back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαξίμου: Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ δεν επιθυμεί συναίνεση στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Διαβάστε επίσης

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ μετά την αρνητική απάντηση της Πειραιώς στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση στην αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Οι μάσκες για τη ΝΔ έπεσαν, σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου και διερωτάται τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της.

«Η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της. Η ΝΔ αρνήθηκε τη συναίνεση για να επιλέξει στη συνέχεια εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί βέλτιστα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο OPEN. Χαρακτήρισε έναν απ’ τους βασικούς λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ότι «δεν μπορέσαμε να αρθούμε στο ύψος των προσδοκιών που είχε ένα τμήμα της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.

Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;

Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;

Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;

Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Μ. Καλογήρου: Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ δεν επιθυμεί συναίνεση

«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, απαντώντας στην επιστολή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του κ. Καλογήρου για συνεναιτικές διαδικασίες στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Καλογήρου, αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να συναινέσει στις επιλογές των δικαστών που θα καλύψουν τα κενά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ – πρόταση τη οποία απέκρουσε η ΝΔ – αναφέρει ότι η ενέργειά του αυτή αποσκοπούσε στο να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» και προσθέτει: «Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Nωρίτερα, αρνητική ήταν η απάντηση της Πειραιώς στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της αλλαγής ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια.

Με επιστολή του προς τον Μιχάλη Καλογήρου, ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζει ότι “το κόμμα του δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία”. Τονίζει, επίσης, ότι ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη”.
Αντιδράσεις για την επιστολή προς την Ν.Δ έχουν ήδη εκφραστεί από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ

Ολόκληρη η επιστολή του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

“Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια”.
Απόστολος  Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα