back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σφοδρές αντιδράσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στην Δικαιοσύνη εν όψει εκλογών

Διαβάστε επίσης

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αλλαγής της ηγεσίας, στη Δικαιοσύνη, κλιμακώνει την προεκλογική αντιπαράθεση.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο», επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη από εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις».

Μεθόδευση του Μαξίμου καταγγέλλει η ΝΔ, ζητώντας να μην λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Δεν γίνεται μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή και προκηρύσσει εκλογές να αποφασίζει για το θέμα», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είναι παράδοξο η κυβέρνηση να καθυστερεί τις εκλογές έστω και μία εβδομάδα, μόνο και μόνο για να μπορέσει να αλλάξει την ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Προφανώς έχει ερμηνεύσει με λάθος τρόπο το μήνυμα, που του έστειλε η κοινωνία στις εκλογές», τόνισε επίσης στο σταθμό μας ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Ε. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνει σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Μ. Σταθόπουλος: Αντιδεοντολογική κίνηση

Ως αντιδεοντολογική κίνηση , αν και τυπικά δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης προ των εκλογών.

Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε κατά αυτού του ενδεχομένου ερωτηθείς σχετικώς από την εφημερίδα «Καθημερινή» και συνηγορεί με την άποψη ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στους διορισμούς νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, στην εφημερίδα η κυβέρνησή δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Σημειώνει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Ιουνίου: «Θα αντικατασταθούν από τους δεύτερους στην ιεραρχία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, έως ότου διοριστούν οι διάδοχοί τους».

«Η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές».

Α. Μανιτάκης: Περιφρόνηση Συντάγματος

«Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», χαρακτήρισε με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, την περίπτωση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: «Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.

Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα