back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

CDU: σε δύσκολη θέση η Κραμπ-Κάρενμπαουερ λόγω youtube

Διαβάστε επίσης

Αναστάτωση επικρατεί στου κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξαιτίας ενός βίντεο του δημοφιλούς youtuber Ρέτσο (Rezo) και των ακόλουθων δηλώσεων της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), επικεφαλής του κόμματος.

Το βίντεο

Λίγα 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, ο νεαρός youtuber, ανήρτησε βίντεο στο οποίο ασκούσε πολύ σκληρή κριτική στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών. Καλούσε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στους Χριστιανοδημοκράτες με το επιχείρημα ότι απέτυχαν στα πεδία της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης. Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η CDU καταστρέφει το μέλλον τον νέων, καθώς και ότι κατά τη διακυβέρνησή της χώρας από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ενώ συμπλήρωνε ότι η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου. Το σημείο του βίντεο που, ίσως, να προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις είναι εκείνο στο οποίο γίνεται λόγος για “την καταστροφή της CDU”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρέτσο είναι 26 χρονών, φοιτητής πληροφορικής και ότι τα βίντεο του μέχρι πρότινος είχαν κυρίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Η απάντηση της ΑΚΚ

Την Κυριακή οι Χριστιανική Ένωση αναδείχθηκε πρώτο κόμμα εντός Γερμανίας, ωστόσο, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (28,9%). Κάποιοι θεωρούν ότι το βίντεο του Ρέτσο λειτούργησε δυσφημιστικά για την CDU και ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς πριν τις Ευρωεκλογές είχε ήδη 5,5 εκατομμύρια views, πάνω από 600.000 like και περισσότερα από 100.000 σχόλια.

Ανάμεσα σε όσους θεωρούν υπεύθυνο για το εκλογικό αποτέλεσμα το βίντεο είναι και η επικεφαλής του κόμματος. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων στο Διαδίκτυο αντίστοιχων με αυτούς που ισχύουν σε άλλα Μέσα προκειμένου να αποτρέπεται “η πολιτική προπαγάνδα” κατά τις προεκλογικές περιόδους, πυροδοτώντας αντιδράσεις για έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία έκφρασης.

Η Μέρκελ διευκρινίζει

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε σχετική ερώτηση απέρριψε αυτή την μομφή κατηγορηματικά, λέγοντας “αυτά είναι ανοησίες. Η CDU πάντα υπερασπίζεται την αρχή της ελευθερίας έκφρασης”.

Η δημοσκόπηση

Οι μετοχές της ΑΚΚ, πάντως, πέφτουν. Αυτό καταδεικνύει έρευνα του ινστιτούτου Forsa, σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, τάσσεται κατά την ανάληψης της καγκελαρίας από εκείνη. Κάπως καλύτερες είναι οι επιδόσεις της στους ψηφοφόρους της CDU, αλλά και πάλι η πλειοψηφία δεν είναι με το μέρος της: το 52% τάσσεται κατά και μόλις το 37% υπέρ.

Οι Ευρωεκλογές αποτέλεσαν το πρώτο τεστ για την ΑΚΚ, καθώς ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε οποιοδήποτε επίπεδο στην οποία ηγείτο εκείνη του κόμματος.

Κάποια στελέχη του κόμματος αποδίδουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην ανεπαρκή περιβαλλοντική πολιτική του σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων, οι οποίοι με ποσοστό 20,5% κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Στην έρευνα, ωστόσο, μόλις το 17% συνδέει το χαμηλό ποσοστό με την πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα