back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καταγγελίες για ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα

Διαβάστε επίσης

Άθλιο παζάρι στις πλάτες των ασθενών καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τομέα του φαρμάκου τονίζοντας ότι τόσο αυτή την περίοδο, όσο και κατά το πρόσφατο παρελθόν μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας και βιομηχανίες φαρμάκου δημιουργούν προβλήματα στην τροφοδοσία με φάρμακα μεταξύ των οποίων και τα αντικαρκινικά. 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓ/ΤΩΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
TRADE  UNION  OF  MEDICINE , COSMETICS  & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA , PIRAEUS & ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρ. , γρ. β, 10432 Αθήνα – τηλ. 210 52.32.760 , φαξ 210 52.47.494
E- mail: [email protected]
1822 27-05 -2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (9,84 17/5, Healthview 16/5), μεγάλοι ιδιωτικοί Όμιλοι Υγείας, οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέταση PET–CT ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά απειλούν να σταματήσουν να χορηγούν οι ίδιοι το ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για την εξέταση η οποία αφορά και σοβαρά ογκολογικά περιστατικά. Η διακοπή της τροφοδοσίας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς αφού θα πρέπει να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και να το προμηθεύουν οι ίδιοι στις κλινικές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2019 πάλι η εξέταση είχε σταματήσει, λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου σε νοσοκομεία στην Β. Ελλάδα. αφού η εταιρεία που το παράγει αδυνατούσε να το προμηθεύσει, διότι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή λόγω βλάβης στα μηχανήματά της. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εξέλιξη της «διαπραγμάτευσης» για μια ακόμα φορά οι ασθενείς γίνονται τα θύματα των παζαριών εργοδοτών της Υγείας και κυβερνήσεων για την κερδοφορία και τους προϋπολογισμούς στην Υγεία.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Μόλις λίγους μήνες η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΒ-ΛΙΛΛΥ δήλωσε -με επιστολή-«αδυναμία» της να προμηθεύει δυο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1α (Καθημερινή 8/2/2019), επειδή τα rebate και clawback καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνα για την εταιρεία. Αντίστοιχες επιστολές προς τα Υπουργεία Οικονομικών /Υγείας απέστειλαν ο ΣΦΕΕ και ο PIF. Λίγα χρόνια πριν εταιρείες όπως η Roche και η NOVO NORDISC απέσυραν ογκολογικά φάρμακα και ινσουλίνες για διαβητικούς αντίστοιχα, με παρόμοια επιχειρήματα. Ακόμα, όμως, και αν δεν γίνουν πράξη οι απειλές των εταιρειών, αυτό δε σημαίνει πως δεν συναντάμε το φαινόμενο ελλείψεων σε φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη έχουμε κάποιες αποσύρσεις φαρμάκων και από την άλλη έχουμε το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών.
Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα και βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μαζί με την υγεία και την πρόσβαση στις διάφορες θεραπείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη.
Καλούμε τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας και την κυβέρνηση να καλύψουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, όλες τις ανάγκες για το ραδιοφάρμακο και γενικά όλα τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Να αποσυρθούν τώρα όλα τα σχέδια και απειλές για μη τροφοδοσία φαρμάκων από όπου και αν προέρχονται. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία δικαιολογία, ούτε από τους εργοδότες, ούτε από την κυβέρνηση για να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις οι ασθενείς που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.
Αυτό το άθλιο παζάρι στις πλάτες των ασθενών πρέπει να σταματήσει! Είναι προκλητικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς βομβαρδίζονται καθημερινά από μεγάλα λόγια και στημένες αντιπαραθέσεις για την δήθεν «δημόσια υγεία» όχι μόνο να επιβαρύνονται (με την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη) αλλά να στερούνται ακόμα και την πρόσβαση σε βασικές θεραπείες και εξετάσεις. Την ίδια στιγμή όλα αυτά αξιοποιούνται από τους εργοδότες και για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου -με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα της κερδοφορίας- για απολύσεις, εντατικοποίηση, επέκταση του ωραρίου κ.α.
Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης μας απέναντι σε όλους αυτούς που τσακίζουν καθημερινά τη ζωή μας. Να παλέψουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής, για να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να γίνουμε τελικά εμείς οι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε, γιατί μόνο τότε το φάρμακο θα πάψει να είναι εμπόρευμα και θα είναι πραγματικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι το έχουν ανάγκη.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα