back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκθεση φωτογραφίας χωρίς όραση με συναίσθημα και ψυχή

Διαβάστε επίσης

Επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη της φωτογραφίας με στόχο την συμπερίληψη στον πολιτισμό

Μια πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας, έργο μιας ομάδας αποτελούμενης από άτομα με οπτική αναπηρία και βλέποντες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, παρουσιάζεται έως τις 9 Ιουνίου, στον «Χώρο» στη Πλατεία Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο.

Μόνη προϋπόθεση, οι βλέποντες επισκέπτες να νιώσουν τις φωτογραφίες πριν τις δουν. Θα τις ακούσουν, θα τις αγγίξουν φορώντας μάσκα και κατόπιν θα τις δουν.

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;

Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Kλίκable_a new perspective». Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλικ-able Project – Εξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας» του πολιτιστικού οργανισμού Liminal.

© Angel Ballesteros

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα τετραήμερο βιωματικό σεμινάριο και εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού «Beyond Sight Foundation» από την Ινδία», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη επικοινωνίας της έκθεσης Ελπίδα Άμπου η οποία συμμετείχε στο σεμινάριο. «Οι συμμετέχοντες βλέποντες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφοι, εκπαιδευτήκαμε πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και κατόπιν μεταδώσαμε τις γνώσεις στους συμμετέχοντες με οπτική αναπηρία. Πήγαμε πολλές φωτογραφικές βόλτες, κάναμε πορτρέτα, νεκρή φύση, φωτογραφία δρόμου κ.α. Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε συνέχισε, για έξι μήνες, να κάνει φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται».

«Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα είναι ένας από τους στόχους του προγράμματος «Κλικ-able Project» και αυτό ακριβώς βίωσαν τα μη βλέποντα μέλη της ομάδας. Ένιωσαν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα, ότι δεν κολλάνε πουθενά» λέει χαρακτηριστικά η κα Άμπου.

 “Kλίκable_a new perspective
© Daphne Divari

Η έκθεση

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών. Επίσης, θα υπάρχει υλικό σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς όλες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις της έκθεσης.

Επιπλέον, στα εγκαίνια και σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός βιωματικών εργαστηρίων Blindfold φωτογραφίας.

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 17.00-21.00.
Τοποθεσία: «Ο Χώρος», Πλατεία Θεάτρου 6-8, Αθήνα.

Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών

Μετά τα εγκαίνια στις 31 Μαΐου θα ακολουθήσει πάρτι

© Κώστας Γκιώκας

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα