back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κίνηση υψηλού ρίσκου απο τη Φ. Γεννηματά η ρήξη με Βενιζέλο – Τα 4 sos ερωτήματα της Χ. Τρικούπη

Διαβάστε επίσης

Η επόμενη μέρα μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου απο τη Φώφη Γεννηματά, φέρνει στο Κίνημα Αλλαγής, ανάμεικτα συναισθήματα, αποτυπώνοντας δυο σκέψεις: Προβληματισμού απο τη μια, ψυχραιμίας απο την άλλη. Στο διάστημα που μεσολάβησε απο χθες εως σήμερα αποκρυσταλώνονται πλέον με ευδιάκριτο τρόπο οι δυο κυρίαρχες γραμμές εντός του ΚΙΝΑΛ επί της απόφασης Γεννηματά να θέσει επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έθεσε εαυτόν σε τροχιά εξόδου.

Δυο κυρίαρχες γραμμές

1η) Η πρώτη κυρίαρχη γραμμή- η οποία συντάσσεται με την απόφαση Γεννηματά- εκπέμπει μέσω της επιλογής Καμίνη ένα σινιάλο, σύμφωνα με πηγές απο το Κίνημα Αλλαγής, προς τους προοδευτικούς πολίτες να συστρατευθούν με το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται απο το ΚΙΝΑΛ και όχι απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η σημερινή δήλωση της κ. Γεννηματά μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για τον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: “Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν τον στόχο υπηρετώ με την επιλογή Καμίνη. Σηματοδοτούμε τη διεύρυνση και ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα στους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχτούν με το ΚΙΝΑΛ.”.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν δηλαδή οτι ο κ. Καμίνης ως μη προερχόμενος απο το ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνει τη διεύρυνση προς άλλους χώρους δύναται να προσθέσει και όχι να απομειώσει δυνάμεις απο το ΚΙΝΑΛ. Διαβλέπουν μέσω της συγκεκριμένης κίνησης επαναπατρισμό κεντροαριστερών ψηφοφόρων απο τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, απαντώντας ταυτόχρονα στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ οτι το Κίνημα Αλλαγής, είναι συμπλήρωμα της ΝΔ. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές απο το ΚΙΝΑΛ, η παρουσία του κ. Βενιζέλου εν πολλοίς είχε ταυτισθεί με τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας με νόημα τη φράση: “κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου 2012-2014”

2η) Στον αντίποδα, η δεύτερη γραμμή, εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη διεύρυνση, ως ενδεχόμενη απώλεια κεντρογενών ψηφοφόρων, είτε εντός ΚΙΝΑΛ, είτε εκείνων που δεν έχουν κομματικούς δεσμούς με τη ΝΔ αλλά τους εξέφραζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα στο Κίνημα Αλλαγής με το δεξιόστροφο αποτύπωμα του. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσεγγίζουν την επιλογή Καμίνη και σε επίπεδο εσωκομματικών συσχετισμών, υπενθυμίζοντας ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην δήμαρχος ΑΘηναίων ήταν τρίτος με 13% , στις δε ευρωεκλογές βρέθηκε στην 4η θέση ακολουθώντας τους Νίκο Ανδρουλάκη, Εύα Καϊλή, Νίκο Παπανδρέου.

Οι πιο ψύχραιμοι εντός του ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν οτι η Πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, σε θέματα όπως αυτό της συγκρότησης του ψηφοδελτίου επικρατείας εκφράζοντας πάντως ενστάσεις ως προς τη χρονική στιγμή που επήλθε η ρήξη, λίγο πριν δήλαδη απο την εθνική κάλπη. Ζητούν σε κάθε περίπτωση να κλείσει άμεσα το συγκεκριμένο κεφάλαιο ώστε να μην υπάρχει αναμόχλευση του θέματος και εσωστρέφεια.

ΤΑ 4 SOS ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που θέτει το ΚΙΝΑΛ

Σε μια προσπάθεια πάντως να επικοινωνηθεί η απόφαση της ηγεσίας, το Κίνημα Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα απαντήσεις μέσω τεσσάρων ερωτημάτων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και γιατί Καμίνης;

Η επιλογή του επικεφαλής στο επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία.

ΓΙΑΤΙ «ΕΔΙΩΞΕ» ΒΕΝΙΖΕΛΟ;

Κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει την μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια , προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα. Η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωση του λίγα λεπτά μετά την συνάντηση, ήταν « μόνο πρώτος στο Επικρατείας». Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το κίνημα για την τοποθέτηση του στην θέση του επικεφαλής του Επικρατείας.

Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα , ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)

Η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΓΑΠ

Δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην Πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό.

Σημίτης, Παπανδρέου, Ανδρουλάκης

Οι προφανείς τριγμοί που πυροδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα ιστορικά η κορυφαία στελέχη εντός του ΚΙΝΑΛ, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δέχεται – σύμφωνα με πληροφορίες – πολλά τηλεφωνήματα απο πολιτικά πρόσωπα του Κινήματος Αλλαγής που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου εσωστρέφειας. Ο κ. Σημίτης φέρεται- συμφωνα με πληροφορίες – προβληματισμένος και έκπληκτος απο τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Απέφυγε να σχολιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποιος ρωτήθηκε σχετικά μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε στη δήλωση “δεν είναι ούτε ο χώρος, ούτε η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Πηγές ωστόσο που πρόσκεινται στο ΚΙΔΗΣΟ, αφού κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό με προσωπική απόφαση της κ. Γεννηματά,. σχολιάζουν οτι το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νδ και πως στο δρόμο προς τις εκλογές πρέπει να αποφευχθεί η εσωστρέφεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζητούμενο είναι σε κλίμα ενότητας το ΚΙΝΑΛ να καταστεί ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς. Εκτιμούν δε, οτι όσοι ψηφοφόροι επρόκειτο να κατευθυνθούν στη ΝΔ, το έχουν ήδη κάνει και δεν θα επηρεαστούν απο την αποχώρηση Βενιζέλου και της δεξιόστροφης τάσης που αυτός σηματοδοτούσε. Υπογραμμίζουν πάντως σε κάθε περίπτωση οτι κανείς δεν περισσεύει.

Για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος διαθέτει ισχυρό ρεύμα εντός του κινήματος.«Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα, ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα-οριστικοποίηση ψηφοδελτίου Επικρατείας

Τούτων δοθέντων με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά καθώς είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη ενώ την επόμενη Κυριακή αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά ορισμένες πληροφορίες ωστόσο υπάρχουν σκέψεις-λόγω των εξελίξων- για μετάθεση της την προσεχή Τετάρτη, κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί.

Αύριο εξάλλου – σύμφωνα με πηγές απο το ΚΙΝΑΛ – ενδεχομένως να οριστικοποιηθεί η σύνθεση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας. Μετά τον κ. Καμίνη, στην 2η θέση πιθανόν να τοποθετηθεί ο Θεόδωρος Μαργαρίτης (πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ) σηματοδοτώντας επίσης την διεύρυνση προς την κεντροαριστερά στην οποία στοχεύει η κ. Γεννηματά. Κατά τις ίδιες πηγές στην τελευταία θέση ενδεχομένως να τοποθετηθεί ο Παύλος Γερουλάνος.

Νεα αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Τη χρονική στιγμή των εσωκομματικών αναταράξεων στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται να εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στη ρητορική περί προοδευτικής συμμαχίας και επικρίνοντας την κ. Γεννηματά. Η δήλωση της-αναφέρει η ανακοίνωση-βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Ενώ όλοι καταλαβαίνουν ότι η κρίσιμη κάλπη της 7ης Ιουλίου θα κρίνει αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις σκληρές και αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της Ν.Δ. ή θα συνεχίσει με προοδευτική διακυβέρνηση και πολιτικές κοινωνικής προστασίας, η ίδια επιμένει εμμονικά στο μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η Κουμουνδούρου και καλεί τους δημοκρατικούς -όπως αναφέρει -πολίτες να αγνοήσουν τις ανούσιες αντιπαραθέσεις για μικροεξουσίες.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Σε στρατηγικό αδιέξοδο το Κίνημα Αλλαγής

Για στρατηγικό αδιέξοδο στο Κίνημα Αλλαγής μετά και τις τελευταίες εξελίξεις έκανε λόγο σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Εκτίμησε οτι χρειάζεται μία ευρεία Προοδευτική Συμμαχία και τώρα και μετά τις εκλογές, σε αυτό θα έπρεπε να ανταποκριθεί το Κίνημα Αλλαγής. Προχωρώντας σε έναν απολογισμό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, επέκρινε την ρητορική του ΚΙΝΑΛ περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά:
Εμείς είχαμε μία καθαρή ήττα από τη ΝΔ αλλά στρατηγική ήττα που ήθελε ο κ. Βενιζέλος δεν είχαμε γιατί ο κόσμος αποφάσισε στον προοδευτικό χώρο με το ποσοστό που έδωσε σε εμάς (24%) και στο ΚΙΝΑΛ (7,5%) ότι κυρίαρχη δύναμη στην Προοδευτική Παράταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Άρα η λογική που είχε υιοθετήσει η κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε επίσης οτι το ΚΙΝΑΛ συμπεριφέρεται σαν να μην έχει πάρει αυτό το μήνυμα αλλά να κατηγορεί όλο το χώρο το δικό μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Έφυγε από το ΚΙΝΑΛ η Αριστερή πτέρυγα που ήταν η Δημοκρατική Αριστερά. Έφυγε η φιλελεύθερη, η κεντρώα, που ήταν το Ποτάμι. Φεύγει τώρα και η Δεξιά πτέρυγα που εκπροσωπεί ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκτιμώντας οτι δεν υπάρχει καμία στρατηγική πλεύση. Δεν μπορείς να κατηγορείς απλώς τους πάντες και τα πάντα, κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα