back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη οι επιλογές του υπουργικού συμβουλίου για τον Άρειο Πάγο

Διαβάστε επίσης

Την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διόρισε το υπουργικό συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του.

Αλ. Τσίπρας : «Η άρνησή της ΝΔ φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο «να μην επιτρέψει την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για την άρνησή της να αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Η άρνησή της ΝΔ φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

O Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ακολούθως όπως είπε «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι δουλειά των συνταγματολόγων να εκφράζουν πολιτικές θέσεις», τόνισε προσερχόμενος στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ζήτησε «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».  

«Η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα της Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί», υποστήριξε προσερχόμενη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». 

Σημειώνεται ότι, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε μετά την αρνητική απάντηση της Πειραιώς στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση στην αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

«Οι μάσκες για τη ΝΔ έπεσαν», ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο διερωτήθηκε τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της.

«Η ΝΔ αρνήθηκε τη συναίνεση για να επιλέξει στη συνέχεια εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί βέλτιστα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο OPEN. Χαρακτήρισε έναν απ’ τους βασικούς λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ότι «δεν μπορέσαμε να αρθούμε στο ύψος των προσδοκιών που είχε ένα τμήμα της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση».

«Οι διαδικασίες για τον ορισμό νέας δικαστικής ηγεσίας θα προχωρήσουν κανονικά» ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στον Alpha. Διέψευσε ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε ανώτατους δικαστές να παραιτηθούν.

«Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στις αλλαγές, η ΝΔ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θέλουμε να προξενήσουμε κι άλλα τραύματα στη Δικαιοσύνη», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μία πρόσκληση σε συναίνεση για παραβίαση του Συντάγματος. Αν πάμε σε αλλαγή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ακόμα και τον άριστο να επιλέξουν, βάζουν σκιά στην επιλογή», τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Αξιοκρατική επιλογή με ευρύτερη συναίνεση και φρένο στα δικομματικά παιχνίδια, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση, όταν απευθύνεται μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

«Όχι» στον διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, λέει το ΚΚΕ.

«Να πάψουν να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων», καλεί πολιτικούς και δημοσιογράφους η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα