back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι ευρωεκλογές καθώς και τα πρώτα έξιτ πολς που δείχνουν στην Ολλανδία επικράτηση των Σοσιαλιστών κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ένα απο τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο

Για ευρωεκλογές: “Ψήφισα για πρώτη φορά τον εαυτό μου – δεν το είχα κάνει ποτέ” δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα την Πέμπτη το πρωί στην πόλη του Χέερλεν, λες και μια τέτοια απόφαση χρειαζόταν εξήγηση… σχολιάζει το Politico. Το Εργατικό κόμμα του (PvdA) χρειαζόταν κάθε ψήφο, ή έτσι πίστευε ο ίδιος και τελικά έκανε ένα εκπληκτικό comeback σε αυτές τις ευρωεκλογές και από 5,7% που έλαβε στις εθνικές εκλογές χθες έλαβε 18% σύμφωνα με exit poll της Ipsos.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος της χθεσινής μέρας δεν ήταν άλλος από τον Γκερτ Βίλντερς από το ακροδεξιό PVV, που φαίνεται ότι χάνει τρεις από τις τέσσερις έδρες του.

Επίσης δυσαρεστημένοι είναι: Τα φιλελεύθερα άλογα κούρσας… ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η υποψήφια του Σοφι Ιντ Φελντ που σίγουρα θα προτιμούσαν να βγουν ενισχυμένοι. “Το Εργατικό κομμα πήγε απίστευτα καλά απόψε” δήλωσε ο Ρούτε. Το κόμμα του, VVD, φαίνεται να κερδίζει μια ακόμα έδρα και συνολικά 4 “έκανε μια σχετικά καλή πρόοδο” δήλωσε για να προσθέσει “είναι ένα καλό αποτέλεσμα αλλά φυσικά θα προτιμούσαμε να είχαμε βγει πρώτοι”.
Ποιος χρειάζεται εχθρους με τέτοιους φίλους; Στο μεταξύ ο Τίμερμανς δεχθηκε επίθεση από τον γ.γ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικου κόμματος της Ρουμανίας, Κοντριν Στεφανέσκου, που ανάρτησε βίντεο με δύο παιδιά να φορούν παραδοσιακές στολές και να τραγουδούν έναν σκοπό που καλεί τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα την Κυριακή. Όμως το πισώπλατο χτύπημα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών έρχεται μετά… “Πράσινο φύλλο κολοκύθας δεν θέλω τον Τίμερμανς γιατί είναι ένας προκατειλημένος από τη χώρα της τουλίπας” τραγουδούν τα παιδιά επαναλαμβάνοντας τους στίχους, που κάνουν ρίμα στα ρουμανικα. Ο ίδιος ο Στεφανέσκου ισχυρίστηκε δε ότι δεν το παρήγγειλε το τραγούδι αυτό και πως ο κόσμος τραγουδά από την καρδιά του, σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη, ψήφισαν Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σήμερα ήρθε η σειρά της Ιρλανδίας και της Τσεχίας. Τι σημαίνουν αυτές οι εκλογές; Η απάντηση διαφέρει από χώρα σε χώρα… Ας κάνουμε τον γύρο της Ευρώπης για να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές πραγματικότητες σε κάθε χώρα, αναφέρει το Politico.

Στην Ελλάδα και την Πολωνία οι ευρωεκλογές θα είναι τεστ.. για τις επικείμενες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο. Όπως άλλωστε και στη Δανία που θα εκλέξει νέα βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη Μαδρίτη η κάλπη θα δώσει μια πρώτη γεύση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Στο Βέλγιο, όπου οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για τις ομοσπονδιακές, περιφερειακές και ευρωεκλογές. Εκτός από τους νέους ευρωβουλευτές τους οι Βέλγοι θα επιλέξουν τους εκπροσώπους τους και για τα έξι κοινοβούλια της χώρας και τον επόμενο πρωθυπουργό τους.

Στη Γερμανία το θέμα που κυριάρχησε σε όλη την προεκλογική περίοδο όπου η Ε.Ε δεν έχει λόγο: τις συντάξεις. Αυτό όμως που θα απασχολήσει τη γερμανική πολιτική σκηνη είναι η επιβίωση ή οχι του “μεγάλου συνασπισμού” αν το SPD δεν πάει καλά. Άλλο θέμα που κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση ήταν το σκάνδαλο με τους Αυστριακούς ακροδεξιούς.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa η εκλογική δύναμη των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU θα μειωθεί από το 35,3% το 2014 στο 28% και των Σοσιαλδημοκρατών από το 27,3% στο 15,5%. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές την Κυριακή – οι Πράσινοι θα αυξήσουν τη δύναμη τους σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Insa κατά επτά μονάδες στο 18%, οι Φιλελεύθεροι θα υπερδιπλασιάσουν το εκλογικό τους αποτέλεσμα στο 8% και το κόμμα «Η Αριστερά» θα παραμένει με 7% στα ίδια σχεδόν επίπεδα, όπως στις ευρωεκλογές του 2014. Το δε δεξιό λαΪκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είχε συγκεντρώσει ένα 7,1% το 2014 θα πρέπει να αναμένει αύξηση της εκλογικής του δύναμης στο 12%. Το ζητούμενο όμως για το AfD είναι σε ποιο βαθμό θα επιδράσει το «σκάνδαλο Ίμπιζα» που ξέσπασε στην Αυστρία και έχει στο επίκεντρο τους ομοϊδεάτες τους, το Φιλελεύθερο Κόμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, το 28% εκφράζει την πεποίθηση ότι το σκάνδαλο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα του AfD, όμως το 39% πιστεύει ότι δεν θα έχει.

Στη Γερμανία επίσης ένα βίντεο που ανέβασε στο Youtube ένας νεαρός που επικρίνει την CDU εχει τεράστια απήχηση: 5,5 εκατομμύρια κλικ σε λίγες μέρες, αναφέρει η DW. Oι ειδικοί θεωρούν το βίντεο επικίνδυνο για την CDU, η οποία βρίσκεται σε αμηχανία. «Σήμερα ας δούμε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα». Έτσι ξεκινάει το βίντεο διάρκειας 55 λεπτών του Ρέτσο, ενός νεαρού ο οποίος ανεβάζει συστηματικά βίντεο στο κανάλι του στο Youtube. Η CDU κατά τη γνώμη του είναι το κόμμα που καταστρέφει το μέλλον των νέων, δεν έχει απαντήσεις όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, κατά τη διακυβέρνησή της έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου. Τέλος ασκεί κριτική και για την πολιτική του κόμματος σχετικά το κλίμα. Το βίντεο ανέβηκε πριν από πέντε ημέρες και μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα είχε 5,5 εκατομμύρια κλικ, 621.000 like και σχεδόν 108.000 σχόλια. Έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία φέρνοντας σε αμηχανία το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, το οποίο τελικά αναγκάστηκε την Πέμπτη να απαντήσει με ανοιχτή επιστολή προς τον Ρέτσο στην επίσημη ιστοσελίδα του. «Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα με πολλά μέλη και προγράμματα που βασίζονται σε αξίες», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ κάλεσε τον Ρέτσο να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε αυτά που γράφει. «Έλα να συζητήσουμε για την κριτική σου στην CDU αλλά σε παρακαλώ άκουσε κι εμάς πώς βλέπουμε τα πράγματα», έγραψε χθες στο twitter.

Την ίδια ώρα σε νέα του συνέντευξη στην Bild ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επαινεί την Άγκελα Μέρκελ για την αμφιλεγόμενη απόφαση της να επιτρέψει σε σχεδόν 1 εκ πρόσφυγες να μπουν στη χώρα της τον Οκτώβριο του 2015. “Η ιστορία θα δείξει ότι είχε δίκιο” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. “Αν είχε επιλέξει να κλείσει τα σύνορα η Αυστρία και η Ουγγαρία θα είχαν καταρρεύσει λόγω του τεράστιου αριθμού προσφύγων. Αυτή είναι η αλήθεια” προσέθεσε. Η Μέρκελ είπε, δεν δίχασε αλλά και δεν ένωσε την ΕΕ, όπως “κανένας μόνος του δεν μπορεί να ηγηθεί ή να διασπάσει την ΕΕ”. “Αν θέλεις να πετύχεις κάτι στην Ευρώπη τότε θα πρέπει να βασιστείς σε αξιόπιστους εταίρους”. Η Γερμανία, είπε, είναι σαν ένα τεράστιο τάνκερ στην ένωση όχι ένα ταχύπλοο, αλλά όπως παραδέχθηκε ότι η Μέρκελ έκανε το σωστό όταν έπρεπε. “Όχι μόνη της αλλά ως επικεφαλής πολλών άλλων έξυπνων ανθρώπων”.

Στο μεταξύ στη Μάλτα κυριάρχησε αμφιλεγόμενο θέμα για το εάν θα πρέπει να αλλάξουν οι αυστηρές διατάξεις του νομου σχετικά με την άμβλωση. Το θέμα κυριάρχησε τόσο στη δημόσια σφαίρα μέσω των μεσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Συνοπτικά, οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται υπό έλεγχο σε αυτές τις ευρωεκλογές και σωστά γιατί θα έχουν τον τελευταίο λόγο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί μετά την Κυριακή είναι αν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των αποτελεσμάτων.
Και φυσικά αυτές οι εκλογές αφορούν την Ευρώπη, την πραγματική επιρροή της ακροδεξιάς στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και για το εάν η παρουσία τους θα οδηγήσει τις εποικοδομητικές δυνάμεις να συνεργαστούν στενά Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος στις επιτροπές και στην ολομέλεια στο επόμενο κοινοβούλιο θα μετρά ακόμα πιο πολύ όταν θα αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών.

223 ευρωβουλευτές αποσύρονται εθελοντικά και οι ψηφοφόροι ίσως οδηγήσουν στο σπί τους καμιά 100η ακόμα. Τουλάχιστον 78 ενδεχομένως να επανεκλεγεί και σχεδόν 135 μάλλον θα χάσουν την έδρα τους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 247 θα επανεκλεγούν, δηλαδή ένας στους τρεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico.

Στη Βρετανία: Αρκετές εφημερίδες προβλέπουν ότι η Τερέζα Μέι – όπως το θέτουν οι FT- “τελικά θα δώσει τέλος” στην άτυχη θητεία της ως πρωθυπουργού.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι μόνη της φεύγει ώστε να αποφύγει την “ταπείνωση” να εκδιωχθεί από το κόμμα της. Στο βασικό της άρθρο επισημαίνει ότι θα είναι το τέλος “μιας άσκοπης 3χρονης θητείας” στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς “απλά δεν έκανε για τη δουλειά αυτή”.
Η κα Μέι λέγεται ότι καθοδηγείται από καθήκον, σύμφωνα με την Daily Telegraph. “Σε αυτή την περίπτωση το πιο χρήσιμο θα ήταν για εκείνη να ανακοινώσει την παραίτηση της και κατά προτίμηση σήμερα”.
“Η Βρετανία δεν έχει χρόνο για το αδιέξοδο της Μει” αναφέρει η Sun. “Το παιχνίδι έληξε. Δεν μπορείτε να το φτιάξετε κα πρωθυπουργέ. Παραιτηθείτε σήμερα”.
“Υπήρξε μια γενναία προσπάθεια, αλλά τώρα τελείωσε” συμπεραίνει η Daily Mail. Συνήθως μια τέτοια στιγμή υψηλού πολιτικού δράματος δεν εκλαμβάνεται ως αναπάντεχη καταστροφή αλλά μάλλον ως ανακούφιση.
Οι Times επικεντρώνονται στο άνοιγμα της κούρσας διαδοχής της Μει λέγοντας ότι η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας δείχνει σαφές προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον ανάμεσα στους Συντηρητικούς.
Ίσως όχι ανάμεσα στους βουλευτές – σύμφωνα με τον Guardian – που αναφέρει ότι έχουν ήδη ξεκινήσεθ προσπάθειες απο κεντρώους υπουργούς να “φρενάρουν” την προοπτική ο Τζόνσον να είναι ένας εκ των δύο που θα πρέπει να επιλέξουν.

Στη Γαλλία: “Ξεχάστε τον Όλυμπο”: Ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε πολύ μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας που μάλλον αφορούσε περισσότερο το μισό της θητείας του και λιγότερο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σχολιαζει το Politico. Και δεν είναι παράδοξο αυτό για τον Μακρόν, που κερδισε το στοίχημα της προεδρίας υποσχόμενος μια εκσυχρονισμένη μορφή εθνικής κυριαρχίας δηλαδή περισσότερο ευρωπαϊκής και όχι τόσο εθνικής. Έκανε βέβαια από τότε κάποιες απαραίτητες υποχωρήσεις. Ο Μακρόν μάχεται έως το τελευταίο λεπτό και χρησιμοποιεί όχι μόνο όπλα αλλά κυρίως επιχειρήματα έναντι της αιώνιας αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν που όπως φαίνεται θα είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Δείγμα Α: Η τελευταία προσπάθεια του Μακρόν προκειμένου να αποδείξει στον λαό ότι υπερασπίζεται τα γαλλικά συμφέροντα έγινε μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ντιντιε Γκιγιόμ που είπε την Πέμπτη “ότι η Γαλλία δεν θα επικρυώσει” τη συμφωνία εμπορίου με τις χώρες του Mercosur (της Νότιας Αμερικής) διαβεβαιώνοντας τους ψηφοφόρους ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλά χέρια: ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο Γιούνκερ. Η αντίδραση ήρθε ως απάντηση στα σχόλια που είχε κάνει η αρμόδια Επίτριπος Σεσίλια Μαλστρομ χθες που είπε ότι η Επιτροπή “θα ήθελε πάρα πολύ να έχει μια συμφωνία με την Mercosur πολύ πριν το τέλος της θητείας της τον Οκτώβριο). Αλλά φαίνεται ότι το άτομο που προκάλεσε αυτή την αντίδραση δεν ήταν η Μάλστρομ αλλά μάλλον ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν που έγραψε στο Twitter: “Έρχεται ο αέρας της δημοκρατίας… η Επιτροπή λίγο πριν τελειώσει τη θητεία της σπεύδει να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές, ιδιαίτερα για τους αγρότες μας”.
Δείγμα Β: Η Ναταλί Λουαζό, η επικεφαλής της λίστας “Αναγέννηση” του Μακρόν υπερηφανεύτηκε ότι προσωπικά ήταν εκείνη που σταμάτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Μια τέτοια δήλωση ενισχύει το όραμα Μακρόν για μια Ε.Ε που θα αφορά κάποιους λίγους τυχερούς αλλά την ίδια ώρα διακινδυνεύει το μόνο πραγματικά επίτευγμα σε επίπεδο ευρωπαϊκής διπλωματίας τα τελευταία πέντε χρόνια τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο διέταξε χθες την Μαρίν Λεπέν να καταβάλει το ποσό των 300.000 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο τα οποία καταχράστηκε.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα