back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πτώση στα έσοδα του ΕΦΚΑ – Στις 36.000 οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

Διαβάστε επίσης

Πτώση της τάξεως του 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρουσίασαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ τον Απρίλιο.

Παράλληλα, μέσα σε μία εβδομάδα, από την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβλήθηκαν 36.000 αιτήσεις ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής των χρεών προς το ασφαλιστικό σύστημα που προβλέπει η νέα ρύθμιση, σε έως 120 δόσεις (δηλαδή έως 10 έτη), σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την συγκέντρωση των προϋπολογισμένων εσόδων, με επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τον Μάρτιο, που τα έσοδα παρουσιάζουν κάμψη.

Για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση στα έσοδα από εισφορές μισθωτών, παρά το γεγονός ότι το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου αποτελεί την αφετηρία της θερινής τουριστικής περιόδου.

Επίσης, ειδικά για φέτος, οι δύο συγκεκριμένοι μήνες είναι οι πρώτοι κατά τους οποίους εφαρμόστηκε η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μικτά).

Όλες οι ενδείξεις, ωστόσο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες προτίμησαν την πρόσληψη μέρους του προσωπικού με ευέλικτες μορφές εργασίας, μειώνοντας το κόστος για τους ίδιους με παράπλευρη απώλεια τον περιορισμό των εσόδων του ΕΦΚΑ από εισφορές.

Σε αρκετές περιπτώσεις -σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση- υποκρύπτεται “ψευδοαπασχόληση” με τους μισθωτούς να καλύπτονται ασφαλιστικά επισήμως για ευέλικτη απασχόληση, ενώ εργάζονται με πλήρη και λαμβάνουν την μισθολογική διαφορά…ανεπισήμως.

Το φαινόμενο αυτό, απαντάται τόσο σε νέους εργαζόμενους, όσο και σε μεγαλύτερους δεδομένου ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξης για 25 και άνω έτη ασφάλισης είναι τόσο μικρά, ώστε πρακτικά ο ασφαλισμένος δεν έχει συμφέρον να ασφαλίζεται, καταβάλλοντας δυσανάλογα υψηλές εισφορές.

Η ρύθμιση

Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί, κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της ρυθμισης χρεών προς τα ταμεία:

Κατεγράφησαν 165.000 επισκέψεις.

Υποβλήθηκαν 36.000 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση.

Οι 29.000 αιτήσεις προέρχονται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και οι 7.000 από οφειλέτες, ενώ 1.500 αιτήσεις, αφορούν εγκλωβισμένους ασφαλισμένους, οι οποίοι ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των χρεών τους προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα