back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο Markus Becker, ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στις Βρυξέλλες, μίλησε στη Δομίνα Διαμαντοπούλου για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την διαμόρφωση των νέων συσχετισμών για τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου αλλά και τα γερμανικά κόμματα και τη σημασία της απουσίας ορίου εισόδου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη.

Ποια προβλέπετε να είναι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για τα γερμανικά κόμματα;

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς μία συνολική πρόβλεψη γι’ αυτές τις Ευρωεκλογές, ίσως δυσκολότερο από τις προηγούμενες. Αυτή η δυσκολία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα μέχρι πρότινος ισχυρά κόμματα -οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- θα αποδυναμωθούν. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο καλά θα πάει το κόμμα του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την κατανομή των ψήφων, είναι βέβαιο, πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο.

Πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή των Βρετανών στις Ευρωεκλογές θα ευνοήσει κυρίως τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα συγκεντρώσουν 149-150 έδρες, ενώ το ΕΛΚ 180. Δεδομένου, όμως, ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ενώ παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν αποκλείεται η διαφορά μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών να είναι αρκετά μικρότερη. Γι’ αυτό, δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με τα κόμματα στη Γερμανία, είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Η έκπληξη έρχεται στο δεύτερο κόμμα, που, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, μάλλον δεν θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά οι Πράσινοι. Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα εκλέξουν από τους συνολικά 96 γερμανούς ευρωβουλευτές, 30, οι Πράσινοι 18, οι Σοσιαλδημοκράτες 17 και τα υπόλοιπα κόμματα θα ακολουθήσουν.

Η Γερμανία είναι το κράτος-μέλος από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι ευρωβουλευτές (96). Παραμένει, ωστόσο, μία από τις ελάχιστες χώρες που εκλέγει περισσότερα από 35 μελη του ΕΚ, η οποία δεν έχει όριο εισόδου, παρότι σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο αυτό δεν ισχύει. Πιστεύετε ότι η απουσία αυτού του ορίου είναι επικίνδυνη;

Και η Γερμανία είχε όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το παρελθόν και θα ξαναέχει στο μέλλον. Το 2014 το Ομοσπονδιακό Συναγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακάλεσε το τότε ισχύον 3% κρίνοντάς το αντισυνταγματικό. Έγιναν προσπάθειες να ισχύσει και σε αυτές τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Στις επόμενες, όμως, που θα διεξαχθούν το 2024 θα υπάρχει όριο εισόδου. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το ποσοστό, θα είναι κάπου ανάμεσα στο 2% με 5%. Είναι, πάντως, δεδομένο ότι θα υπάρξει όριο και στις επόμενες Ευρωεκλογές και ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι τελευταίες στις οποίες θα μπορούν να εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα τα γερμανικά κόμματα.

Η επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός ότι o κατακερματισμός των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω προσωπικά ότι η εισαγωγή ενός ορίου εισόδου είναι εύλογη. Προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτός ο κατακερματισμός. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η απουσία αυτού του ορίου οδήγησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σειρά ακραίων και αλλόκοτων πολιτικών. Για παράδειγμα, έχει εκλεγεί ένας εκπρόσωπος του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (γνωστού ως NPD), ακροδεξιού κόμματος που δεν έχει κοινοβουλευτική παρουσία στη Γερμανία. Έχει εκλεγεί ο Μάρτιν Ζόνεμπορν, του κόμματος Die PARTEI, το οποίο ιδρύθηκε από την συντακτική ομάδα του γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic, η παράδοξη συμπεριφορά του οποίου εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάνει να αμφιβάλλεις εάν μπορεί να εργασθεί με σοβαρότητα. Υπάρχουν και άλλοι αλλόκοτοι ευρωβουλευτές που δεν προέρχονται από την Γερμανία αλλά από άλλα κράτη -που επίσης δεν έχουν όριο εισόδου- και έχουν, μεταξύ άλλων, οδηγήσει στον κατακερματισμό για τον οποίο σας μιλούσα νωρίτερα, γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα λειτουργούσε θετικά η εισαγωγή ορίου εισόδου. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα