back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι εκπλήξεις και οι εκτιμήσεις για την “επόμενη μέρα” στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το βασικό θέμα του διεθνούς και ευρωπαϊκού Τύπου.

Για αποτελέσματα – Ευρωβουλή: Έχει ήδη ξεκινήσει η κούρσα για τις ανώτατες θέσεις στα θεσμικα όργανα της ΕΕ. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βγήκαν κάτι που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την κούρσα διαδοχής… Η τεράστια άνοδος της συμμετοχής στην Ε.Ε που ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορα εδώ και δύο δεκαετίες – ίσως είναι το καλύτερο επιχείρημα για το κοινοβούλιο και στην επιδίωξη του να έχει λόγο στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, σχολιάζει το Politico.
Tο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να βγει πρώτο αλλά χάνει σε ποσοστά καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν να ενισχύσουν τους φιλελεύθερους, τους Πρασινους και τους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά το ΕΛΚ αναμένεται να κερδίσει 179 έδρες, από 216. Οι Ευρωσοσιαλιστές S&D αναμένεται να βγουν δεύτεροι με 150 έδρες από 187. Η νέα κεντρώα συμμαχία σε συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό 68.

Δεύτερος ο Μακρόν: Στη Γαλλία σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) αναμένεται να βγει πρώτη με 23,3% έναντι 22,4% που έλαβε “η Αναγέννηση” του Μακρόν.

Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος των Βρυξελλών τελικά δεν βγήκε αληθινός: το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκο τόξο που περιλαμβάνει και το κόμμα του Ηνωμενου Βασιλείου Brexit αναμενεται να καταλάβει 115 συνολικά έδρες και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα καταλήξουν σε μια μεγάλη ευρωομάδα ή θα παραμείνουν διασπασμένοι. Και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές στην Ευρώπη τελικά δεν ενισχύθηκαν σε σχέση με το 2014. Ενώ τα ανελεύθερα κόμματα πήγαν καλά σε Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία γενικά δεν πήγαν καλυτερα από όσο αναμενόνταν και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν χειρότερα αποτελέσματα από όσο προβλεπόταν, σχολιάζει το Politico.

H μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτές τις ευρωεκλογές ήταν τελικά η ανάπαντεχη συμμετοχή, αναφέρει η DW. Σχεδόν 51% των 400 εκ ψηφοφόρων πήγαν χθες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, 8% περισσότεροι από το 2014. Οι διαδηλώσεις για το κλίμα, η ανάγκη να υπερασπιστούν την Ε.Ε εναντίον των ευρωσκεπτικιστων και λαϊκιστών ήταν μάλλον οι βασικοί λόγοι που κινητοποίησαν τους ψηφοφόρους. Οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Γερμανοί Πράσινοι με 20% έρχονται δεύτεροι κερδίζοντας κατά κράτος τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατικη Ένωση (CDU / CSU) Σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό που έλαβαν ήταν το καλύτερο ποτέ. Σε σχόλιό του στο γερμανικό δίκτυο, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, πολιτικός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες, European Policy Centre σχολίασε ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κρατούν σχεδον το 80% των εδρών. “Ως ομάδα οι ακροδεξιοί λαϊκιστές μαζί δεν ενισχύονται όπως κάποιοι είχαν προειδοποιήσει. Γνωρίζαμε ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν πλειοψηφία και ίσως είναι πιο αδύναμοι από όσο εκτιμούσαμε”. Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών κέρδισε τις περισσότερες έδρες και στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν βγήκε πρώτος. “Ο Μακρόν επιχείρησε να αναλάβει μόνος του όλο το πολιτικό βάρος για να εμποδίσει τη νίκη της Λεπέν. Αλλά δεν τα κατάφερε τελικά” σχολίασε ο Εμμανουηλίδης. Σε αρκετά κράτη μέλη από τα 28 τα παραδοσιακά μεγάλα κομματα εχασαν δυνάμεις, ενώ οι φιλελεύθεροι, οι οικολόγοι και τα ακροδεξιά ενισχύθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο πολιτικός κατακερματισμός.

“Βλέπουμε ότι μεγάλα κόμματα έχασαν έδαφος και χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχια για να καταλήξουν σε πλειοψηφία” είπε. Στο μέλλον το Ευρωκοινοβούλιο τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα θα πρέπει να συνεργάζονται με τους φιλελεύθερους και ίσως και με τους Πράσινους.

Στη Γερμανία: Spiegel “Πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, πρώτο και στη Βρέμη: η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών φαίνεται ότι τα κατάφερε, αλλά μόνο σε σύγκριση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Κατά τα λοιπά, έχει τεράστια προβλήματα”
Die Welt: Αν τα ποσοστά της CDU δεν ανέβουν σύντομα, τότε ανέλιξη της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην ομοσπονδιακή πολιτική θα τελειώσει μετά τις κρατιδιακές εκλογές του φθθινοπώρου (Βρανδεμβούργο, Σαξονία, Θουριγγία). Για αξιοπρεπή αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία ούτε λόγος.

Στη Γαλλία: Liberation: “Για πρώτη φορά ο Εθνικός Συναγερμός τερμάτισες πρώτο”.
Η ιδια εφημερίδα σχολιάζει τα αποτελέσματα στη Γερμανία λέγοντας πως στρώνεται “κόκκινο χαλί για τους Γερμανούς Πράσινους που διαταράσσουν το πολιτικό τοπίο” ενώ για την Ιταλία λέει χαρακτηριστικά “Ο Σαλβίνι ζεσταίνει τις μηχανές”.
“Το Κόμμα των Ζώων κάνει την έκπληξη μεταξύ των “μικρών” (κομμάτων)” αναφέρει η Monde. Το κόμμα, που δημιουργήθηκε το 2016, αποκτά το 2,2% των ψήφων, διπλασιάζοντας το αποτέλεσμα των 2017 βουλευτικών εκλογών, αγγίζοντας σχεδόν τις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος (2,5%).
Το δίκτυο France 24 σχολιάζει ότι το κόμμα των Πρασίνων εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα στην Γαλλία, αντανακλώντας τα καλά αποτελέσματα των οικολογικών κομμάτων σε Γερμανία και Ιρλανδία, δίνοντας νέα ώθηση στο “κύμα οικολογίας”που σαρρώνει την ΕΕ.

Στη Βρετανία: Το κόμμα Brexit Party ήταν ο καθαρός νικητής των ευρωκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να έρχονται δεύτεροι. Οι Συντηρητικοί αλλά και το Εργατικό κόμμα υπέστησαν βαριά ήττα με το κυβερνών κόμμα να αναμένεται να χάσει πάνω από 10%. Ο αρχηγός του νέου κομματος, Brexit Νάιτζελ Φάραζ δήλωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα “θα μπορούσαν να πάρουν ένα ξεκάθαρο μεγάλο μήνυμα” σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.
Συνολικά από τους 64 ευρωβουλευτές εως τώρα το κόμμα του Φάραζ φαίνεται να εκλέγει 28 ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15, οι Εργατικοί 10, οι Πράσινοι 7, οι Συντηρητικοί 3, και το Ουαλικο κόμμα, Plaid Cymru εναν, αναφέρει το BBC.
To κόμμα Brexit κυριάρχησε σε όλη την επικράτεια εκτός Λονδίνου αλλά και στην Ουαλία, όπου το Plaid Cymru ήρθε δεύτερο. Η Σκωτία ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα αλλά το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας φαίνεται να βγαίνει πρώτο με 38%. Τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία θα βγουν αύριο καθώς η καταμέτρηση θα ξεκινήσει σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκλέγει λοιπόν 73 ευρωβουλευτές στις 10 απο τις συνολικά 12 περιφέρειες. Το κόμμα Brexit βγαίνει πρώτο στις 9 εκ των 10 περιφερειών με συνολικο ποσοστό 32%. Το Συντηρητικό κόμμα έχει απορριφθει ευρέως από το εκλογικό σώμα και πλέον βγαίνει πέμπτο. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 20% μια ψήφος που είναι ξεκάθαρα πιο υψηλή στις περιοχές που είχαν ψηφίσει υπερ της παραμονής. Στο Λονδίνο για παράδειγμα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βγήγαν πρώτοι ενώ οι Τόρις πέμπτη δύναμη. Το Εργατικό κόμμα βγαίνει τρίτο και πέμπτο στη Σκωτία και μάλλον θα καταλήξει με 15% τη χειρότερη επίδοση από το 2009. Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης στην καλύτερη επίδοση τους από το 1989. Το νεο κόμμα “Αλλαγή” δεν εκλέγει ευρωβουλευτή ενώ και το UKIP επίσης καθώς κέρδισαν επίσης περίπου 3%.
Παρά το γεγονός ότι οι εφημερίδες τυπώθηκαν πριν απο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι εκτιμήσεις όμως ειχαν διαφανεί.
Ένας χαμογελαστός Νάιτζελ Φάραζ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των Times και της Daily Telegraph, που αναφέρουν ότι το κόμμα του Brexit, ενώ οι Συντηρητικοί υπέστησαν το χειρότερο ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα. Η εφημερίδα επισης σχολιάζει ότι η έλλειψη καθαρής θέσης εκ μέρους των Εργατικών για το Brexit τους κόστισε πολιτικά, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες “αναστήθηκαν”.
Την ίδια ώρα το νέο κόμμα “Αλλαγή” που είναι υπερ της Ε.Ε εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες καθώς απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, αναφέρει η Daily Express, που σχολιάζει επίσης ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα πρέπει να εκληφθεί ως “ηχηρό καμπανάκι” για όλα τα κόμματα παλαιά και νέα.
Ο πρωτοσέλιδος τιτλος του Guardian είναι συμπερασματικός της μεγάλης εικόνας: “Τα μεγάλα κόμματα χάνουν δυνάμεις καθώς ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπουν το κέντρο”.
Από την πλευρά της η i συμφωνεί ότι τα παραδοσιακά κόμματα τιμωρήθηκαν με τους εθνικιστές και Πρασίνους να είναι οι νικητές σε όλη την Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν το τέλος αυτού που ο Guardian χαρακτηρίζει “φιλική συναίνεση” στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει μια αρκετά ικανοποιητική πλειοψηφία των μεγάλων ευρωομάδων.

Αρκετές εφημερίδες σχολιάζουν τις επιπτώσις που θα έχουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην κούρσα διαδοχής για την αρχηγία των Συντηρητικών. “Ο Φάραζ μπορεί να είναι γελά και ο Τζέρεμι Κόρμπιν να προβληματίζεται αλλά οι Τόρις καταποτίζονται και βυθίζονται σε έναν εμφύλιο, χάνοντας την ικανότητα να κυβερνήσουν” αναφέρει η Daily Mirror. Ο εμφύλιος πόλεμος που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να έχει καταλήξει σε δύο στρατόπεδα: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον εναντίον των υπολοίπων. “Επιχείρηση: Σταματήστε τον Μπόρις” σχολιάζει σχετικά η εν λόγω εφημερίδα.
Η Sun αναφέριε ότι η μάχη για την αρχηγία του κόμματος έχει ήδη ζημιώσει τους Συντηρητικούς σοβαρά. Το γεγονός ότι συνάδελφοι σπαράσσονται ήδη μεταξύ τους δεν θα βοηθησει την “επομενη μέρα” στο κόμμα. Από την άλλη η ίδια εφημερίδα επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ “που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν ο νέος αρχηγός προωθήσει ένα νέο Brexit χωρίς συμφωνία ακόμα και αν το κόμμα ή τα μέλη του έχουν ψηφίσει το αντίθετο”.
Στο βασικό τους άρθρο οι Times προειδοποιούν ότι θα ήταν καταστροφικό για το κόμμα και τη χώρα αν η κούρσα διαδοχής εξελιχθεί σε έναν άσχημο, διχαστικό και πικρό εσωτερικό πόλεμο στο κόμμα για το Brexit. “Αυτό θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για το νέο αρχηγό γιατί θα πρέπει να δώσει προτεραιτότητα στην επούλωση των πληγών, ενώ θα πρεπει να βρει τρόπους για έναν αποδεκτό συμβιβασμό και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα” παρατηρεί
Με δεδομένο το σχίσμα στους Συντηρητικούς μεταξύ εκείνων, που θα δέχονταν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εκείνους που δεν θέλουν αυτό το ενδεχόμενο ο Guardian αναφέρει: “Η παραίτηση Μέι δεν άλλαξε και πολύ τα πράγματα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το κόμμα έχει πια διασπαστεί”.
Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον στην καθιερωμένη στήλη του στην Daily Telegraph σημειώνει “κανείς λογικός δεν θα στόχευσε σε ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία” αλλά “και κανείς με αίσθηση ευθύνης δεν θα έβγαζε αυτό το ενδεχόμενο από το τραπέζι”.

Στην Ιταλία: “Η Λέγκα ξεπερνά το 34%, το Κίνημα 5 Αστερων συρρικνώνεται, δεύτερη δύναμη το Δημοκρατικό κόμμα – Ο Σαλβίνι έτοιμος να θέσει νέα ατζέντα – Την αποχή “κατηγορεί” ο Ντι Μάιο” αναφέρει η Corriere de la Sera.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει 34,2%, το Δημοκρατικό Κόμμα 22,7%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 17,05%, το κεντροδεξιό Φόρτσα Ιτάλια 8,78% και το ακροδεξιό “Αδελφοί της Ιταλίας” 6,46%,
“Θρίαμβος για τη Λέγκα έφθασε στο 34%, αποδυναμωμένο το Κίνημα 5 Αστέρων στο 17% το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύεται με 22,7%” αναφέρει η Repubblica.

Στην Ισπανία: “Νικητής των εκλογών οι Σοσιαλιστές αλλά οι δεξιοί κερδίζουν τη Μαδρίτη” αναφέρει η Pais. To Λαικό κομμα επιβεβαιώνει την πτώση του αλλά τουλάχιστον παραμένει δεύτερη δύναμη και οι Ciudadanos τρίτη. Η διάσπαση της αριστεράς και τα κακά αποτελέσματα των Podemos εξηγούν την πτώση της ισχύς της στην πρωτεύουσα.
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές οι Σοσιαλιστές φαίνεται να κερδίζουν σε 10 περιφέρειες αλλά όχι με πλειοψηφία

Στην Κύπρο: Κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, οι πολίτες λειτούργησαν με τη λογική της τακτικής ψήφου και διασφάλισαν πως οι ισορροπίες σε επίπεδο εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέμειναν σταθερές σχολιάζει “ο Πολίτης” Κύπρου. Μέσα από την κάλπη αναδείχθηκαν σημαντικοί προβληματισμοί και στοιχεία, τα οποία σαφώς θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, στην ανάλυση της επόμενης ημέρας. Παράλληλα ήταν μια εκλογική αναμέτρηση ενός ντροπιαστικού ποσοστού αποχής, καθώς έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 57,2%. Ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτος από τα κόμματα, με ποσοστό 29%, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να τον κατατάξουμε στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς η μείωση που υπέστη σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Μπορεί να εξασφαλίζει για μία ακόμα φορά την πρώτη θέση, ωστόσο τα μηνύματα που έχουν στείλει οι ψηφοφόροι στο κυβερνών κόμμα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, στην οποία φαίνεται να στρέφονται αρκετά από τα πυρά των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών μια συγκεκριμένη ρητορική από πλευράς ΔΗΣΥ, που θα πρέπει να αξιολογηθεί, κατά πόσο τελικά πέτυχε ή όχι. Το ΑΚΕΛ παρέμεινε μεν ζωντανό, με ποσοστό 27,5% και αύξηση περίπου 0,5% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ωστόσο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να προβληματιστεί ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα. Σε μια περίοδο όπου το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση είχαν να διαχειριστούν μια σειρά από αστοχίες ή λανθασμένους χειρισμούς, δεν φαίνεται να κατάφεραν στο ΑΚΕΛ να αυξήσουν ιδιαίτερα τα ποσοστά του κόμματος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ένα ποσοστό γύρω στο 1,5% προέρχεται από ψήφους Τ/Κ που επέλεξαν να στηρίξουν Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είναι ο πρώτος Τ/Κ ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε ενισχυμένο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, καθώς εξασφάλισε ποσοστό 13,8%, σε αντίθεση με 10,83% το 2014(14,49% στις βουλευτικές 2016). Φαίνεται πως η συνεργασία με την Ελένη Θεοχάρους έσωσε σε κάποιο βαθμό την παρτίδα για το ΔΗΚΟ, καθώς αναπλήρωσε το ποσοστό σε ψηφοφόρους τους οποίους έχασε από τη ΔΗΠΑ. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, η νεοσύστατη Δημοκρατική Παράταξη, κατάφερε να κάνει την έκπληξη με ποσοστό 3,8%, το οποίο καλύπτει τον στόχο που είχε θέσει το κόμμα, το οποίο πλέον θέτει βάσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Με το ποσοστό δε που εξασφάλισε αναμένεται να εισέλθει και στο Εθνικό Συμβούλιο και φαίνεται να έχουν ήδη δοθεί διαβεβαιώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για Ελλάδα: “Πρώτη πτώση ντόμινο” σχολιάζει το Politico. O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 24% έναντι 33% της ΝΔ. Νωρίτερα χθες ο αρχηγος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει εκλογές. Καποιοι εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αρκετή δύναμη λόγω της Συμφωνία των Πρεσπών με τη Β. Μακεδονία. “Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε λόγω των Πρεσπών” σχολιασε δεικτικά ο Πάνος Καμμένος στο Twitter. Οι εθνικές εκλογές πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου.
“O Έλληνας πρωθυπουργός προκηρύσσει αιφνιδίως εκλογές” αναφέρει η WSJ. O Έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε αιφνιδίως πρόωρες εκλογές χθες το βράδυ μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές το αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές στην Αθήνα υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος με πολυάριθμα δημοσιεύματα. Παραθέτουμε ενδεικτικούς τίτλους: «Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα χάνει την πλειοψηφία» (Süddeutsche Zeitung), «Έτσι ψήφισε η Ελλάδα» (Bild), «Μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ» (merkur).
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, η διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit τιτλοφορεί άρθρο της «Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο. Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές ήταν το κακό αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, μιας και ο λαός με τη ψήφο του έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται πια τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί προς όφελος της χώρας του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης».

H Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Μόλις λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής του. Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα του εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη τότε “όλα είναι ανοιχτά”, τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, σαν να ανακοίνωνε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, πολύ πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 20 Οκτωβρίου».
Στην Ελλάδα ενδέχεται να επαναληφθούν όσα συνέβησαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Εν μέσω κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε νικήσει με 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά την Νέα Δημοκρατία στηριζόμενος σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική. Την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε προσφυγή στις κάλπες. Τελικά οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με μεγάλη διαφορά».

Bild: «Έτσι ψήφισε η Ελλάδα»
«Για πρώτη φορά από το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα. Στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα ήρθε δεύτερο. Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα βρέθηκαν το συνταξιοδοτικό, οι φοροελαφρύνσεις και το μεταναστευτικό».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα