία και η συναίνεση είναι στη καρδιά του μοντέλου μας. Το. FairBnB θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να βρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά πώς η πλατφόρμα θα τρέξει στην γειτονιά τους. Το FairBnB θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για τη προώθηση κανονισμών που θα ενισχύουν το βιώσιμο τουρισμό.

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Για να ξανα-χτίσουμε τις κοινότητες, τα κέρδη θα επανεπενδύονται σε κοινωνικά projects που αντιτάσσονται στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού. Οι κάτοικοι θα ψηφίζουν για να ενισχύουν τα projects που θέλουν να δουν στις γειτονιές τους: συνεργατικά εγχειρήματα τροφής, παιδικές χαρές, οικολογικά projects και κοινοτικές καφετέριες.

Διαφάνεια και Λογοδοσία: Το FairBnB είναι αφοσιωμένο στα ανοιχτά δεδομένα (open data) και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς, τα οποία θα ισορροπήσουν με τα προσωπικά δεδομένα και τις ανάγκες ασφάλειας των μελών της πλατφόρμας.

Τι μπορείς να κάνεις;

Το FairBnB προσφέρει μια δίκαιη, με συλλογική ιδιοκτησία και διαφάνεια, εναλλακτική. Προσκαλούμε όλους τους ταξιδιώτες και τους πολίτες που ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις τους ανεξέλεγκτου τουρισμού να ενωθούν μαζί μας για να συν- δημιουργήσουμε μια κοινοτική πλατφόρμα που να προωθεί το ταξίδι που είναι εξαιρετικό… και ηθικό».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα