back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προεκλογική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ ενόψει εθνικής κάλπης – Αδιευκρίνιστο το μέλλον του Ποταμιού

Διαβάστε επίσης

Σε διαδικασία χάραξης στρατηγικής ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή την φορά για την εθνική κάλπη προχωρά το Κίνημα Αλλαγής βάσει της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που ναι μεν το κράτησαν όρθιο και -παρά την πίεση- στην τρίτη θέση με το 7,5%, ωστόσο το ποσοστό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Αντιθέτως σε συνθήκες ακραίας πόλωσης το ΚΙΝΑΛ καλείται να επιδείξει ανθεκτικότητα κινούμενο μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια, η νέα επίθεση ή και το νέο άνοιγμα Τσίπρα ο οποίος δήλωσε ότι «από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κέρδισε μόνο ο κ. Μητσοτάκης” καλώντας τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να επανατοποθετηθούν και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παλεύοντας όχι για την νίκη αλλά πλέον για την αυτοδυναμία, το πιθανότερο είναι μεταξύ άλλων να επαναφέρει τη θεωρία περί χαμένης ψήφου, αφού ήδη το έκανε στις ευρωεκλογές.

Ζέον ζήτημα εξάλλου για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μόνο η στρατηγική διαχείρισης καθοδόν προς τις κάλπες αλλά και η στάση που θα τηρήσει κατόπιν, εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία και σε περίπτωση που καταλάβει τελικά την 3η θέση και την 3η διερευνητική εντολή, κάτι άλλωστε το οποίο έχει καταστήσει σαφές ότι επιζητά. Η τελική απόφαση του άλλωστε ενέχει υπό μία έννοια και ηθική διάσταση προς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τί θα προκύψει από την ψήφο τους προς το ΚΙΝΑΛ.

Εντός αυτού του πλαισίου δεδομένων, η μακροσκελής δήλωση της Φώφης Γεννηματά μοιάζει τροχιοδεικτική ενόψει των εθνικών εκλογών δίνοντας το βασικό στίγμα, μέσα από έναν άξονα τριών κυρίως σημείων.

1ον) H κ. Γεννηματά σπεύδει να αποδομήσει τη διαφαινόμενη ρητορική Τσίπρα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η προέλαση της δεξιάς με λίγα λόγια αντικρούει το επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί ο πρωθυπουργός να διεγείρει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε, φεύγει. Δυστυχώς έγινε ο μέγας χορηγός της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και τώρα επιστρατεύει το τελευταίο παραμύθι. Ζητά την ψήφο του Ελληνικού λαού για να ανακοπεί η δεξιά!»

2ον) Η Φώφη Γεννηματά κάνει λόγο για νέα δυναμική του ΚΙΝΑΛ στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την 3η θέση, υπενθυμίζει τα περί αυτόνομης πορείας, ζητά ισχυρή εντολή, επιμένοντας ότι δεν θα γίνει συμπλήρωμα δεξιάς κυβέρνησης αλλά θα σταθεί ανάχωμα.

Ειδικότερα τονίζει: «Το Κίνημα Αλλαγής έρχεται ενισχυμένο, με νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Σταθερό στην επιλογή της αυτόνομης πορείας του. Έχουμε ευθύνη και ιστορικό χρέος να σταθούμε ανάχωμα στην κυριαρχία της δεξιάς. Προτεραιότητα για μας και σταθερός οδηγός στην πορεία μας είναι να βγει οριστικά από τη κρίση η χώρα. Αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με συντηρητικές πολιτικές, είτε από μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της δεξιάς, είτε από Κυβέρνηση της δεξιάς με βολικά συμπληρώματα. Εμείς δεν θα συνεργήσουμε στη συνέχιση του αδιεξόδου. Για να γίνει αυτό είναι προϋπόθεση η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που μπορεί και πρέπει να γίνει στις εθνικές εκλογές. Με ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής.

3ον) Η κ. Γεννηματά επιχειρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας επισημαίνοντας ότι δεν έχει τίποτα με τους προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα αλλά υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Τους καλεί δε, να επαναπατρισθούν στο ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας συνάμα το νέο κάλεσμα Τσίπρα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη, γι’ αυτό πρέπει να ηττηθεί, οριστικά. Να απελευθερωθούν οι προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν ελπίδα. Με αυτούς τους πολίτες αλλά και με όσους επέλεξαν άλλους δρόμους κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των ευρωεκλογών έχουμε από σήμερα ανοιχτό διάλογο. Να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο κόμμα της καρδιάς του».

Στα εξαγόμενα πάντως ποιοτικά χαρακτηριστικά της προχθεσινής κάλπης, αναφορικά με τους ψηφοφόρους και τις ηλικιακές -πληθυσμιακές ομάδες, αξίζει να σταθούμε σε δυο κυρίως σημεία: Το ΚΙΝΑΛ στις νεαρές ηλικίες των 17-24 συγκεντρώνει μόλις το 3%. Στον αντίποδα, στην ομάδα των συνταξιούχων το 11% , πιο πάνω δηλαδή και από το πανελλαδικό ποσοστό του (7,5%).

Η συνδυαστική ανάγνωση παραπέμπει αφενός σε ένα κόσμο που ζει με την ανάμνηση του κραταιού ΠΑΣΟΚ, αφετέρου οτι δεν πείθει τους νέους, ενδεχομένως γιατί ο λόγος του χρειάζεται επικαιροποίηση και απαντήσεις στα δεδομένα και τις προκλήσεις μια νέας εποχής. Κυρίως όμως δυνητικά προβληματίζει, αν το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να έχει λόγο την επόμενη μέρα, τότε αυτό καθίσταται δυσκολότερο χωρίς την ανανέωση και αιμοδοσία των νέων ψηφοφόρων.

Το νέο πλαίσιο δεδομένων αναμένεται να εξετασθεί την προσεχή Πέμπτη τόσο στη συνεδρίαση της ΚΟ όσο και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Ποτάμι -Τι μέλλει γενέσθαι;

Η θεωρία της χαμένης ψήφου στην οποία επιδόθηκε η ηγεσία της ΝΔ στις ευρωεκλογές αλλά και ο ενισχυμένος δικομματισμός , αποδείχθηκε ότι συμπίεσε περαιτέρω και εξαΰλωσε τα μικρά κόμματα, με χαρακτηριστικότερη μεταξύ άλλων την περίπτωση του Ποταμιού. Με το αναιμικό ποσοστό του 1,5% είναι πλέον αμφίβολο αν θα συνεχίσει στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού συνέρχεται απόψε στις 7 προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις. Αν δηλαδή θα κατέβει ή όχι στις εθνικές εκλογές, ή αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών.

Το ποσοστό που έλαβε άλλωστε δεν αφήνει πολλές ελπίδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το Ποτάμι για να συμπληρώσει: το διάστημα έως τις εκλογές είναι πολύ μικρό, απαιτούνται αποφάσεις ρεαλιστικές και όχι συναισθηματικές. Η ίδια πηγή πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μικρής ανάπαυλας και επαναπροσδιορισμού της πορείας του Ποταμιού στη δημόσια σφαίρα σε δεύτερο χρόνο. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει και η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη σε προσωπικό επίπεδο ο οποίος με δήλωση του το βράδυ των εκλογών ανέλαβε την ευθύνη των έως τώρα χειρισμών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα νηφάλιου αναστοχασμού.

Μιλώντας πάντως το πρωί στον Α984 ο Μίλτος Κύρκος εκτίμησε τοι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. «Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει γιατί δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το κλίμα και να ξεπεράσουμε το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην ευρωβουλευτής.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα