back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Nιαζί Γκιζιλγκιουρέκ: “Η ενεργειακή πολιτική αφορά και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Οσο δεν προχωρά τα προβλήματα θα εντείνονται. Είμαστε σε μια φάση πολιτικής της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας, που την έχει υιοθετήσει ως στρατηγική”

Διαβάστε επίσης

Αθήνα, 2019/05/29

Στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο αναφέρθηκε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής και εκλεγμένος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ, Νιαζί Γκιζιλγκιουρέκ. Μιλώντας στη Νόνη Καραγιάννη και την Αλεξάνδρα Βουδούρη, εξέφρασε ανησυχία για την επιθετική ρητορική της Αγκυρας σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ, θέμα το οποίο ετέθη από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαικό Συμβούλιο.

“Με ανησυχεί αυτή η ένταση, που δεν είναι αιφνίδια και προκαλείται από μια Τουρκία, η οποία περνά δύσκολα στα εσωτερικά της” είπε ο καθηγητής και συνέδεσε την εθνικιστική ρητορική με την αστάθεια στη γείτονα, λόγω και των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κων/πολη.

“Στην Κύπρο λέγαμε από καιρό ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ και πολλοί άλλοι είμαστε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών. Καλύτερη απάντηση στην Τουρκία είναι η διπλωματία, οι συνομιλίες και να προχωρήσουμε γρήγορα. Ηταν χαμένη ευκαιρία το Κραν Μοντανά το 2017 και από τότε μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε να επανεκκινήσουμε τις συνομιλίες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα” σημείωσε ο κ Γκιζιλγκιουρέκ.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εκφράζοντας αμφιβολία για το εάν θα γινόταν αποδεκτό κάτι τέτοιο από τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Λαικό Κόμμα, διότι επιθυμούν τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων με την Αγκυρα. “Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας” είπε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να συνεχιστεί το status που έχει δημιουργηθεί στο σημείο των εξορύξεων στη ΝΑ Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, με αποκλεισμό της Τουρκίας, ο κ Γκιζιλγκιουρέκ επανέλαβε ότι κατάσταση θα είναι πολύ πολύ δύσκολη χωρίς επίλυση του Κυπριακού και εξήγησε: “Ας αφήσουμε την Τουρκία στην άκρη. Υπάρχουν διεκδικήσεις των Τουρκοκυπρίων ως κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες δεν απαρνείται η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Mιλά για διανομή των εσόδων μετά τη λύση του Κυπριακού, κάτι που δεν ικανοποιεί τους Τουρκοκύπριους. Από την άλλη, υπάρχει η Τουρκία που διεκδικεί κάποια δικαιώματα και στ όνομα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και στο δικό της. Ολο αυτό έχει γίνει ένα κομμάτι επίλυσης του Κυπριακού. Ολη η πολιτική της ενέργειας κατά κάποιο τρόπο αφορά και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και όσο αυτό δεν προχωρά τα προβλήματα θα εντείνονται. Απο τη μία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη θέση της μέσω της ενεργειακής πολιτικής και από την άλλη, η Τουρκία θα προσπαθήσει να την ανατρέψει. Είμαστε- δυστυχώς- σε μια φάση πολιτικής της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία την έχει υιοθετήσει ως στρατηγική” κατέληξε ο κ Γκιζιλγκιουρέκ.

Ακόμη επισήμανε ότι θα μετέχει στην ευρωπαική ομάδα της Αριστεράς και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας με δημοκρατικές, φιλοευρωπαικές δυνάμεις, όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της ακροδεξιάς, εθνικιστικής και λαικιστικής απειλής.

Σε ερώτηση για την ευρύτατη αποδοχή της υποψηφιότητάς του από τους τουρκοκυπρίους, αλλά και τους ελληνοκυπρίους ψηφοφόρους, έκανε λόγο για ιστορικό και πρωτοποριακό φαινόμενο συνεργασίας και απέδωσε εύσημα στο ΑΚΕΛ για τη στήριξη που του πρόσφερε. “Η ψήφος σε εμένα είναι ψήφος σε μια Ομοσπονδιακή Κύπρο” ξεκαθάρισε ο καθηγητής

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα