back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανικός τύπος: «Παραιτήθηκε με κλάματα η Τερέζα Μέι»

Διαβάστε επίσης

H φωτογραφία της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με δάκρυα να ανακοινώνει χθες την ημερομηνία παραίτησής της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

«Δάκρυα για την αγάπη της χώρας της», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος στην Daily Express δίπλα στην ολοσέλιδη φωτογραφία της συντετριμμένης Μέι. «Αυτή την ιστορική ημέρα η πρωθυπουργός αποχωρεί και παραδέχεται την ήττα της για το αδιέξοδο του Brexit» , διαβάζουμε στην εφημερίδα. «Ποιος μπορεί τώρα να πραγματοποιήσει το Brexit και να ενώσει τη Βρετανία», αναρωτιέται η Express.

Ο Jan Moir , αρθρογράφος της Daily Mail, εκτιμά ότι  «τα δάκρυα της Τερέζα Μέι αντανακλούν το μέγεθος της προσπάθειας που κατέβαλε η πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο του Brexit».

«Κάποιος μπορεί μόνο να φανταστεί την απογοήτευση, το θυμό, τη λύπη και την απόλυτη εξάντληση της κ. Μέι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών», προσθέτει ο Moir.

«To Brexit συνέτριψε την πρωθυπουργό», γράφει ο Guardian. «Συγκινημένη η κ. Μέι εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στο έθνος επειδή της έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσει τη χώρα», συνεχίζει. «Η κληρονομιά που αφήνει πίσω της είναι όλο δηλητήριο», προσθέτει η εφημερίδα.

«Όλα τελείωσαν με δάκρυα», σημειώνουν οι Times. H εφημερίδα προειδοποιεί ότι η επικείμενη μάχη της διαδοχής μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε συνταγματική κρίση με τoν επόμενο πρωθυπουργό αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του να αντιμετωπίζει στο κοινοβούλιο ψήφο μη εμπιστοσύνης.

«Χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η πρωθυπουργός ταπεινωμένη και με δάκρυα στα μάτια ανακοινώνει την ημερομηνία παραίτησής της», γράφει η Daily Mirror. O καραγκιόζης Τζόνσον το φαβορί να διαδεχθεί τη Μέι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στο Συντηρητικό κόμμα, επισημαίνει η Mirror.

Στην πρώτη του αντίδραση, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Μέι ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Mπόρις Τζόνσον της έπλεξε το εγκώμιο για τις -«στωικές υπηρεσίες που προσέφερε»- στη χώρα. O αντιευρωπαϊστής Τζόνσον θεωρείται ο επικρατέστερος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία.

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα», είπε χθες η Τερέζα Μέι και η φράση αυτή είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα. «Συνωστισμός στη μάχη για τη διαδοχή», αναφέρει η εφημερίδα.

«Στην προσπάθεια του να είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται ότι θα φέρει το Brexit εις πέρας με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», τονίζει η Daily Telegraph.

«Ενισχύεται το ενδεχόμενο η έξοδος της χώρας από την ΕΕ να γίνει χωρίς συμφωνία τώρα που ο Τζόνσον είναι το φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος», εκτιμούν οι Financial Times.

Ο Economist γράφει ότι –«η πρωθυπουργός ήταν εσωστρεφής σε μία θέση που απαιτεί προθυμία για ανάμειξη και επαφή με τους ανθρώπους . Με τους ανθρώπους που έπρεπε να τους κάνει να νιώθουν καλά για τον εαυτό τους».

Ο αρθρογράφος των Times, Daniel Finkelstein, θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι απέτυχε ως πρωθυπουργός επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων της την χαρακτήριζε η υπεροψία αλλά ταυτόχρονα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Από την άλλη μεριά ήταν ρεαλίστρια με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος. Η κ. Μέι κατέρρευσε από την πίεση μιας χωράς έντονα διχασμένης λόγω του Brexit, καταλήγει ο Finkelstein.

Ο Robin Harris της Daily Telegraph δίνει μια απλούστερη εξήγηση:  «η κ.Μέι απέτυχε επειδή η καρδιά της δεν ήταν με την υπόθεση του Brexit και επειδή αποδείχθηκε ότι ήταν ο χειρότερος διαπραγματευτής που γνωρίσαμε ποτέ στον τομέα της δημόσιας διπλωματίας».

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα