back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Β. Μακεδονία – «Πάγωμα» για Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, προτείνει και φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την τελική απόφαση καλούνται πλέον να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 20-21 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις «ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018» και «υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε και της εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, η Επιτροπή συστήνει σήμερα στο Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε παράλληλα ότι «για να παραμείνει αξιόπιστη η Ε.Ε θα πρέπει να εμείνει στις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί ξεκάθαρα και θετικά όταν χώρες πραγματοποιούν τις δικές τους».

Συγκεκριμένα για τη Βόρεια Μακεδονία ο κ Χαν δήλωσε πως «όχι μόνο συνέχισε τη φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της αλλά πέτυχε μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα επιλύοντας μια μακροχρόνια διένεξη για το όνομα». «Μαρτυρεί την ισχύ της ελκυστικότητας που έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι σχολίασε πως «αποτυχία να επιβραβευθεί η πρόοδος θα υπονομεύσει τη σταθερότητα και θα αποθαρρύνει τους πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες (των χωρών αυτών).

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την Τουρκία, η Επιτροπή πάντως σημειώνει ότι, παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης».

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα