back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στον Βασίλη Κεκάτο

Διαβάστε επίσης

Το Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας μικρού μήκους απέσπασε στο Φεστιβάλ Καννών, ο Βασίλης Κεκάτος. Νωρίτερα, η μικρού μήκους ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» πήρε και το βραβείο Queer Palm.

Η υπόθεση της ταινίας

Η υπόθεση της ταινίας του Κεκάτου αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

Βραβείο σκηνοθεσίας στους αδελφούς Νταρντέν, σεναρίου στη Σελίν Σιαμά

Οι αδελφοί Νταρντέν, μέλη ενός πολύ στενού “κλάμπ” σκηνοθετών που έχουν τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισαν το βραβείο σκηνοθεσίας για τον “Νεαρό Αχμέντ”, τη νέα τους ταινία για έναν έφηβο που ριζοσπαστικοποιείται.

“Ευχαριστούμε την επιτροπή για τη βράβευση αυτής της ταινίας, την οποία θέλαμε να παρουσιάσουμε ως ωδή στη ζωή”, είπε ο Λικ Νταρντέν παραλαμβάνοντας το βραβείο μαζί με τον αδελφό του, Ζαν-Πιέρ, κάνοντας λόγο για “δύσκολές σκοτεινές εποχές, όπου οι λαϊκισμοί εντείνονται”. “Θέλαμε να σκηνοθετήσουμε μια έκκληση για τη ζωή, για τη διαφορετικότητα, κάτι που εξάλλου είναι η αποστολή, η κλήση του κινηματογράφου”, υπογράμμισε.

Στην ταινία τους, οι δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν την πορεία ενός 13χρονου αγοριού στο Βέλγιο, του μουσουλμάνου Αχμέντ που, γοητευμένος από το παράδειγμα ενός εξάδελφού του που σκοτώθηκε στον τζιχάντ, και υπό την επιρροή ενός ιμάμη, οδηγείται στη ριζοσπαστικοποίηση.

Σελίν Σιαμά βραβείο καλύτερου σεναρίου

Εξάλλου, η Γαλλίδα δημιουργός Σελίν Σιαμά, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία Portrait de la jeune fille en feu, μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών γυναικών τον 18ο αιώνα. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Σιαμά έπλεξε το εγκώμιο των δύο πρωταγωνιστριών της, Αντέλ Ενέλ και Νοεμί Μερλάν, οι οποίες ήταν παρούσες στην αίθουσα και δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους.

Το “Portrait de la jeune fille en feu” είναι η τέταρτη ταινία της Σιαμά, αλλά η πρώτη που διαγωνίστηκε στις Κάννες.

Τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο

Μεγάλο Βραβείο: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

Βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες

Καλύτερη Ηθοποιός: Εμιλι Μπίτσαμ για το «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το ο «Νεαρός Αχμεντ»

Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά

Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Camera d’Or: Nuestras Madres του Σεζάρ Ντίαζ

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα