back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΓΑΛΛΙΑ: Η Λε Πεν νικήτρια των ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων στην Γαλλία επιβεβαιώνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήθελαν την λίστα της Μαρίν Λε Πεν και του Εθνικού Συναγερμού να έρχεται πρώτη και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί στην δεύτερη θέση.

Το ψηφοδέλτιο της Μαρίν Λε Πεν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά συγκεντρώνει 23,7% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ενώ η λίστα του Εμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής την πρώην υπουργό Ναταλί Λουαζό 22,4%.
Ακολουθεί η Ευρώπη – Οικολογία – Πράσινοι με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που φτάνει το 13,2% και ίσως αποτελεί την έκπληξη των εκλογών. Οι Ρεπουμπλικανοί του Λοράν Βοκιέ δείχνουν να συγκεντρώνουν 8,2% και ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα που εμφανίζεται επίσης ανεβασμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και φτάνει το 6,3%.
Η λίστα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν όπως περιμέναμε χάνει αρκετές δυνάμεις από τις προεδρικές εκλογές και συγκεντρώνει 6,3%.

Μακρόν: Εντυπωσιακά μεγάλη η συμμετοχή

Οι πρώτες δηλώσεις από την γαλλική προεδρεία αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα “είναι αποδεκτό”, ενώ επιμένουν να υπογραμμίζουν την εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2014. Το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν χαιρετίζει επίσης το “τιμητικό σκορ” της λίστας της Δημοκρατίας Μπροστά.
Πριν λίγη ώρα από το Ελιζέ διέρρευσε ότι ο πρόεδρος θα εντείνει τις προσπάθειές του στο δεύτερο μισό της θητείας του μετά το σημερινό αποτέλεσμα.

Λε Πεν: Διάλυση Εθνοσυνέλευσης και εκλογές

“Βλέπω τη νίκη του λαού σήμερα”, δήλωσε νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν κάνοντας λόγο για “περηφάνια” και “αξιοπρέπεια”. “Η εμπιστοσύνη σας είναι μία τεράστια τιμή”, επισήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού η οποία ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής της λίστας του ακροδεξιού κόμματος και νικητής των σημερινών ευρωεκλογών όπως προκύπτει, έκανε λόγο για “τιμωρία του προέδρου”. “Ο γαλλικός λαός έδωσε στον Μακρόν ένα μάθημα ταπεινότητας”, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι “απόψε απορρίφθηκε εκείνος και οι πολιτικές του Έστειλε μάλιστα το δικό του μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι “θα πρέπει τώρα να δώσει μια άλλη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις πολιτικές στα κοινωνικάοικονομικά θέματα καθώς και στο μεταναστευτικό”. 
“Ο πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνά ενάντια στην βούληση του γαλλικού λαού”, ανέφερε ο Μπαρντελά, ζητώντας και αυτός να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν γρήγορα εκλογές. 

Ρεπουμπλικανοί

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Λοράν Βοκιέ ευχαρίστησε όσους εμπιστεύτηκαν το κόμμα του ενώ άσκησε κριτική στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι θυσίασε την συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα για χάρη της μονομαχίας του με την Λε Πεν.

Οικολόγοι: Πράσινο κύμα στην Ευρώπη

“Είμαστε μάρτυρες ενός πράσινου ευρωπαϊκού κύματος απόψε του οποίου αποτελούμε μέρος”, δήλωσε ο Γιανίκ Ζαντό , ο ηγέτης του κόμματος Ευρώπη – Οικολογία απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. “Οι Γάλλοι μας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Θέλουν η οικολογία να βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής μας”.
Δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα προσφέρουν “μια εναλλακτική επιλογή στη φιλελεύθερη τεχνοκρατία και σε όλες τις μορφές λαϊκισμού” ενώ ζήτησε η μάχη κατά της ακροδεξιάς να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας στην χώρα.

Μελανσόν: Πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα

Για ιδιαίτερα απογοητευτικό αποτέλεσμα έκανε λόγο ο Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος επιτέθηκε στην ακροδεξιά και στην σημερινή της νίκη στην χώρα. Να θυμίσουμε ότι το κόμμα του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκέντρωνε άνετα πάνω από 10% ενώ τα exit polls του δίνουν μόλις 6%.
Η επικεφαλής της λίστας του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Μανόν Ομπρί χαρακτήρισε την ακροδεξιά “θανάσιμο εχθρό της δημοκρατίας” και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να την πολεμάει.

Εντουάρ Φιλίπ: Ταπεινότητα απέναντι στο αποτέλεσμα

Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που χαιρέτισε την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Σχολίασε ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την Γαλλία συγκεντρώνουν σήμερα κάτω από 10% το καθένα, ενώ ανέφερε ότι τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την δυναμική του πρώτου γύρου των τελευταίων προεδρικών εκλογών.
“Σε ότι με αφορά δέχομαι τα αποτελέσματα με ταπεινότητα καθώς όταν ερχόμαστε δεύτεροι, δεν μπορούμε να λέμε ότι κερδίσαμε”, υπογράμμισε ο Φιλίπ.
Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία εκλέγει 74 ευρωβουλευτές.
Μυρσίνη Λιοναράκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα