back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΙΝΑΛ:Η θέση του Ευ.Βενιζέλου ήταν “πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα” – Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά σοβαρών αναταράξεων εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής λίγο πριν απο τις εθνικές εκλογές μετά τη ρήξη Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου με αιχμή του δόρατος την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γ. Καμίνη και όχι τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό του κλίματος έντασης για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση Γεννηματά-Βενιζέλου, είναι όσα υποστηρίζει σε άτυπο ενημερωτικό του σημείωμα το ΚΙΝΑΛ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει οτι:
Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ” πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν νωρίτερα με νόημα αυτό που επιθυμούν είναι το Κίνημα Αλλαγής να φύγει μπροστά, χωρίς να είναι δέσμιο ούτε πίεσης, ούτε εκβιασμών, καταδεικνύοντας έντονη δυσφορία. Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα δίδεται επιπλέον απάντηση και στην αιχμηρή αποστροφή Βενιζέλου κατά την ανακοίνωση που προηγήθηκε “περί ουράς του ΣΥΡΙΖΑ”. Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα.

Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα του ΚΙΝΑΛ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο.

Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του Σύριζα για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ” πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα”.Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της πατρίδας».

Αντιδράσεις – παραιτήσεις στελεχών

Μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις, αναμένονται αντιδράσεις και παραιτήσεις στελεχών ή και υποψηφίων όπως ήδη διαφαίνειται και προκύπτει απο αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το “διαζύγιο” Βενιζέλου απο το ΚΙΝΑΛ. Ενδειτική είναι η περίπτωση του Μάνου Επιτροπάκη, υποψήφιου βουλευτή Αθηνών ο οποίος μέσω facebook δηλώνει: “Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο.Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!” Μέχρι στιγμής πάντως απο το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για παραιτήσεις υποψηφίων ή και στελεχών του ΚΙΝΑΛ.

Καμίνης: Μεγάλη τιμή η θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ – Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την διεύρυνση της παράταξης

Σε γραπτή δήλωση του ο Γιώργος Καμίνης αναφέρει: “Ευχαριστώ την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη”.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της Ν.Δ.», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «στις 7 Ιουλίου, όμως, μπροστά στην εθνική κάλπη, τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιθυμούν προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση».

Παπαδημούλης: Εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Για «σοβαρή εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές» κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter: «Μεγαλώνει η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Για αποτροπή του ρεβανσισμού κ της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ».

Τι μέλλει γενέσθαι

Κατόπιν όλων αυτών αδιευκρίνιστο παραμένει πόσο θα επηρεάσει την πορεία, του Κινήματος Αλλαγής τη δυναμική και το κλίμα ενότητας προς τις κάλπες η σοβαρή αυτή εξέλιξη μετά το διαζύγιο ΚΙΝΑΛ -Ευ.Βενιζέλου, αλλά και πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης πρόσκλησης και διεύρυνσης της προοδευτικής συμμαχίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου εαν και πού θα κατέλθει υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ακόμη εάν υπάρχει η πιθανότητα ένταξης του σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα