back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι πολίτες στη Ε.Ε αποφασίζουν για το ευρωπαϊκό εγχείρημα

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται σήμερα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια αναμέτρηση που έχει χαρακτηρισθεί ιστορική λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει η Ε.Ε και των κινδύνων που απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Στη σημερινή τέταρτη ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών στις κάλπες προσέρχονται οι Ευρωπαίοι πολίτες σε 21 από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στις 07.00 ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες σε 6 χώρες, ενώ οι Ιταλοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις 08.00 ώρα Ελλάδας. Στις 09.00 ώρα Ελλάδας άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Στη Γερμανία, οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και πρώτα exit poll αναμένονται 90 λεπτά αργότερα.

Το κρισιμότερο διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών αφορά στην νέα πολιτική ισορροπία που θα διαμορφώσουν οι πολίτες των 28 στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα νέα δεδομένα ισχύος των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων θα κρίνουν και την έκβαση της διαπραγμάτευσης για την επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τις ηγετικές θέσεις των κορυφαίων θεσμών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπίσεις η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά στην πιθανότητα να αποδυναμωθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και να ενισχυθούν οι εθνικιστικές, ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν τροχοπέδη στην κοινή οικονομική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Οι ακροδεξιοί λαϊκιστικές προηγούνται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, την Ιταλία και τη Βρετανία -ενώ ενδέχεται να επικρατήσουν επίσης σε μια τρίτη, τη Γαλλία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα έξιτ πολ σε κάποιες από τις χώρες-μέλη όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ανακούφισαν σε ενα βαθμό τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις. Οι Εργατικοί στην Ολλανδία, τους οποίους προεκλογικά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έμοιαζαν να τους έχουν ξεγράψει, πιστεύεται ότι κέρδισαν διαψεύδοντας τα προγνωστικά. Τους βοήθησε το γεγονός ότι στην εκστρατεία τους ο πρωταγωνιστής ήταν ο Φρανς Τίμερμανς, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ολλανδία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξασφάλισαν το 70% των ψήφων, ποσοστό τρεις μονάδες υψηλότερο από ό,τι το 2014, ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Τιερί Μποντέ έμεινε τέταρτο εξασφαλίζοντας το 11% των ψήφων.

Επίσης στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας τα έξιτ πολ κατέδειξαν μια ακόμη σημαντική εξέλιξη την διαρκή ενίσχυση ενός «Πράσινου κύματος» που με κορυφαίο θέμα την κλιματική αλλαγή διαμορφώνει ένα νέο ισχυρό πεδίο ευρωπαϊκής πολιτικής, την προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα δυναμική μεταφράζεται σε αύξηση της δύναμης των φιλοευρωπαίους οικολόγους, κάτι που μπορεί να σημάνει αυστηρότερους περιορισμούς για τη βιομηχανία και αυστηρότερους όρους για εμπορικούς εταίρους της.

Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όπου οι πολίτες ψήφισαν, την Πέμπτη, με το νέο Κόμμα του Μπρέξιτ να αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα από έξιτ πολ. Η προσοχή ούτως ή άλλως ήταν στραμμένη στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.

Ιταλία : Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη Λέγκας – Πέντε Αστεριών

Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνει η Deutche Welle , Λέγκα και Πέντε Αστέρια ανέβασαν τους τόνους. Τα Πέντε Αστέρια απέφυγαν την ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη, ενώ το κόμμα του Σαλβίνι συνέχισε να κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία, «τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών». Τώρα, όμως, τα πνεύματα έχουν κάπως ηρεμήσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η Λέγκα βρίσκεται στο 31% και τα Πέντε Αστέρια στο 22%. Η κεντροαριστερά διαθέτει το 21% της πρόθεσης ψήφου ενώ η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 9%.

Όλα δείχνουν ότι ο Ματέο Σαλβίνι θα καταφέρει να κερδίσει αυτή την μάχη. Με τις γνωστές θέσεις κατά των μεταναστών και υπέρ της άμεσης μείωσης των φόρων, έχει καταφέρει να πείσει ένα σημαντικό ποσοστό εκλογέων. Ο Γραμματέας της Λέγκα, ο οποίος την τελευταία περίοδο έδωσε μεγάλη έμφαση στις κομματικές εκδηλώσεις, σχετικά με την «επόμενη ημέρα», δηλώνει: «η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Θα ζητήσω, όμως, την εφαρμογή μιας και μοναδικής φορολογικής κλίμακας στο 15%».

Πιθανή η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας

Τις τελευταίες ημέρες δεν επέμεινε στην ανάγκη να ξεπεράσει, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 3%. Διότι τις περασμένες ημέρες σημειώθηκε επικίνδυνη άνοδο του spread και, σύμφωνα με τον Τύπο, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαδικασία για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας. Παράλληλα, μπορεί να καταστεί άμεσα αναγκαία η έγκριση εκτάκτων οικονομικών μέτρων ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα Πέντε Αστέρια επιμένουν στην ανάγκη στήριξης των ιταλικών οικογενειών με τουλάχιστοn ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όμως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κόντε αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Και το κίνημα του Γκρίλο έχει χάσει, σίγουρα, ένα σημαντικό ποσοστό από τους υποστηρικτές του.

Όσο για το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί τις εκλογές αυτές ένα νέο ξεκίνημα, σε αναζήτηση πολύτιμων συμμάχων για το μέλλον. Ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών, Νικόλα Τζινγκαρέτι, απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για μια υπεύθυνη ψήφο, η οποία να μπορέσει να αποδυναμώσει «ακραίες και επικίνδυνες δυνάμεις». Και η ιταλική κεντροαριστερά δεν έχει αποφασίσει ακόμη με σαφήνεια προς ποια κατεύθυνση θα την οδηγήσει το νέο μείγμα μεταρρυθμιστικών και αριστερών δυνάμεων, το οποίο φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει.

Γαλλία : Μάχη Μακρόν-Λεπέν γα την πρώτη θέση

Στη Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να πράξει ότι ήταν δυνατόν για να καλύψει την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Μαρίν Λεπ Πεν. Με μια διαφορά που κυμαίνεται 2 – 2,5% προηγείται η λίστα της Λε Πεν έχοντας φθάσει το 25% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος στράφηκε στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα προς τους νέους και τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους Γάλλους Επηρεασμένος από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα έδωσε οικολογική στροφή στις επιλογές του και για να πείσει αποδέχθηκε να παραχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής , 45λεπτη συνέντευξη στον δημοφιλή νεαρό σταρ του Youtube Ουγκό Τραβέρς. Ας σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%. Κατά συνέπεια οι νέοι αποτελούν και για τον πρόεδρο Μακρόν σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Γερμανία : Aνησυχία για το μέλλον των Σοσιαλδημοκρατών και τις επιδόσεις του AfD

Τα γερμανικά κόμματα ολοκλήρωσαν τον προεκλογικό τους αγώνα, προειδοποιώντας σ’ όλους τους τόνους για την ενίσχυση λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι «δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας».

Πρόσθεσε , όπως μεταδίδει η Deutche Welle, ότι δεν θα επιτρέψει «σε αριστερούς και δεξιούς εθνικιστές να καταστρέψουν την Ευρώπη». Η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε την Παρασκευή κατά την μοναδική της προεκλογική εμφάνιση στο Μόναχο, ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Βέμπερ γιατί αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι «γεφυροποιούς και όχι πολιτικούς που διχάζουν».

Εκτός από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Γερμανία με αγωνία αναμένει ο Μεγάλος Συνασπισμός στο Βερολίνο τα αποτελέσματα των παράλληλων σημερινών εκλογών για τη Βουλή του κρατιδίου της Βρέμης. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στις ευρωεκλογές τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πρέπει να αναμένουν αισθητές απώλειες σε σχέση με το 2014. Κριτήριο για τα κόμματα δεν θα είναι, όμως, οι ευρωεκλογές του 2014 αλλά οι εθνικές το 2017. Τότε το CDU και το CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9% και το SPD 20,5%.

Το διακύβευμα στα κυβερνητικά κόμματα

Στην ηγεσία του SPD θεωρούν ότι μια πτώση κατά δύο μονάδες, δηλαδή ένα 18,5%, θα ήταν ένα αποδεχτό αποτέλεσμα από τα μέλη του κόμματος. Αυτοί οι υπολογισμοί θα ήταν όμως, άχρηστοι αν επιβεβαιωθούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν για πρώτη φορά μετά το 1945, τους Σοσιαλδημοκράτες να χάνουν την πρωτιά στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη.

Αν και με 670.000 κατοίκους η Βρέμη είναι το μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, μια ήττα θα είχε για το SPD μεγάλη συμβολική σημασία και ενδεχομένως θα προκαλούσε προστριβές και ανακατατάξεις στο κόμμα. Ήδη κυκλοφορούν έντονες φήμες για την αντικατάσταση της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το ζητούμενο στους Χριστιανοδημοκράτες, την Κυριακή, είναι αν το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πέσει κάτω από το 30%. Όσο πιο χαμηλό το αποτέλεσμα τόσο πιο έντονα θα επανέλθει στο προσκήνιο η εσωκομματική συζήτηση για την παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου αλλά και για το κατά πόσο η νυν πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τη διαδεχθεί.

Χωρίς άγχος οι Πράσινοι

Το μόνο κόμμα στο οποίο δεν επικρατεί άγχος για τα αποτελέσματα των εκλογών, είναι οι Πράσινοι. Στις ευρωεκλογές θα αναδειχθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεύτερο κόμμα και στη Βρέμη θα αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε χωρίς αυτούς δεν θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης – είτε από το CDU είτε από SPD.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται αμέσως μετ τις ευρωεκλογές να τιμήσουν επετείους γεγονότων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και στη διαμόρφωση της ΕΕ: τη συμπλήρωση 75 ετών από την απόβαση των συμμάχων, κυρίως των Αμερικανών, στη Γαλλία, που οδήγησε στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας  και τη συμπλήρωση 30 ετών αφότου οι Γερμανοί έριξαν το Τείχος του Βερολίνου, εξέλιξη που οδήγησε στην επανένωση της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης. Αλλά οι μνήμες των πολέμων, των δύο παγκοσμίων και του ψυχρού, φαίνεται ότι δεν άρκεσαν για να εδραιωθεί η πίστη στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Οι επέτειοι αυτοί επαναφέρουν με έντονο τρόπο ένα από τα διακυβεύματα των μελλοντικών εξελίξεων όσον αφορά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, δηλαδή την ανατροπή που σημειώνεται στον αρραγή δεσμό των ευρωατλαντικών σχέσεων. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δέχεται μια προηγούμενο επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος όχι μόνο εναγκαλίζεται αλλά ενισχύει όπως μπορεί τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές στην Ευρώπη Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις προκαλούν διαρκώς ρήγματα. Με τις ατελείωτες συγκρούσεις για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών , με την ανάδειξη του οικονομικού εθνικισμού και την οπισθοχώρηση στον κοινωνικό συντηρητισμό οι δυνάμεις αυτές δυσκολεύουν την συζήτηση, για το ευρωπαϊκό μέλλον, για τη κοινή πορεία στη Γηραιά Ήπειρο σε κεφαλαιώδη ζητήματα όπως η ολοκλήρωση , το εμπόριο, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Η εικόνα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται αργά το βράδυ της Κυριακής. Τα έξιτ πολ στη Γερμανία θα μεταδοθούν στις 19:00, στη Γαλλία στις 21:00. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τα μεσάνυχτα.

Κατόπιν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, που θα κρατήσει εβδομάδες τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο επόμενο ΕΚ, όσο και μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών-κλειδιών.

Αρκετοί περιμένουν ότι οι συγκρούσεις θα αρχίσουν την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αψηφήσει την απαίτηση του ΕΚ να είναι κάποιος από τους ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων αυτός που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα