back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: «Ο ΠτΔ έχει τη θεσμική υποχρέωση να μη συμπράξει σε μεθοδεύσεις»

Διαβάστε επίσης

Για φθηνές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσβάλλουν βαθιά τη Δικαιοσύνη και φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνει λόγο σε άρθρο του στον Φιλελεύθερο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επισημάνει ότι η παρούσα Βουλή και άρα η κυβέρνηση που στηρίζεται στην τεχνητή εμπιστοσύνη της βρίσκονται σε προφανή δυσαρμονία προς τη βούληση του εκλογικού σώματος μετά και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Αν τις εκλογές τις διενεργούσε υπηρεσιακή κυβέρνηση, κανείς δεν θα έλεγε ότι αυτή μπορεί να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης έξι ημέρες πριν τις εκλογές. Όλοι θα έλεγαν ότι αυτό πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και τώρα που μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιστολή στη ΝΔ

Όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος με την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση συνομολόγησε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητας και νομιμοποίησης του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου και προσθέτει: Αντί όμως να δηλώσει απλά ότι η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, η οποία καλό θα ήταν να λάβει υπόψη της τις συναινέσεις που είχαν διαμορφωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, πρότεινε να παραβιασθεί το Σύνταγμα με ωμό και πανηγυρικό τρόπο μέσω της συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς τα πρόσωπα του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Α.Π. !

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει εκτός συνταγματικών προδιαγραφών την πρόταση της απερχόμενης κυβέρνησης για συνεννόηση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Ισχυριζόμενη ότι έχει την αρμοδιότητα της επιλογής ακόμη και έξι ημέρες πριν τις εκλογές αλλά για λόγους πολιτικής ανωτερότητας είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί και να μοιρασθεί πολιτικά την αρμοδιότητά της αυτή με τη ΝΔ, αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι μετά την κυβερνητική επιστολή και την (αυτονόητη) αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πλέον προφανές ότι όλα τα δήθεν θεσμικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ψευδή και εικονικά.

ΠτΔ

Κατά τον κ. Βενιζέλο η απερχόμενη ομάδα εξουσίας επιμένει να υπονομεύει και να ευτελίζει τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η υποκριτική στάση της κυβέρνησης προσβάλλει τη Δικαιοσύνη και προσωπικά τους άξιους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που συγκέντρωσαν ευρύτερη συναίνεση κατά τη φάση της προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και την «αλληλογραφία» υπουργού Δικαιοσύνης – ΝΔ έχει θεσμική υποχρέωση να μη συμπράξει σε μεθοδεύσεις αλλά να διασφαλίσει την εφαρμογή του Συντάγματος και να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα