back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι μάχες της 2ης Κυριακής

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστική αναμένεται να είναι και η δεύτερη Κυριακή των εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας καθώς σε 230 δήμους θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές ενώ σε 6 περιφέρειες από τις 13 θα στηθούν και εκεί κάλπες προκειμένου να αναδειχθούν οι νέοι περιφερειάρχες. 

Στην απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλεται ο μεγάλος αριθμός των επαναληπτικών εκλογών στους δήμους, καθώς -κατά μέσο όρο- σε κάθε πόλη κατέβηκαν 7 υποψήφιοι δήμαρχοι, με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη διασπορά των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και οι σύμβουλοι τους έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 72.000 πανελλαδικά.    

Οι περιφέρειες  

Την επόμενη Κυριακή θα αναδειχτούν οι νέοι περιφερειάρχες σε 

Αττική (Γ. Πατούλης 37,50% – Ρ. Δούρου 20% – Γ. Σγουρός 17,09%) 

Στερεά Ελλάδα (Φ. Σπανός 39,81% – Απ. Γκλέτσος 23,41%), 

Δυτικής Ελλάδας (Ν. Φαρμάκης 36,88% – Απ. Κατσιφάρας 32,42%) 

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Χρ. Μέτιος 34,69% – Χρ. Τοψίδης 30,12%) 

Πελοποννήσου (Π. Νίκας 34,14% – Π. Τατούλης 34,08%) 

Ιονίων Νήσων (Ρ. Κράτσα Τσαγκαροπούλου 31% – Θ. Γαλιατσάτος 22,66% – Σπ. Σπύρου 17,98%) 

Βορείου Αιγαίου (Χρ. Καλογήρου 30,31% – Κ. Μουτζούρης 26,07%). 

Τα ντέρμπι αναμένονται στην Δυτική Ελλάδα όπου η διαφορά των ψήφων είναι μικρή μεταξύ των Νίκου Φαρμάκη και Απόστολου Κατσιφάρα. Ωστόσο το απόλυτο ντέρμπι με διαφορά χιλίων ψήφων την πρώτη Κυριακή αναμένεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου ο νυν περιφερειάρχης και μέχρι πριν μια τετραετία χρισμένος από την Νέα Δημοκρατία Πέτρος Τατούλης θα αντιμετωπίσει τον δήμαρχο Καλαμάτας και τώρα υποψήφιο περιφερειάρχη με το χρίσμα της ΝΔ Παναγιώτη Νίκα. 

Οι δήμοι  

Στους δήμους ξεχωρίζουν οι μάχες σε μάχες Αθήνας – ΠειραιάΘεσσαλονίκης. Στην πρωτεύουσα ο Κώστας Μπακογιάννης θα έρθει αντιμέτωπος με τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος υστερεί όμως σε ποσοστά και ψήφους από την πρώτη Κυριακή. Για για αυτό το λόγο ο κ. Μπακογιάννης συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία όπως και τον πρώτο γύρο δηλώνοντας ότι πιστεύει στην σύνθεση, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος επιχειρεί να υπάρξει μεγάλη προσέλευση πολιτών στις κάλπες ειδικά αυτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν. 

Στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκεί είναι μια μάχη μεταξύ των υποψηφίων που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία. Ο έχων το χρίσμα Νίκος Ταχιάος θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή προηγείται με 200 ψήφους έναντι του Γιώργου Ορφανού και η καταμέτρηση συνεχίζεται. 

Στον Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με ποσοστό 45,34% θα αντιμετωπίσει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Βλαχάκο που έλαβε 27,13%. Και οι δύο υποψήφιοι αυτές τις μέρες δίνουν βάρος στις συνεργασίες προκειμένου να πετύχουν την νίκη την ερχόμενη Κυριακή.     

Γιώργος Μανουσακάκης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα