back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ στο Χάρβαρντ: σκληρή κριτική στον Τραμπ – επευφημίες από το κοινό

Διαβάστε επίσης

Σε μία συναισθηματική ομιλία σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για διεθνή συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι δεν ανέφερε το όνομά του ούτε μία φορά.

Είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο, όταν δουλεύουμε μαζί. Ο μοναχικός δρόμος δεν οδηγεί στην επιτυχία”, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος στο πλαίσιο της ομιλίας, την οποία συχνά διέκοπταν επευφημίες και χειροκροτήματα των περίπου 20.000 ατόμων που αποτελούσαν το ακροατήριό της.

Παρότι η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι άσκησε κριτική στην πολιτική του.

Ανοιχτή Κοινωνία

Όλοι κατάλαβαν σε ποιον αναφερόταν η Μέρκελ, όταν είπε: “Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία και να μην χαρακτηρίζεται η σκέψη και ο τρόπος με το οποίο λειτουργούμε από πνευματική μονομέρεια”. ‘Ηταν προφανές ότι είχε κατά νου το “Η Αμερική Πρώτα” του Τραμπ.

Εμπορικές σχέσεις

Ο προστατευτισμός και οι εμπορικές διενέξεις θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της ευημερίας μας”, υπογράμμισε η καγκελάριος, με φόντο τους δασμούς που έχει επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιουνίου θα επιβληθούν δασμοί σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της χώρας ώστε να σταματήσει η μετανάστευση.

Κλιματική Αλλαγή

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε, κατά την ομιλία της, να γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι και η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώρια βελτίωσης της περιβαλλοντικής της πολιτικής.

Η Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ, έναν από του μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται πεισματικά.

Πρώτα σκεφτόμαστε, μετά πράττουμε

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα “όταν δεν ακολουθούμε την πρώτη μας παρόρμηση, αλλά κάνουμε ένα βήμα πίσω, σιωπούμε, σκεφτόμαστε, κάνουμε μία παύση”. Δεν υπάρχει πιο παρορμητικός πολιτικός από τον Ντόναλτν Τραμπ, ο οποίος εκφράζει τα συναισθήματά του στο twitter χωρίς να τα φιλτράρει.

Τείχη

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέθηκε στην εμπειρία της από την Ανατολική Γερμανία. Το τείχος του Βερολίνου, όπως είπε, περιόρισε τότε τη ζωή της, αλλά δεν της στέρησε ποτέ το όνειρο. “Πρέπει να βγάλουμε τα τείχη από το μυαλό μας”, είπε χαρακτηριστικά. Αυτή η αναφορά παραπέμπει ευθέως στο τείχος που επιδιώκει να ανεγείρει ο Τραμπ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Αλήθειες και ψέματα

Η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να λέει κανείς “την αλήθεια στους άλλους και στον εαυτό του”. “Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να ονομάζουμε τα ψέματα αλήθεια και την αλήθεια ψέμα”. Είναι γνωστή η τάση του Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει την κριτική που του ασκείται από έγκριτα Μέσα “fake news”.

Μέρκελ, η σεμνή σταρ

H παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στο Χάρβαρντ χαρακτηριζόταν από την συνήθη σεμνότητά της, οι παρευρισκόμενοι, ωστόσο, την αντιμετώπισαν ως σταρ. Περισσότερες από 30 φορές κατά τη διάρκεια της διάρκειας 35 λεπτών ομιλίας της την διέκοψαν με επευφημίες, ενώ πολλές φορές το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο προκειμένου να δείξει το σεβασμό του προς το πρόσωπό της. Οι πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις παρατηρήθηκαν στα σημεία στα οποία η Μέρκελ ασκούσε κριτική στην πολιτική Τραμπ, ακόμη κι αν δεν τον κατονόμασε ούτε μία φορά.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα