back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

O Tραμπ απειλεί με δασμούς το Μεξικό, αν δεν περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, από τις 10 Ιουνίου και μετά, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ο Τζόναθαν Χιθ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, χαρακτήρισε κίνηση που «αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού» την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από τον νότιο γείτονά του.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ και ότι ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο, για να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Tην ίδια ώρα σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τονίζει πως η πολιτική που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη», αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ τόνισε στην επιστολή του ότι θέλει να αποφύγει «τη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντικότερα από τα σύνορα.

Ο μεξικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον σήμερα.

Ζήτησε να υπάρξει διμερής διάλογος για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ χαρακτηρίζει «μείζονα κρίση» και απειλή για «την εθνική ασφάλεια» και «την οικονομία» της χώρας.

«Προτείνω να βαθύνει ο διάλογος, να αναζητήσουμε εναλλακτικές [λύσεις] στο πρόβλημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ στην επιστολή του στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγει η χώρα του όσο παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα σύνορα των δύο κρατών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα