back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία του Παναθηναϊκού, τη συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ.

Το ταξίδι του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 κόντρα στη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο. Εύκολη πρόκριση με δύο νίκες κι έπειτα αντίπαλος η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε στη Λεωφόρο και παρά την ήττα στη ρεβάνς συνέχισε στον θεσμό. Μεγαλύτερο εμπόδιο στη συνέχεια.

Η αγγλική Έβερτον υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό. Ισοπαλία στο πρώτο ματς 1-1, ισοπαλία και στην Αθήνα 0-0 και οι «πράσινοι στα ημιτελικά. Για το γκολ στο «Γκούντισον Πάρκ» είναι γνωστή η ιστορία με τα πέντε εννιάρια…

Το σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος φορούσε τη φανέλα με τον αριθμό 9. Το γκολ μπήκε 9 λεπτά πριν τη λήξη, ήταν 21.00 ακριβώς, σημείωνε το ένατο γκολ του στη διοργάνωση και το ματς ήταν στις 9 Μαρτίου!

Επόμενο και τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ο πανίσχυρος Ερυθρός Αστέρας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Οι αντίπαλοι νίκησαν 4-1 και όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει…

Στη ρεβάνς, όμως, «μίλησε» η καυτή Λεωφόρος, η ψυχή και το ταλέντο των παιδιών του Πούσκας. Ο Παναθηναϊκός 3-0 και ο τελικός ήταν γεγονός.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού ταξίδεψαν στο Λονδίνο. Ένα μεγάλο μέρος του Γουέμπλεϊ, του ναού του ποδοσφαίρου ντύθηκε στα πράσινα. Απέναντι στην ομάδα του Πούσκας ήταν ο Κρόιφ και η παρέα του. Πέντε λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα του Άγγλου διαιτητή Τέιλορ, οι έμπειροι Ολλανδοί προηγήθηκαν στο 5’ με τον Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε, δεν παρέδωσε τα όπλα. Πάλεψε όσο μπορούσε για να ισοφαρίσει.

Ήταν μέσα στο παιχνίδι μέχρι το 85’. Τότε, σε γύρισμα του Χάαν, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Καψή και έγινε το 2-0, που έδωσε το κύπελλο στον Άγιαξ.

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Κρολ, Σβαρτ (46’ Χάαν), Μιούρεν (46’ Μπλάνκεμπουργκ), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Φαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα