back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι δηλώσεις του ειδικου ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ με τις οποίες ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την παραπομπή σε δικη του αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Πουιτζδεμόν: Απαγορεύθηκε η είσοδος στο Ευρωκοινοβούλιο στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή Κάρλες Πουιτζδεμόν χθες. Ο Πουιτζδεμόν που έφυγε από την Ισπανία το 2017 για να αποφύγει τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή δημοψήφισματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσω Twitter ανέφερε χθες ότι ο γ.γ του Κοινοβουλίου, Κλάους Βέλλε έχει δώσει οδηγίες να απαγορευθεί η είσοδος σε εκεινον και στον συνάδελφο του επίσης αποσχιστή, Τόνι Κομίν. Και οι δύο ζουν πλέον στις Βρυξέλλες και κερδισαν δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Είναι ελεύθεροι παντού εκτός από την Ισπανία.
Μια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι δεν επετράπη η είσοδος στον Πουιτζδεμόν προς το παρόν. Δήλωσε ότι ο λόγος ήταν πως οι ειδικές κάρτες που δίνονται απο τον ίδιο το θεσμό εκδίδονται μόνο εφόσον “λάβουν τη λίστα των ονομάτων από τα κράτη – μέλη”. Στην περίπτωση του Πουιτζδεμόν το κοινοβούλιο “δεν πήρε ακόμα καμία λίστα απο τις ισπανικές αρχές” και “αποφάσισε να μην του επιτρέψει μια προσωρινή άδεια προτού πάρει την κανονική”.
Η πρώτη πρόκληση για το νέο κοινοβούλιο ήρθε … Είναι οι ψηφοφόροι ή η ισπανική δικαιοσύνη που θα κρίνει ποιος είναι ευρωβουλευτής και ποιος όχι; Η χθεσινή απόφση έδειξε ότι το Κοινοβούλιο επέλεξε το δεύτερο ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι αγνόησε τους ισπανικούς νόμους. “Γνωριζαμε ότι αυτό θα το χρησιμοποιήσει ο Πουιτζδεμόν αλλά η πιθανή ζημία θα ήταν μεγαλύτερη αν εκδίδαμε προσωρινή άδεια” δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματούχος στο Politico.

Για Β. Μακεδονία – Αλβανία: Για δεύτερη χρονιά στη σειρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ε.Ε να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Η Κομισιόν επιχειρηματολόγησε πως το να φέρουν τα Τιρανα και τα Σκόπια κοντά στην ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερότητα όχι μόνο στην ασταθή περιοχή των Βαλκανίων αλλά και για την ίδια την Ε.Ε σχολιάζει το Politico.
Το πράσινο φως» της Κομισιόν δεν σημαίνει βέβαια ότι το Συμβούλιο θα απαντήσει θετικά στην εισήγηση, δεδομένου ότι και στο παρελθόν η Επιτροπή είχε προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά το Συμβούλιο έκρινε διαφορετικά. Πάντως για την περίπτωση της Αλβανίας έχουν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων από αρκετές χώρες στο παρελθόν. Αυτές προέρχονται κυρίως από την Γαλλία, την Ολλανδία και την Δανία, οι οποίες θεωρούν ότι η Αλβανία θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Επιτροπή εξηγεί τα διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εκείνες, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προσχώρησης έως το 2025 αναφέρει η DW.
Η ίδια έκθεση καλύπτει και την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπου υπογραμμίζεται ότι η χώρα συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ με σημαντική οπισθοδρόμηση στο τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μάλιστα, υπενθυμίζει την περσινή διαπίστωση του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «νεκρό» σημείο, ενώ δεν σχεδιάζεται κανένα άνοιγμα νέου κεφαλαίου. Στην έκθεση ασκείται κριτική στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως τονίζει, οι εντάσεις στην περιοχή αυξήθηκαν λόγω των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Τέλος, επαναλαμβάνει τη δήλωση του Συμβουλίου, το οποίο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, προσθέτει η DW.

Στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον “φιγουράρει” στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου καθώς παραπέμπεται σε δίκη για σκόπιμα ψεύδη σχετικά με το Brexit. Είχε ισχυριστεί ανάμεσα σε άλλα ότι με την έξοδο από την Ε.Ε θα εξοικονομηθούν 350 εκ στερλίνες την εβδομάδα. Ο ισχυρισμός αυτός, ο οποίος είχε τυπωθεί στα λεωφορεία ως διαφημιστικη αφίσα τις παραμονές του δημοψηφίσματος έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου. Η δικαστής Μάργκοτ Κόλμαν έκρινε χθες ότι ο Τζόνσον πρέπει να συνεργαστεί με την προανακριτική διαδικασία. Πηγές που πρόσκεινται στον Τζόνσον δηλωσαν ότι δεν είναι δουλειά του Ποινικού Δικαίου να ρυθμίζει τον πολιτικό λόγο.
Η προσφυγή πάντως κατατέθηκε από τον 29χρονο επιχειρηματία Μάρκους Μπολ ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω crowdfunding πάνω από 200.000 λίρες, όπως αναφέρει ο Guardian, για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. Κατηγορεί τον Τζόνσον πως σκόπιμα είπε συστηματικά ψέμματα και παραπλάνησε την κοινή γνώμη για τις συνέπειες του Brexit τόσο στη διαρκεια της προεκλογικής εκστρατειας για το δημοψήφισμα το 2016 όσο και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές το 2017.
Στο μεταξύ με άρθρο του στον Guardian ο πρώην πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν εκφράζει την άποψη ότι η μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή στη Βρετανία είναι να “αντισταθούμε στον Νάιτζελ Φάραζ”. Σε μια ευθεία επίθεση ο κ Μπράουν κατηγορεί τον επικεφαλής του κόμματος Brexit ότι έχει αντι-μεταναστευτικό λόγο καθώς επίσης και “ενστικτώδη προκατάλειψη”. Αναφέρει ότι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή στην αρχηγία των Συντηρητικών έχουν μια επιλογή μεταξύ να πολεμήσουν εναντίον του Φάραζ ή στο πλευρό του.

Στις ΗΠΑ: Ως ανοιχτή πρόκληση να παραπέμψουν τον Αμερικανό πρόεδρο σε δίκη εξέλαβαν βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού ανακριτή, Ρομπερτ Μιούλερ. Ο ανακριτής ανακοίνωσε τη λήξη της θητείας του υποδεικνύοντας οτι ειναι ζήτημα του Κογκρέσσου να αποφασίσει αν συντρέχει λόγος για παραπομπή του προέδρου σε δίκη. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή ειχε δύο σκέλη. Το πρώτο ήταν να διαπιστωθεί αν υπήρξε συμπαιγνία του Τραμπ με τη Ρωσία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και το δεύτερο αν ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνες γύρω απο το ζήτημα αυτό. Ως προς το πρώτο σκέλος ο Μιούλερ είπε ότι “υπήρξαν ανεπαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες ευρύτερης συνωμοσίας”. Ως προς το δεύτερο όμως η θέση του υπήρξε πιο υπαινικτική. Υπογράμμισε οτι το γραφείο του είχε την άδεια να ερευνήσει εν ενεργεία πρόεδρο, ώστε να μη χαθούν τα στοιχεία και να ληφθούν καταθέσεις όσο ακόμα οι εμπλεκόμενοι είχαν πρόσφατες αναμνήσεις. Δεν είχε, ωστόσο, την επιλογή να απαγγείλει κατηγορίες στον πρόεδρο. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η δήλωση του Μιούλερ “αν ειχαμε στοιχεία ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα θα το είχαμε αναφέρει” είπε. “Αυτό που έκανε κατά βάση ο Μιούλερ ήταν να μας στείλει τα έγγραφα για την παραπομπή του Προέδρου σε δίκη απο το Κογκρέσο” υποστήριξε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις. Ο Μιούλερ είπε ότι “συμφωνα με το Σύνταγμα προκειμένου να κατηγορηθεί επισήμως εν ενεργεία πρόεδρος για κάποιο αδίκημα απαιτείται διαδικασία εκτός της ποινικής δικαιοσύνης”. Η διαδικασία είναι το λεγόμενο impeachment η παραπομπή σε δίκη απο το Κογκρέσο.
Η Washington Post περιγράφει το γεγονός ως “μια πρόσκληση για παραπομπή του πρέοδρου που κανείς έως τώρα δεν είχε ποτέ απευθύνει”.
Οι New York Times επίσης αναφέρουν ότι ο απολογισμός του Μιούλερ για το περιεχόμενο της έκθεσης του αποτελεί ισχυρή αντίθεση στον τρόπο που παρουσίασε την έκθεση ο γενικός εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ.
“Έσπασε τη σιωπή του ο Μιούλερ” αναφέρει ο Guardian συμπληρώνοντας πως αρκετοί θεωρούν ότι τα σχόλια του επί της ουσιας προκαλούν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση.

Για Ισραήλ: Σε νέες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ καθώς χθες οι βουλευτές ψήφισαν τη διάλυση της Βουλής μετά την αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αναφέρει το BBC.
Η χθεσινή ψηφοφορία προκαλεί νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.
Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση με την ακροδεξιά, μετά τις εκλογές τον περασμένο μήνα. Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλιες οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επέτρεπε σε σκληροπυρηνικούς Εβραίους φοιτητές θεολογικών σχολών να εξαιρούνται της στρατιωτικής θητείας.
Ειναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που ένας εντολοδοχος πρωθυπουργός αποτυγχάνει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην Ιταλία: Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του ιταλικού Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού με την ακροδεξιά Λέγκα, θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των υποστηρικτών του κόμματός του, μετά την ηχηρή ήττα στις ευρωεκλογές, στις οποίες περιορίστηκε στην τρίτη θέση λαμβάνοντας μόλις το 17,1% των ψήφων. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σήμερα μέσω Ιντερνετ, σε ειδική πλατφόρμα που συνδέεται με το κόμμα.«Σήμερα έχω το δικαίωμα να ξέρω τι σκέφτεστε για τις δράσεις μου. Θέλω να ακούσω τη φωνή των πολιτών που με εξέλεξαν πριν από λίγα χρόνια ως πολιτικό ηγέτη» δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Για Βενεζουέλα: Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων του Βενεζουελάνου προέδρου, Νικολας Μαδούρο και του ηγετης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό έληξαν χωρίς συμφωνία. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στη Νορβηγία. Το γραφείο του Γκουαϊδό δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα ήθελε να συνεχιστεί η διαμεσολάβηση αν υπήρχε καποια πρόοδος. Οι συνομιλίες αποτέλεσαν μέρος διεθνών προσπαθειών για την επίλυση μεταξύ του Μαδούρο και του Γκουαϊδό που έχει ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο. Στη διάρκεια των συνομιλιών οι εκπρόσωποι του Γκουαϊδό δήλωσαν ότι ξεδίπλωσαν έναν “οδικό χάρτη” για το τέλος της προεδρίας Μαδούρο με προτάσεις για νέα μεταβατική κυβέρνηση και διενέργεια ελεύθερων εκλογών που θα “επιλύσουν την τραγωδία της Βενεζουέλας” αναφέρει η DW. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Μαδούρο δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για αυτές τις συνομιλίες εδώ και μήνες μέσω μυστικών διαβουλεύσεων. “Ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι μέσω διαλόγου. Θέλουμε μια συμφωνία ειρήνης” δηλωσε. Μιλώντας στο Fox Business Network από την πλευρά του ο Γκουαϊδό είπε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα