back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρετανικός τύπος: Έντονη τοξικότητα έχει αρχίσει να χαρακτηρίζει τη διαμάχη για την αντικατάσταση της Μέι

Διαβάστε επίσης

Οι Sunday Times εκφράζουν την ικανοποίηση τους επειδή την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι αποφάσισε να την διεκδικήσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Εκτιμά η εφημερίδα ότι ο Γκόουβ θα είναι “ανάχωμα” στην προέλαση του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για την κατάκτηση της ηγεσίας των Τόρις και κατ΄επέκταση του πρωθυπουργικού θώκου.

«Το κονταροκτύπημα Γκόουβ – Τζόνσον θα θυμίσει ημέρες του 2016 όταν ο Γκόουβ ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του Τζόνσον και πάλι όταν είχε προκύψει θέμα ηγεσίας για να αποχωρήσει αργότερα και να διεκδικήσει ο ίδιος την αρχηγία», γράφουν οι Sunday Times.

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, o κ. Γκόουβ τρεις ημέρες πριν η κ. Μέι ανακοινώσει την ημερομηνία παραίτησής της συγκέντρωσε περίπου δέκα βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος σε παμπ του Λονδίνου και τους ανέπτυξε τις απόψεις του για το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης.
Ένας από τους παρευρισκόμενους βουλευτές , που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στην Telegraph ότι το κεντρικό μήνυμα του υπουργού Περιβάλλοντος ήταν: «Ως ηγέτης μπορώ να εξασφαλίσω την ενότητα του κόμματος , να προσφέρω όραμα στην παράταξη και να διατηρήσω τον έλεγχο».

Με άρθρο του στην Sunday Express o ηγέτης του Κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, επιτίθεται κατά του Μπόρις Τζόνσον. Επισημάνει ότι ενώ ο Τζόνσον αρχικά είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση επειδή είχε διαφωνήσει έντονα με την πρωθυπουργό στο θέμα του Brexit και ειδικότερα με τη συμφωνία της κ. Μέι για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ , αργότερα όμως στη Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της αποδοχής μιας εκδοχής αυτής της συμφωνίας.

Ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι η στάση αυτή του κ. Τζόνσον δημιουργεί αμφιβολίες για κατά πόσο ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του για αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ έως τα τέλη Οκτωβρίου έπειτα από συμφωνία ή αν το διαζύγιο με την ΕΕ δεν θα είναι κοινή συναινέσει αλλά χωρίς συμφωνία.

Η Sun αφιερώνει δύο σελίδες στις απόψεις του Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται το φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και για την κατάκτηση της πρωθυπουργίας. «Ο Τζόνσον έχει ένα μυστικό σχέδιο», σημειώνει η Sun. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει αύξηση των κονδυλίων για το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και μέτρα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και του οικιστικού προβλήματος.

Την ανησυχία της εκφράζει η Sun για τον μεγάλο αριθμό των ανώτερων στελεχών του Συντηρητικού κόμματος που θέλουν να διαδεχθούν την Τερέζα Μέι. «Οι Τόρις πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης σύντομα», υπογραμμίζει η Sun.

«Η τοξικότητα χαρακτηρίζει ήδη την αντιπαράθεση για την πρωθυπουργία», σημειώνει η Mail on Sunday . H διαμάχη για την αντικατάσταση της κ. Μέι άρχισε να γίνεται έντονη αμέσως μετά – «τα πρώτα κτυπήματα κάτω από τη μέση»- των επίδοξων διαδόχων. Ανάμεσα τους είναι και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στίουαρτ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι η στάση του Μπόρις Τζόνσον όσον αφορά το Brexit είναι: «επιβλαβής, μη αναγκαία και ανέντιμη».

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα