back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

652 πουλιά ανοίγουν τα φτερά τους στην Τεχνόπολη

Διαβάστε επίσης

Ένα συνεργατικό έργο τέχνης για την συνύπαρξη και την ελευθερία

652 άτομα πρόσφυγες και κάτοικοι της Λέσβου κάθε ηλικίας έφτιαξαν με ανακυκλωμένα υλικά ισάριθμα γλυπτά «Πουλιά της Ελευθερίας». Ένα πουλί για κάθε 1.000 μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο από το 2015 ως σήμερα.

ta_poulia_tis_eleutherias

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια νερού και χαρτοπολτό δημιουργώντας το εικαστικό έργο «Τα Πουλιά της Ελευθερίας» σε 183 ημέρες.

«Τα Πουλιά της Ελευθερίας» βρίσκονται και πάλι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έως τις 15 Ιουλίου. Η έκθεση λειτουργεί από 19.00 έως 22.30.

ta_poulia_tis_eleutherias

Η προσφυγική κρίση στη Λέσβο, αλλά και η ανάγκη να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι σύνδεσης, συνύπαρξης και συνεργασίας προσφύγων και ντόπιων, στάθηκε η αφορμή για την Φερενίκη Τσαμπαρλή, η οποία εμπνεύστηκε τη βιωματική αυτή καλλιτεχνική δράση στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εργασίας της με τίτλο «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δυο ομάδες σε σύγκρουση με το ίδιο αίτημα

«Η αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το συμμετοχικό εργαστήριο» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η κα Τσαμπαρλή, «υπήρξε κατά την περίοδο που οι πρόσφυγες στο νησί είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς διεκδικώντας την ελευθερία τους. Να φύγουν, δηλαδή, από το νησί. Παράλληλα διαμαρτύρονταν και οι ντόπιοι διεκδικώντας το δικαίωμα τους στη χρήση της πλατείας. Να φύγουν, δηλαδή, οι πρόσφυγες από την πλατεία και από το νησί. Δυο ομάδες σε σύγκρουση με το ίδιο αίτημα. Τότε σκέφτηκα ότι αυτές οι δύο ομάδες πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδράσουν μέσω της τέχνης. Έτσι ξεκίνησαν τα εργαστήρια με ομάδες από 7 ντόπιους και 7 πρόσφυγες, σε κάθε συνάντηση. Δημιουργήθηκαν 652 μοναδικά πουλιά συμβολίζοντας την επιθυμία όλων για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

ta_poulia_tis_eleutherias

«Στη δράση συμμετείχαν 4 σχολεία της Λέσβου και πολλοί εθελοντές χωρίς τους οποίους, το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν», τονίζει η κα Τσαμπαρλή. «Το αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχικής δράσης έχει εντυπωσιάσει όλους. Συναντώ κόσμο στους δρόμους της Μυτιλήνης που με ρωτούν: «Πότε τα πουλιά μας θα πετάξουν;». Η αλληλεπίδραση μεταξύ προσφύγων και ντόπιων υπήρξε καταπληκτική. Έβλεπες ανθρώπους στο ίδιο εργαστήριο να επικοινωνούν και να συνεργάζονται χωρίς να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Ήταν πολύ συγκινητικό. Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν μέσω της τέχνης να συνομιλήσουν, να γνωριστούν, να συνεργαστούν, να μοιραστούν συναισθήματα  και στόχους. Σε αρκετές περιπτώσεις να σπάσουν και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Υπήρξαν πολλές συγκινητικές στιγμές. Θυμάμαι ένα συμβάν το καλοκαίρι με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εργαστήριο δεν υπήρχε κλιματισμός μόνο ανεμιστήρας και τυχαίνει να γίνει και διακοπή ρεύματος. Σκέφτηκα πως πρέπει να διακόψουμε και να το επαναλάβουμε άλλη μέρα. Ωστόσο δεν έφυγε κανείς. Παρέμειναν και εργάζονταν χρησιμοποιώντας τους φακούς των κινητών τους».

ta_poulia_tis_eleutherias

Τα «Πουλιά της Ελευθερίας» είναι το τρίτο μέρος μιας εικαστικής τριλογίας. Το πρώτο έργο ήταν το γλυπτό «Η σκακιέρα του κόσμου». Το δεύτερο «Τα πουλιά» κατασκευασμένα και τα δύο από προσφυγικά σωσίβια και βάρκες.

ta_poulia_tis_eleutherias

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα