back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία και Ιταλία καθώς και η απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού να μην συνεργαστεί με τον Ματέο Σαλβίνι στ ευρωκοινοβούλιο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία:

Καθώς η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επιστολή προς τις Βρυξέλλες για να εξηγήσει την αποτυχία της συγκρατήσει το χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια διόλου αξιοζήλευτη επιλογή που έγκειται στο ότι οι κανόνες είναι κανόνες και ακόμα και στην πιο “χαλαρή” ερμηνεία τους η Ιταλία δεν κάνει αρκετά για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Από την άλλη πλευρά, όμως, το να πυροδοτήσει τη διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου θα δώσει “όπλο” στα χέρια του Ματέο Σαλβίνι μέρες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στην αντιευρωπαϊκή του ατζέντα. Η απόφαση της Κομισιόν που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ίσως πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές, εκτιμά το Bloomberg.
Στο μεταξύ ο Εντοάρντο Ρίξι, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας και στέλεχος της Λέγκας παραιτήθηκε χθες μετά απο την καταδίκη του για υπεξαίρεση. Ο Ρίξι καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης αφού βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση δημόσιου χρήματος με το οποίο αγόραζε ωραία πράγματα για τον εαυτό του στη διάρκεια της θητείας του ως περιφερειακός κυβερνήτης στη Λιγυρία. Ο Ρίξι σχεδιάζει να καταθέσει έφεση στην απόφαση και θα οδηγηθεί στη φυλακή μόνο αν η καταδίκη του επιβεβαιωθεί και από δύο ακόμα ανώτατα δικαστήρια. Παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί για να αποφύγει νέες εντάσεις με τον κυβερνητικό εταίρο της Λέγκας, το Κίνημα 5 Αστέρων.

Για Όρμπαν:

O Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε να απορρίψει επισήμως τη συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο προσωπάρχης του Όρμπαν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους: “Σεβόμαστε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας και την ιταλική κυβέρνηση καθώς και το εκλογικό αποτέλεσμα, που πέτυχε να κάνει τη Λέγκα του Βορρά το ισχυρότερο κόμμα” είπε για να συμπληρώσει. “Παρ΄όλα αυτά δεν βλέπω κάποια προοπτική συνεργασίας σε κομματικό επίπεδο ή σε μια κοινή ευρωομάδα”. Τι σημαίνει αυτό; Η κίνηση δείχνει ότι ο Όρμπαν θα επιδιώξει ένα διαφορετικό τρόπο να ενισχύσει την επιρροή του με το να συνεχίσει να βρίσκεται αφενός στο ΕΛΚ και να επιχειρεί να κατευθύνει την ευρωομάδα προς τα δεξιά αλλά εκ των έσω. Η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ ανεστάλη τον Μάρτιο αλλά η τελική απόφαση για εξαίρεση του ή επαναφορά του είναι ορθάνοιχτη και θα έρθει μόνο μετά την έκθεση που ετοιμάζει μια ομάδα “σοφών”, που θα εξετάσουν το εάν ανήκει τελικά στην κεντροδεξιά Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Όρμπαν έτεινε μια ακόμα χείρα φιλίας … τρόπον τινά: Η Ουγγαρία θα αναβάλει για πάντα… την αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης που προκάλεσε την ανησυχία των Βρυξελλών ότι θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το νομοσχέδιο σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το κράτος δικαίου και θα αναβάλει την εφαρμογή του.

Στην Αυστρία:

Η Μπριγκίτε Μπιρλάιν είναι η πρώτη καγκελάριος της Αυστρίας. Η Μπιρλέιν που υπήρξε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας εδώ και ένα χρόνο διορίστηκε χθες απο τον πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, όπως άλλωστε προβλέπει το αυστριακό σύνταγμα σε ανάλογες περιπτώσεις, μετά δηλαδή την πτώσης της κυβέρνησης μετά την πρόταση μομφής, την περασμένη Δευτέρα. Ο ντερ Μπέλεν αποκάλεσε την Μπιρλάιν “συνετή” και “εξαιρετικά ικανή” και ξεκαθάρισε πως μετά το τελευταίο διάστημα δεν νιώθει το ίδιο για αρκετά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Μπιρλάιν θα είναι καγκελάριος έως ότου η χώρα εκλέξει νέα κυβέρνηση και σχηματιστεί κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο αναφέρει το Politico.

Για Μέρκελ:

Η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε την ομιλία της στο Χάρβαρντ για να επικρίνει εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο το παγκόσμιο εμπόριο, αρνούνται να διαχειριστούν την κλιματική αλλαγή και υπονομεύουν το ΝΑΤΟ που έχει βοηθήσει κατά πολύ τον κόσμο να παραμείνει ειρηνικός τα τελευταία 70 χρόνια. Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με το σε ποιον αναφέρεται παρότρυνε τους αποφοίτους να ενεργούν πάντα με ακεραιότητα και αυτοέλεγχο στις καριέρες τους. Κάλεσε μάλιστα τους αποφοίτους να “ρίξουν τους τοίχους” και εκείνοι σηκώθηκαν και την χειροκρότησαν θερμά.

Στη Βρετανία:

Το βασικό θέμα στους Times είναι αφιερωμένο σε μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προηγούνται των Συντηρητικών και των Εργατικών για πρώτη φορά από το 2010. Στη δημοσκόπηση της YouGov στην οποία συμμετείχαν 1.700 πολίτες, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις εθνικές εκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι δύο μονάδες μπροστά από το κόμμα, Brexit. Οι Τόρις και οι Εργατικοί συγκεντρώνουν και οι δυο 19%.
Η εφημερίδα εκτιμά οτι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο μεταξύ εκείνων που στηρίζουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία και εκείνους που θέλουν να ανατραπεί η κατάσταση και να γίνει δημοψήφισμα.
Με άρθρο του στους Times ο διευθυντής της YouGov’s Άντονι Γουέλς εκτιμά πάντως ότι είναι πολύ νωρίς να ξεγράψει κανείς τα δύο μεγάλα κόμματα αναφέροντας ότι αναμένει τόσο οι Εργατικοί και Συντηρητικοί να επανέλθουν σύντομα μετά την εκλογή νέου αρχηγού.
Η Sun πιστεύει ότι η δημοσκόπηση δείχνει το μέγεθος της οργής των ψηφοφόρων ενώ η HuffPost UK αναφέρει ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βλέπουν άνοδο λόγω της ξεκάθαρης θέσης τους εναντίον του Brexit.

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον (στην κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους) Εντ Ντέιβι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, υποσχόμενος να αγωνιστεί κατά μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία συνεργαζόμενος στο Κοινοβούλιο με όσους υποστηρίζουν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να πετύχει την ανάκληση του άρθρου 50.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε για ακόμα μια φορά χθες τα μέλη του κόμματός του, που ανταγωνίζονται για τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και κάλεσε τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τις ανεύθυνες δεσμεύσεις για δαπάνες. Η αποχώρηση της Μέι επιδείνωσε την κρίση του Brexit, καθώς ένας νέος ηγέτης, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του έως τα τέλη Ιουλίου, είναι πιθανόν να θέλει έναν πιο αποφασιστικό διαχωρισμό από την Ε.Ε., ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με την Ένωση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Μπόρις Τζόνσον, που -σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων- είναι το φαβορί για να αναλάβει τη θέση της Μέι τον Ιούλιο, έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

«Χρειάζεται να βγάλουμε από το τραπέζι την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC: «Μια αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία θα ήταν μια πολύ κακή έκβαση για την οικονομία».
Η επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ιρλανδία και Γαλλία) την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα της Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτιμά πως τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Νάιτζελ Φάραζ “είναι πολύ καλά παιδιά” και “πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι” και ίσως να τους συναντήσει όσο βρίσκεται στο Λονδίνο, αναφέρει το Politico.

Και ενώ ο Τραμπ ετοιμάζεται για την επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιοι παρατηρητές αναφέρουν ότι η επιρροή της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο ύστερα από μια μακρά πτώση που επιταχύνθηκε λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, οι ενέργειες του οποίου έχουν ζημιώσει περισσότερο τις σχέσεις από ό,τι οι δηλώσεις του.

Ο Τραμπ φθάνει στο Λονδίνο τη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τη βασίλισσα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ με την Μέι θα εχει συνομιλίες την Τρίτη λίγο πριν φύγει για την Ιρλανδία όπου εκεί θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας και στις 6 Ιουνίου θα ταξιδέχει στη Νορμανδία για να συναντηθεί με τον Γαλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα