back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στις Βρυξέλλες και στο ΕΛΚ με τον αέρα της μεγάλης νίκης ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Με τον αέρα της καθαρής εκλογικής νίκης, η οποία καθιστά μεταξύ άλλων την ΝΔ ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει την Τρίτη το απόγευμα στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο ρόλος της ΝΔ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θα είναι στο εξής αναβαθμισμένος λόγω της εκλογικής ενίσχυσης και των επιπλέον τριών- όπως φαίνεται- εδρών που κερδίζει για λογαριασμό του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια περίοδο που η συνολική δύναμή του έχει υποχωρήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Ως εξίσου σημαντικό θεωρούν όμως και το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα συγκαταλέγεται, μετά την νίκη που προεξοφλείται για τις εθνικές εκλογές, μεταξύ των ηγετών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ενισχύοντας έτσι την παρουσία των ΕΛΚ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να δοθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέση αντιπροέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, για την οποία συζητείται το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, που εξελέγη ευρωβουλευτής, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Πειραιώς αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα που στέλνει η νίκη της ΝΔ όσον αφορά «την επικράτηση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς έναντι του λαϊκισμού». Σημειώνουν μάλιστα ότι επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνει και στις διεθνείς επαφές του ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το παράδειγμα που θα δώσει η Ελλάδα ως η πρώτη χώρα που βίωσε τον λαϊκισμό σε επίπεδο διακυβέρνησης και ετοιμάζεται τώρα να βγει από αυτό τον κύκλο δείχνοντας και σε άλλες κεντροδεξιές ευρωπαϊκές δυνάμεις τον δρόμο για το πως μπορεί να ηττηθεί ο λαϊκισμός.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στους γαλάζιους τομεάρχες, ανέφερε ότι η ΝΔ είναι το πιο ενισχυμένο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την ΕΕ και στο ΕΛΚ, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν για την οποία υποψήφιος είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό για το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά ο κ. Βέμπερ εκείνος που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, φέρνει σε άβολη θέση την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ΝΔ ήταν από τα πρώτα κόμματα που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Βέμπερ, ο οποίος διατηρεί και άριστες προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον κ Μητσοτάκη και έχει έρθει τρις φορές στην χώρα μας, ενώ επέλεξε να ξεκινήσει από την Αθήνα και την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υπερασπιστεί πολλές φορές την επιλογή του ΕΛΚ και της ΝΔ απέναντι και στην σκληρή κριτική που είχε ασκήσει προεκλογικά στον κ. Βέμπερ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα