back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Στον ΠτΔ οι τελικές αποφάσεις

Διαβάστε επίσης

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταφέρεται πλέον ο λόγος για τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

Το υπουργικό συμβούλιο, στην έκτακτη συνεδρίασή του, διόρισε την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο «να μην επιτρέψει την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για την άρνησή της να αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Η άρνησή της ΝΔ φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο  διορισμός νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισυνταγματικούς διορισμούς και το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Πειραιώς εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση η οποία έκανε λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, της απερχόμενης κυβέρνησης η οποία εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Η ΝΔ, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και από το ΚΊΝΑΛ δια στόματος Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης. «Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν κέρδισε το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε η αναγκαία θωράκιση του θεσμού. Επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες, η εμμονή του στη χειραγώγηση του θεσμού της Δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε «
Οι τελευταίες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας για τους θεσμούς».

Εν τω μεταξύ, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του υπουργικού εξέφρασε τη διαφωνία του, τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν. «Η απόφασή μου να μην κατέλθω ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές είναι ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση. Άλλωστε ούτε σήμερα είμαι βουλευτής, γεγονός που δεν εμπόδισε να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τις πληροφορίες περί δήθεν διαφωνίας τους στο Υπουργικό διέψευσαν οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Δημήτρης Βίτσας. Αμφότεροι τόνισαν ότι η απόφαση για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν ομόφωνη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα