back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον του Κουρτς

Διαβάστε επίσης

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της πρότασης μομφής στο αυστριακό κοινοβούλιο που κατατέθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ).

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο ενός βίντεο στο οποίο ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος και επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, φαίνεται να υπόσχεται σε μία γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη την παραχώρηση δημόσιων έργων, εάν εκείνη αγοράσει μετοχές της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αυστρίας, προκειμένου να τον βοηθήσει ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2017.

Ο Κουρτς είναι ο πρώτος καγκελάριος της Αυστρίας που απομακρύνεται από την εξουσία εδώ και περισσότερες από επτά δεκαετίες. Η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε, παρότι στις χθεσινές Ευρωεκλογές το κόμμα του (Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, ÖVP) ενισχύθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και αναδείχθηκε με διαφορά πρώτο, ενώ και ο ίδιος είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Αυστρία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διενεργηθούν στη χώρα πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Μολονότι το βίντεο ήταν στημένο, οδήγησε σε αμφισβήτηση της εντιμότητας των μελών του Κόμματος Ελευθερίας, με αποτέλεσμα στις 18 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίησή του από δύο γερμανικά Μέσα, την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το περιοδικό Der Spiegel, και μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, να παραιτηθεί ο Στράχε και από την αντικαγκελαρία και από την ηγεσία του FPÖ. Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησαν όλα τα στελέχη του κόμματός του που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εν συνεχεία, ο Πέτερ Πιλτς, επικεφαλής του μικρού κόμματος “Τώρα-Λίστα Πιλτς” απείλησε με κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Κουρτς, η οποία ήρθε τελικά επί του συνόλου της κυβέρνησης μειοψηφίας από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών, που εξαρχής τάχθηκαν υπέρ μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης προσωπικοτήτων έως ότου διενεργηθούν οι εκλογές, παρότι τόσο το κόμμα του Κουρτς όσο και ο ίδιος δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα