back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Έληξε η διορία για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουγια τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η ψηφοφορία που διεξήχθη χτες στην βουλή του Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Νετανιάχου επανεξελέγη πρωθυπουργός στις 9 Απριλίου και πάλευε να σχηματίσει κυβέρνηση επί έξι εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, καθώς ο πρωθυπουργός προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον πολιτικό αρχηγό.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθοδοξων κομμάτων. Η συμμαχία ήταν απαραίτητη για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις έβρισκαν εμπόδιο σε ένα σχέδιο νόμου που προωθεί ο Λίμπερμαν και το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορδόδοξων Εβραίων. Ο Λίμπερμαν επιμένει ότι δεν πρόκειται για βεντέτα, αλλά για τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα